Hoe superieure terrasplanken kiezen voor je aanlegplaats

Categorie

Blogs

Houten steiger – uw bootsteiger bouwen: welke vloer is superieur?

Of je nu een gloednieuw dok bouwt of een bestaand dok renoveert, het materiaal voor een bootsteiger dat je uiteindelijk kiest zal een belangrijke rol spelen in hoeveel plezier je ervan hebt en hoe lang het zal meegaan. Net zoals u geen overhaaste beslissing zou nemen over het dek van uw huis, wilt u ook zorgvuldig overwegen welke opties u hebt als het gaat om uw dok.

Er zijn honderden merken die talloze stijlen voor bootsteigers aanbieden, maar als het op materialen aankomt, zijn er vijf veelgebruikte types die het vaakst worden gekozen.

Composiet: duurzaamheid met grote nadelen voor het oppervlak

(foto:boatlocal.com)

Composietvloeren zijn om een paar redenen een veelgemaakte keuze voor aanlegsteigers voor boten. Ten eerste is dit materiaal vrij dicht en duurzaam. Het is ook een enigszins “groene” optie voor wie liever milieuvriendelijke materialen gebruikt, want veel merken gebruiken een mengsel van gerecycled hout en kunststof in hun planken. En omdat het een gefabriceerd product is, zijn er veel kleuropties om uit te kiezen, evenals een gladde afwerking of een afwerking met houtnerf.

Er zijn echter een paar problemen met composiet terrassen voor bootdokken. Composietterrassen zijn vrij zwaar, wat problemen kan opleveren tijdens de installatie of als je een drijvend dek ontwerpt. Ten tweede staan composietvloeren erom bekend dat ze heet worden in de zon, waardoor het in de zomer, wanneer ze het vaakst worden gebruikt, moeilijk is om erop te lopen. En omdat de meeste composietmaterialen met plastic zijn gecoat om de kwetsbare kern te beschermen die gevoelig is voor vocht, kunnen deze terrassen erg glad zijn, wat niet ideaal is voor toepassingen die in contact komen met water, zoals een aanlegsteiger voor boten.

Kunststof en vinyl: veel kleuropties, maar kan erg broos zijn

(Foto: plasticweldingrepairs.ca)

Vinyl is het meest voorkomende type kunststof terrasplanken en wordt vaak gekozen omdat het vrij goedkoop is. Op de lange termijn is vinyl (of een ander kunststof terras) echter vaak duurder omdat het vaak sneller moet worden vervangen dan andere, duurzamere materialen.

Vlonders van vinyl met nephoutnerf zien er erg nep uit en zijn voor velen onaantrekkelijk. Je hebt wel een mooie kleurkeuze, maar na verloop van tijd zal deze vervagen door de zon. Hetzelfde probleem waarmee composiet terrassen te maken hebben, heet en oncomfortabel worden in de zon, speelt ook bij vinyl terrassen. Tot slot is een van de grootste afknappers voor booteigenaren dat vinyl gemakkelijk kan barsten en breken, vooral in koude seizoenen – het wordt erg broos in koude weersomstandigheden.

Behandeld hout: goedkoop maar vereist veel onderhoud

(Foto: ctcgrading.com)

Een terras van behandeld hout is een andere zeer populaire keuze voor een bootsteiger, vooral als je een budget hebt. Bovendien houden veel mensen gewoon van de klassieke uitstraling van hout en vinden ze het een aantrekkelijke, natuurlijke keuze. Houten terrassen zijn meestal ook redelijk geprijsd en zijn bestand tegen de elementen waaraan aanlegplaatsen vaak worden blootgesteld.

De twee belangrijkste nadelen van onder druk behandelde houten terrasplanken zijn echter de natuurlijke zwakte voor vocht en de grote onderhoudsbehoefte. Een goed afgedicht houten terras is goed bestand tegen water, maar moet wel goed worden onderhouden. Dit betekent dat het regelmatig moet worden schoongemaakt en afgedicht. De hoeveelheid onderhoud die nodig is, is vaak de reden dat houten terrassen uiteindelijk verwaarloosd en kapot gaan. Bovendien wordt het risico op splinters groter naarmate een onder druk behandeld houten terras ouder wordt, wat zeker vervelend kan zijn. Blootstelling aan water kan ook schadelijk zijn voor het milieu vanwege de krachtige chemicaliën in het terras.

Aluminium: weinig onderhoud maar weinig karakter

(Foto: vwdocks.com)

Hoewel het niet zo gebruikelijk is voor privédokken, zijn aluminium vlonders een veelgebruikt materiaal voor commerciële en openbare ruimtes. Aluminium bootdockdekken zijn duurzaam en licht, waardoor de installatie minder omslachtig is. Bovendien vergen ze heel weinig onderhoud in vergelijking met onder druk behandelde houten dokken.

De problemen met aluminium zijn onder andere het hogere prijskaartje en het feit dat het extreem heet kan worden in de zon, zelfs nog meer dan composietterrasdelen en dat zegt heel wat. Gepoedercoat aluminium zal geleidelijk vervagen en krijtachtig worden, waardoor het poederachtige sporen achterlaat op alles wat het aanraakt. Het is ook gevoelig voor roest en deuken door beweging en botsingen, iets wat vaak voorkomt bij bootdokken. Tot slot is een veelgehoorde klacht over aluminium dokken dat het niet mooi is en geen karakter geeft aan het uiterlijk van je constructie.

Gemodificeerd hout: mooi, natuurlijk en gemakkelijk te onderhouden

bootsteiger hout

(Arstaviken Pier, Grontmij Arkitekter)

Een van de beste terrasmaterialen voor een aanlegsteiger is misschien wel gemodificeerd hout. Gemodificeerd hout is echt hout dat geen van de schadelijke chemicaliën bevat die onder druk behandeld hout wel bevat. Een gemodificeerd houten aanlegplaats hoeft maar af en toe schoongemaakt te worden en hoeft niet om de twee jaar gebeitst, verzegeld of opnieuw geverfd te worden. Het modificatieproces verhoogt de dichtheid van het onbewerkte hout, waardoor het super bestand is tegen vocht, rot en schade door ongedierte.

Bovendien is gemodificeerd hout erg aantrekkelijk en uitnodigend. Het is een milieuvriendelijke materiaalkeuze waarmee eigenaars de klassieke uitstraling van een houten aanlegplaats krijgen met de stevigheid van een gefabriceerd product. Door de hoge dichtheid splintert gemodificeerd hout niet. U zult ook merken dat gemodificeerd hout heel gemakkelijk te bewerken is en sierlijk veroudert, waardoor het na verloop van tijd een zilvergrijze patina krijgt.

Een goed gebouwd bootdok gaat met de juiste zorg en aandacht tientallen jaren mee. Hoewel de basisstructuur van uw aanlegplaats de grootste invloed heeft op hoe stabiel en lang hij meegaat, is de keuze van het terras net zo belangrijk. Hoewel er geen duidelijk goed of fout antwoord is op de vraag wat het beste terrasmateriaal is, komt gemodificeerd hout in de meeste gevallen als beste uit de bus als het gaat om de combinatie van schoonheid, onderhoudsvriendelijkheid en duurzaamheid.

Bestel een Sample Vind een Verdeler Het Modificatieproces
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.