Gebruik & Onderhoud Kebony Producten

1. Hoofdtoepassingen                          

Kebony is de beste materiaalkeuze voor toepassingen die buiten plaatsvinden en die duurzaam en milieuvriendelijk zijn, alsook een laag onderhoud vereisen. Kebony wordt gemaakt van duurzaam hout en en wordt geïmpregneerd met een natuurlijke, biologische vloeistof. Het resulterende polymeer wordt permanent gebonden in de houtvezels. Het resultaat is hard, stabiel en duurzaam hout.

2. Productveiligheid

Kebony is milieuvriendelijk en niet giftig, zowel in gebruik als in afval. 

3. Verdere bewerking

Kebony kan bewerkt worden met normaal gereedschap voor hardhout. Kebony Character is niet bedoeld voor verdere bewerking met machines van het oppervlak. Kebony Clear mag gezandstraald, geborsteld, afgevlakt en van een profiel voorzien worden, zonder dat daarmee de sterkte of duurzaamheid wordt aangetast.

4. Dimensionele Stabiliteit

Kebony is een natuurlijk houtproduct, dat inhoudt dat er zwelling of krimping kan ontstaan door veranderingen in de vochtigheidsgraad. Hoe dan ook verhoogt het the Kebony proces de dimensionele stabiliteit van het hout. Maximum zwellen aan de randen van compleet droog tot volledig gesatureerd met water is:

  • 6% of van de rand voor Kebony Character
  • 4% for Kebony Clear.

5. Uitstraling en opppervlaktebehandeling (na installatie)

Kebony-hout heeft een diepbruine kleur die in de loop der tijd naar een zilvergrijs patina veranderd. De snelheid van dit vergrijzingsproces hangt af van de intensiteit van blootstelling aan zon en regen en van het type toepassing. De Kebony-technologie, ontwikkeld in Noorwegen, is een milieuvriendelijk, gepatenteerd proces dat de eigenschappen van duurzaam naaldhout verbetert. Kebony is een materiaal dat weinig onderhoud vereist en het heeft naast een normale reiniging geen extra behandeling nodig.

De verandering in uiterlijk heeft geen effect op de weerstand tegen bederf of andere technische producteigenschappen. Oppervlaktebehandeling met olie, beits of verf zal het vergrijzingseffect verminderen of de kleur van de installatie veranderen:

  • Alle Kebony-producten kunnen van een oppervlaktecoating worden voorzien in gevallen waarin het zo lang mogelijk behouden van de originele kleur gewenst is.
  • Bij het aanbrengen van een oppervlaktecoating dienen de aanwijzingen van de coatingfabrikant te worden gevolgd.

6. Kebony + Metalen

Zink

Roestvrije staalfixaties zijn ideaal, maar Kebony kan ook gebruikt worden met aluminium, enamel, poedercoating of folie, zonder kans op verkleuring. Hoe dan ook, kan in sommige gevallen oppervlaktewater afglijden en resulteren in de verkleuring van aangrenzende materialen. Zoals zwarte vlekken op zink. Dit is de reden waarom roestvrij staal vereist is. Dit kan resulteren in een zwarte verkleuring van het hout.

Koper

Waterafvoer van Kebony op koperen delen kan resulteren in kleurvariatie op de koperen oppervlaktes. Kebony houdt koper glimmend, terwijl normaal oppervlakte oxidatie kan leiden tot een donkergroene, of zwart oppervlak.

Kebony draagt geen verantwoordelijkheid voor de producten die niet gemaakt zijn door Kebony.

7. Gebruik & Onderhoud Kebony Producten (niet-gecoat)

Schoonmaakproducten en hun veiligheid

Instructies die op de labels staan van schoonmaakproducten, moeten nauw opgevolgd worden. In gebruik, veiligheid en afvalprocedure.  Kijk naar de producttoepassingen en -afspraken. Schoonmaakproducten met een pH boven 12 mogen niet gebruikt worden. Het is ook aangeraden om het schoonmaakproduct eerst te testen op een klein onzichtbaar gebied. 

Gebruik van hogedrukreinigers

Kebony raadt het gebruik van hogedrukreinigers af. Wel mogen er zachte schoonmaakborstels gebruikt worden, die het water goed verdelen over het oppervlak.

Oppervlaktereiniging

Vuil, zand of andere partikels verwijderen is simpelweg uit te voeren met een borstel en water.

Oppervlaktecontaminatie met schimmel of algen, kan verwijderd worden met borstels en water. Eventueel met huishoudelijke schoonmaakproducten geschikt voor buitengebruik.

De gebruiksaanwijzingen van de producent moeten steeds nauwgezet gevolgd worden. Schoonmaken met water nadat het oppervlak gewassen is, wordt aangeraden door Kebony.

Zwarte vlekken en verkleuringen veroorzaakt door metalen onderdelen zoals zink en ijzer, kunnen op het oppervlak schoongemaakt worden met oxaalzuur. De gebruiksaanwijzingen van de producent moeten steeds nauwgezet gevolgd worden. Sterke schoonmaakproducten kunnen de kleur van het oppervlak verlichten, ten opzichte van de kleur bij de installatie. Je kan kiezen of je de getroffen gebieden wil reinigen of het hele dek wil reinigen, waarbij je er rekening mee moet houden dat de kleur van het oppervlak hierdoor lichter wordt. Denk eraan om het oppervlak na het reinigen grondig af te spoelen met schoon water.

8. Opslag

Kebony moet opgeslagen worden in de originele verpakking, dicht in een beschermende laag (zoals tarp) alvorens het te installeren. 

9. Afvalverwerking

Afval van Kebony-platen kan op dezelfde manier worden afgevoerd als onbehandeld hout. Kebony kan worden verbrand als onbehandeld hout.

10. Referenties

Andere Kebony documenten kun je downloaden vanaf de technische data pagina:

  • Productfiches
  • Materiaaltabellen
  • Installatiegidses
  • Materiaal Veiligheidstabellen
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.