17 voorbeelden van moderne houten gebouwen

Categorie

Blogs

Gebouwarchitectuur – 17 voorbeelden van moderne houten gebouwen

Het mooie van moderne architectuur is dat het voortdurend verandert en evolueert naarmate de tijd voortschrijdt, waardoor het een heel spannend concept is. Enkele jaren geleden bestond moderne architectuur voornamelijk uit glas en staal, maar wat toen modern was, is dat nu gewoon niet meer. Vandaag de dag leven we in een tijd die vooral wordt gekenmerkt door de opleving van hout in de architectuur. Het verlangen om de schoonheid van de natuurlijke wereld om ons heen te benutten is nog nooit zo groot geweest en als gevolg daarvan zien we het gebruik van hout als buitenelement gestaag toenemen.

De vooruitgang op het gebied van houten materialen en ontwerptechnieken heeft de interesse in houten buitengevels voor particuliere, openbare en commerciële gebouwen doen herleven. De moderne houten gebouwen en constructies van tegenwoordig zijn uitzonderlijk goed ontworpen voor zowel het uiterlijk als de structurele integriteit. Materialen zoals gemodificeerd hout hebben architecten vrijheid en creativiteit gegeven in de manier waarop ze echt hout in hun ontwerpen kunnen gebruiken.

Gemodificeerd hout is een milieuvriendelijk product van echt hout dat de natuurlijke voordelen van duurzame houtsoorten verbetert. Door gemodificeerd hout in je ontwerpen te verwerken, kun je gemakkelijk warmte en schoonheid toevoegen aan tal van toepassingen zonder je zorgen te maken over duurzaamheid of dure onderhoudskosten.

Hier zijn 17 moderne houten gebouwen en constructies om inspiratie op te doen voor je volgende moderne bouwwerk.

1. Modern rusthuis met gezellige houten gebouwen

Moderne houten gebouwen

Foto: Maris Tomba)

Materialen als cement, metaal en glas passen nog steeds bij een modern ontwerp, maar ze kunnen een gebouw vaak kil en institutioneel doen lijken. Hout biedt iets heel anders en is ideaal voor de nieuwbouw van gebouwen die warm en gastvrij moeten aanvoelen, zoals dit bejaardenhuis.

2. Verticale Gevelbekleding van Houten Planken past perfect bij platte daken

(The Gjøvik House, Norm Architects, foto: Jonas Bjerre-Poulsen)

Een veelvoorkomend thema in moderne en hedendaagse ontwerpen is het toevoegen van visuele hoogte en grandeur. Verticaal geplaatste houten planken zijn een geweldige keuze voor bevelsiding als je je gebouw hoger wilt laten lijken. Platte daken zijn erg stijlvol en passen perfect bij verticale gevelbekleding; bovendien bieden ze een geweldige bruikbare ruimte om te profiteren van het uitzicht van bovenaf. Eenvoudige en minimalistische raam- en deurkozijnen passen bij de strakke stijl en maken deze moderne look compleet.

3. Vernieuwde benadering van ouderwets gebouwontwerp

Moderne houten gebouwen

(Naust på Aure, TYIN Tegnestue, Foto: Pasi Aalto)

Dit Noorse boothuis is een uniek voorbeeld van hoe traditionele houten bouwontwerpen kunnen worden opgewaardeerd met moderne accenten. Dit bouwwerk is volledig bekleed met hout, inclusief het dak, wat mogelijk is gemaakt door het gebruik van gemodificeerd hout. In het dak zijn subtiele dakramen ingebouwd die als ramen in de muren doorlopen, waardoor dit ontwerp een zeer modern en toch charmant gezicht krijgt.

4. Gladde houten gevelbekleding met verzonken ramen en hoekig dak

(NOMA Arkitekter,Foto: Jean Lorentzen)

Het bouwen van aanbouwen of renoveren van een constructie is een gelegenheid om hout te gebruiken, dat perfect past bij elk ander type bestaande gevelbekleding. Dit gerenoveerde huis is net zo klassiek als modern. De verzonken ramen en de hoekige daklijn helpen om dit ontwerp te onderscheiden van andere.

5. Een paar bekroonde, verzilverde strandhuisjes (moderne houten gebouwen)

Moderne houten gebouwen

(  WAM Design, Foto: Urban Front)

Op het strand van Camber Sands staat dit paar moderne strandhuizen. Deze huizen zijn gebouwd met een frame van roestvrij staal en bekleed met Kebony Clear gemodificeerd hout. Kebony Clear heeft een zeer glad uiterlijk, met minimale nerven en knoesten, dat na verloop van tijd vergrijst tot een zilverachtige tint, waardoor een meer vloeiende moderniteit ontstaat.

6. Diagonale Siding trekt de aandacht en geeft goede beweging

(Claridge Architects, foto: Seb Scapolan)

Dit huis is niet alleen een prachtig voorbeeld van hoe Kebony gemodificeerd hout vergrijst tot een zilvergrijze patina, maar het laat ook zien hoe goed diagonale bevelsiding kan werken. De architect van dit gebouw gebruikte dunne houten planken om een eenvoudige ruimte textuur en visuele interesse te geven. Bevelsiding van hout ziet er bijzonder mooi uit voor diagonale plaatsing en is niet moeilijk te doen vanuit het perspectief van een installateur.

7. Een duurzame school gebouwd met duurzaamheid in gedachten

Moderne houten gebouwen(Modern & Sustainable School, Arkitema Architects, foto: Niels Nygaard)

Duurzaam bouwen wordt steeds populairder en past daarom goed bij moderne architectuur. Gemodificeerd hout is een van de onderhoudsarme materialen op de markt, waardoor het ideaal is voor schoolgebouwen omdat er weinig onderhoud nodig is om het mooi te houden. Bovendien dient het als leermiddel om te laten zien hoe innovatie kan leiden tot milieuvriendelijke bronnen.

8. Warme houten gevelbekleding combineren met koele roestvrijstalen ramen

(Saunders Architecture, foto: BIRD Construction Inc.)

Het bekleden van een rond gebouw is eenvoudig met verticaal geplaatste houten beplanking. Dit verlicht niet alleen het probleem van het omwikkelen van ronde oppervlakken, maar geeft het gebouw ook een groot gevoel van hoogte. Geometrische raamkozijnen van roestvrij staal voegen een eenvoudig maar opvallend visueel element toe. Over het geheel genomen ziet de speelsheid van zowel koele (staal) als warme (hout) bouwmaterialen er prachtig uit te midden van zo’n winters landschap.

9. Waarom één kiezen als het allebei kan? (moderne houten gebouwen)

Moderne houten gebouwen(The Burke Museum, Olson Kundig, foto:The Burke Museum)

Glazen muren zijn een hoofdbestanddeel van de moderne architectuur, maar op zichzelf kunnen ze een beetje ondermaats zijn. Het Burke Museum in Seattle, WA, is een prachtig voorbeeld van hoe je elementen zoals glas en hout op een nieuwe en zeer dynamische manier kunt combineren.

10. Mix het met de plaatsing van houten gevelbekleding

(Edmonds House, Jim Rothwell, foto: Marona Photography)

Dit aangepaste huis is volledig bekleed met gemodificeerd Kebony hout, maar laat ook zien hoe je zowel verticale als horizontale plaatsing kunt toepassen om meer dimensie te creëren. De verticale gevelbekleding bedekt het grootste deel van het huis, terwijl de horizontale gevelbekleding als accent rond de ramen fungeert. Je kunt ditzelfde idee ook toepassen bij het ontwerp van commerciële en openbare gebouwen.

11. Kantoorgebouw combineert schoonheid en functie met regenwerende gevelbekleding

Moderne houten gebouwen(The Brokery, Studio Ma, foto Bill Timmerman)

Het innovatieve ontwerp van dit kantoorgebouw is verbluffend met zijn asymmetrische daklijn en de rijkdom van de gebruikte houten gevelbekleding. Wat aan de oppervlakte misschien moeilijker te zien is, is dat de Kebony gevelbekleding hier niet alleen mooi is, maar ook uniek functioneel. Het installeren van Kebony als regenscherm met het Passive Rainscreen System is een geweldige manier om de luchtstroom te verbeteren en zo je constructie te beschermen tegen vochtschade en de thermische efficiëntie te verbeteren.

12. Shou Sugi Ban Houten bekleding voor een gedurfd contrast

(Colorado Guest House, Character Builders Colorado & Delta Millworks, foto: Patrick Fleming)

Shou Sugi Ban is een traditionele Japanse oppervlaktebehandelingstechniek waarbij de bovenkant van het hout wordt gekerfd. Dit proces werd oorspronkelijk niet alleen gedaan voor de visuele aantrekkingskracht, maar ook om standaard hout duurzamer en vochtbestendiger te maken. Het gebruik van Shou Sugi Ban gemodificeerd hout biedt nog meer bescherming. Moderne kleurenpaletten bevatten vaak donkere kleuren, dus een diep antracietgrijs of bijna zwart past perfect.

13. Een charmante school met een speelse benadering van moderne architectuur

Moderne houten gebouwen(Helle School, by Børve & Borchsenius)

Moderne architectuur hoeft niet altijd strak of gewoon te zijn als het op kleur aankomt. De Helle School laat zien hoe het gebruik van verschillende bouwmaterialen moderne gebouwen levendiger kan maken. De gevel van dit gebouw is een geslaagde combinatie van houten bekleding, staal en glas, waarbij sommige glaspanelen voor een onverwachte vleug kleur zorgen.

14. Een houten restaurant met een verrassende eigenschap

(Babylon Beach Club’s Extendable Restaurant, Selin Maner, foto: Julien Aksoy)

Dit restaurant in de Babylon Beach Club is een modern gebouw bekleed met houten gevelbekleding met een zeer verrassend kenmerk. Eén uiteinde van het restaurant, gemaakt van glas en staal, kan naar buiten worden verlengd om het entertainment- en zitgedeelte binnen uit te breiden als dat nodig is. Dat is wat moderne architectuur zo geweldig maakt, het is meer dan alleen het uiterlijk van een gebouw, het is de kunst om functies op nieuwe en innovatieve manieren te maximaliseren.

15. Een complete revisie geeft een oud gebouw een nieuw gevoel

Moderne houten gebouwen(Farmhouse 2.0, LINK Arkitektur, Foto: Hundven-Clements Photography)

Boerderijarchitectuur is al tientallen jaren een populair huisontwerp, maar voor sommigen is het misschien te rustiek naar hun smaak. De Farmhouse 2.0 is een ongelooflijk voorbeeld van hoe modern design gedateerde gebouwen kan transformeren in iets compleet nieuws. Verticale houten bekleding langs de muren en het dak houden de lijnen strak en eenvoudig, terwijl de verzonken ramen en de ingang voor een nogal luxueus gevoel zorgen.

16. Uitbreiding van verschijning (moderne houten gebouwen)

(The Elements House, AR Design Studio, foto: Martin Gardner)

Het is algemeen bekend dat horizontaal aangebrachte gevelbekleding het uiterlijk van een gebouw kan verlengen en dat verticaal aangebrachte gevelbekleding het uiterlijk van een gebouw kan verhogen. Maar kunnen beide worden gedaan om de grandeur van een huis te maximaliseren zonder er te druk uit te zien? Dit huis bewijst dat het kan en op een ongelooflijke manier ook. Het gebruik van gemodificeerde houten gevelbekleding, die op deze foto aan het verweren is tot een sierlijk patina, zorgt voor een neutrale basis die eenvoud brengt in wat anders een beetje chaotisch had kunnen zijn.

17. Een adembenemend flatgebouw met meerdere verdiepingen

Moderne houten gebouwen

(Moholt 50|50 , MDH Arkitekter)

Hout als primair bouwmateriaal voor grote gebouwen met meerdere verdiepingen heeft een grote impact op de designwereld. Neem bijvoorbeeld de Moholt 50|50, een studentenhuisvestingscomplex dat is bekleed met prachtige Kebony gemodificeerde houten gevelbekleding. De wenteltrap is een onverwachte toets, maar wel een die samen met de verspringende plaatsing van ramen een zeer interessante dynamiek toevoegt.

Het gebruik van hoogwaardige materialen, zoals gemodificeerd hout, helpt architecten om prachtige moderne resultaten te bereiken zonder afbreuk te doen aan de verantwoordelijkheid voor het milieu. Neem contact op met Kebony voor meer informatie over alle manieren waarop gemodificeerd hout kan worden gebruikt om moderne ontwerpen te verbeteren.

Bestel een Sample Vind een Verdeler Het Modificatieproces