7 stijlvolle passiefhuizen

Categorie

Blogs

Foto: Kathrine Sørgård

De kunst van het ontwerpen van huizen en woongebouwen met energie-efficiëntie in het achterhoofd is niet nieuw, maar er is één bepaalde stijl die steeds populairder wordt – het Passiefhuis. Deze bouwstijl, ook wel Passivhaus genoemd, vindt zijn oorsprong in Duitsland, zoals de naam al doet vermoeden. Het Passivhaus-idee bestaat al sinds de jaren 1990 en is nog steeds vrij gebruikelijk in Europese landen, maar het wint langzaam aan kracht in Noord-Amerika.

Het idee achter het passiefhuis is om een woongebouw te ontwerpen dat weinig energie nodig heeft, vooral weinig verwarming. Met dit in gedachten zijn er drie belangrijke factoren in het klassieke passiefhuis – superieure isolatie, extreme luchtdichtheid en een krachtig MVHR-systeem.

Isolatie- en luchtdichtheidsniveaus moeten verder gaan dan wat de typische bouwvoorschriften aanbevelen. Deze voorschriften zijn over het algemeen vrij mild en wanneer huizen volgens deze specificaties zijn gebouwd, hebben ze vaker wel dan niet luchtlekken en is er overmatige verwarming (of koeling) nodig om de binnentemperatuur aangenaam te houden.

Het MVHR-systeem of mechanisch ventilatie- en warmteterugwinningssysteem verschilt van de gebruikelijke HVAC-systemen in Noord-Amerika. MVHR-systemen maken gebruik van ventilatoren om lucht binnen het gebouw uit te wisselen en, terwijl de lucht circuleert, trechtert de lucht door een warmtewisselaar om ofwel warme of koude lucht terug te winnen. Deze systemen zijn vooral nuttig in koude klimaten en kunnen worden gebruikt in combinatie met een HVAC-systeem in andere regio’s waar koeling belangrijk is.

Een echt passiefhuis moet voldoen aan alle 3 de bovengenoemde prestatiefactoren, maar het kan nog veel meer zijn. Veel passiefhuizen die we tegenwoordig zien gaan verder dan functionaliteit door ook de grenzen van esthetisch vernuft op te zoeken. Hier zijn 7 prachtig ontworpen passiefhuizen en woongebouwen die bewijzen dat functie niet gewoon of saai hoeft te zijn.

Een uniek circulair passiefhuis

passiefhuisFoto: Anders Bergön

Bij een passiefhuis denken veel mensen aan een relatief standaard gebouw met een rechthoekige vorm dat niet nieuw is. Laat Villa Circuitus echter dienen als een perfect voorbeeld van waarom die gedachte zo verkeerd is. Dit prachtige huis in Zweden is het eerste cirkelvormige passiefhuis in het land en een geweldig voorbeeld van creatief passiefhuisontwerp.

De Villa Circuitus is bekleed met Kebony hout, waardoor het huis groter lijkt dan het is en karakter toevoegt aan een meer eigentijds ontwerp. Ontwerpers Simone Kreutzer en Tommy Wesslund wilden er zeker van zijn dat alle materialen die voor dit huis werden gebruikt, afkomstig waren uit duurzame bronnen en doelgericht waren gekozen. Niet alleen voldoet dit huis aan alle 3 de vereisten van een klassiek passiefhuis, er zijn ook extra groene elementen zoals zonnepanelen op de reling van het balkon op de tweede verdieping en de Kebony gevelbekleding.

Een passiefhuis ontworpen voor extreme kou

Foto: Q-haus

Zoals gezegd werden passiefhuizen oorspronkelijk ontworpen in landen met een kouder klimaat, waardoor het streven om de behoefte aan verwarming te verminderen een topprioriteit werd. Een uitstekend voorbeeld van hoe deze huizen ideaal zijn voor de ijzige kou is het Kautokeino Home Care gebouw.

Dit verzorgingshuis ligt in Noorwegen, vlak boven de poolcirkel. De temperaturen kunnen hier zo laag zijn als -40 graden (C/F), waardoor het voor elk type woonhuis van vitaal belang is dat het gemakkelijk verwarmd kan worden zonder buitensporige energiekosten. Omdat het een verzorgingshuis voor senioren is, is het nog belangrijker dat het gebouw gemakkelijk optimale temperaturen kan handhaven. Dit grote passiefhuis is een uitstekend voorbeeld van hoe het passiefhuisontwerp nuttig is voor elk type gebouw in deze extreem koude regio’s.

Een modern passiefhuis

passiefhuisFoto: Lasse Haldrup Juul

Passiefhuizen en moderne ontwerpstijlen gaan heel goed samen, zoals blijkt uit dit passiefhuis ontworpen door Kontur Architects.

Dit verbluffende huis ziet er zowel modern als functioneel uit, compleet met Kebony Clear gevelbekleding om een visuele aantrekkingskracht toe te voegen. Hierboven werd al aangegeven dat het belangrijk is om verantwoorde materialen te kiezen bij het ontwerpen van passiefhuizen. Kebony is een van de weinige echte houtmaterialen die met vertrouwen gebruikt kan worden in passiefhuisontwerpen waar een warme, organische uitstraling gewenst is.

Een fantasierijk appartementencomplex

Foto: Jørn Hindklev, Byggeindustrien

Hoewel de meeste passiefhuizen eengezinswoningen zijn, kunnen dezelfde passiefprincipes gemakkelijk worden toegepast op alle soorten woongebouwen. Het passief ontwerp is uitstekend geschikt voor appartementencomplexen waar het belangrijk is om een comfortabele temperatuur te handhaven in een aantal verschillende woonvertrekken.

Elk SOPP studentenhuisvestingsgebouw herbergt 360 verschillende appartementen en beslaat in totaal vier blokken. Tijdens de eerste ontwerpfase was het duidelijk dat er een passief ontwerp nodig zou zijn. Het SOPP Student House Building is niet alleen een prachtig ontworpen, creatief appartementencomplex, maar het is ook extreem energiezuinig en is ontworpen met uitsluitend duurzame materialen.

Een ecologisch geïntegreerd passiefhuis

passiefhuisFoto: Kebony

Vaak laten huizen en woongebouwen een negatieve voetafdruk achter op de omgeving. Het doel van de Knarvik Kindergarden was om een passiefhuis te creëren dat zowel ecologisch als visueel zou passen. Dit gebouw is prachtig ontworpen en volledig functioneel. De knallen van kleur op het gebouw voegen wat speelsheid toe zonder afbreuk te doen aan de schoonheid van het omringende gebladerte.

Dit passiefhuis is ontworpen als een groen gebouw en is uitzonderlijk goed gebouwd om te presteren aan de natte, kille westkust van Noorwegen. Als eco-bewust gebouw heeft de Knarvik Kindergarden nog meer mogelijkheden om zijn leerlingen te onderwijzen over het respecteren van de natuurlijke wereld waarin we leven, wat zorgt voor een unieke educatieve ervaring.

Een communautair passiefhuis

Foto: Kathrine Sørgård

Het passiefhuisontwerp is geschikt voor elk type woongebouw of gemeenschapsgebouw dat functioneert als leefruimte. Een andere ongelooflijke kleuterschool die het passiefhuisontwerp omarmt, is de Moholt Kindergarden. In tegenstelling tot het Knarvik-gebouw wordt het Moholt-gebouw beschouwd als een integraal onderdeel van het omliggende studentendorp – het biedt kinderopvang voor studenten die naar de universiteit gaan.

De Moholt Kindergarden richt zich op het creëren van een comfortabele, huiselijke kinderopvangomgeving met de mogelijkheid om zo efficiënt mogelijk te werken. Dit gebouw heeft veel aspecten van een klassiek passiefhuisontwerp, met een paar extra elementen, zoals een buitenspeelplaats en het gebruik van felle kleuren om kinderen meer uit te nodigen.

Een gestroomlijnd appartementencomplex

passiefhuisFoto: MDH Arkitekter

De Moholt Kindergarden hoort bij het hoofdgebouw voor studentenhuisvesting Moholt 50|50, dat volgens dezelfde passiefhuisprincipes is ontworpen. De totale studentenhuisvesting beslaat 5 blokken en kan meer dan 632 studenten huisvesten. Dit complex, met zijn zeer strakke en eigentijdse ontwerp, is nog een voorbeeld van hoe passiefgebouwen geen standaard ontwerprichtlijnen hoeven te volgen.

De Moholt 50|50 gebouwen zijn bekleed met Kebony en zijn het grootste CLT-bouwproject in heel Europa. De architecten achter het project kijken ernaar uit om te zien hoe goed het onderhoudsarme passieve ontwerp van de gebouwen het doet in de loop der tijd.

Of het nu gaat om een woonhuis, een openbare school of een commercieel pand, bouwen met passiefhuisprincipes, vooral in koelere klimaten, kan veel waarde toevoegen. Milieubewust denken en gebouwen ontwerpen met een lagere energiebehoefte zal de komende jaren steeds belangrijker worden.

Bestel een Sample Vind een Verdeler Het Modificatieproces