Het beste alternatief voor composietplanken

Categorie

Blogs

Composiet terrassen en terrasplanken

Composiet is een bekende term in de terrasindustrie en waarschijnlijk hebben we er allemaal wel eens van gehoord. Composiet terrassen werden in de jaren 90 steeds populairder omdat consumenten op zoek waren naar een onderhoudsvrijer alternatief voor traditionele onder druk behandelde houten terrassen. We gaan nu verder en wat ooit een opwindende nieuwe innovatie was, is nu een beetje bezoedeld en verouderd. Nu de markt verzadigd is met verschillende composietopties, hebben veel mensen gemerkt dat de kwaliteit over de hele linie afneemt en dat de nadelen behoorlijk groot zijn, waardoor huiseigenaren en bouwers op zoek zijn gegaan naar alternatieve terrasmaterialen.

Populariteit van composiet terrassen

Gezien de beperkte opties die destijds beschikbaar waren, is het niet echt een verrassing dat het segment van composiet terrassen zo sterk is gegroeid. De meeste huiseigenaren voelden zich aangetrokken tot het idee van composiet terrasdelen om een of meer van deze vier hoofdredenen:

  • Weinig onderhoud nodig (composiet terras)
    Composiet is vochtbestendig en vereist basis onderhoud. (als je een afgetopte composietplank gebruikt)
  • Duurzaamheid
    Veel fabrikanten gebruiken gerecycled plastic in hun composieten. Bovendien zijn er door de langere levensduur in theorie minder reparaties en vervangingen nodig, waardoor oude materialen langer op de vuilnisbelt blijven.
  • Verscheidenis aan opties. (composiet terras)
    Composiet terrasplanken zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en houtnerfpatronen.
  • Gemakkelijk verborgen sluitsysteem
    Sommige composieten zijn verkrijgbaar met groeven aan de zijkant om een verborgen bevestigingssysteem te gebruiken, waardoor de meeste zichtbare bevestigingsmiddelen (zoals schroefkoppen) wegvallen.

Als je alleen al naar deze verkoopeigenschappen kijkt, klinkt een composiet terras geweldig en voor velen was het dat ook, maar niet alles is altijd wat het lijkt, waardoor het belangrijk is om ook de argumenten tegen composiet te bekijken om een vollediger beeld te krijgen.

Inherente problemen van composiet terrassen

composiet terras

Ondanks een aantal goede voordelen heeft composiet terrasvloeren ook nadelen, waarvan sommige zelfs de oorspronkelijke voordelen tenietdoen. Deze problemen zijn onder andere:

  • Uiterlijk van vals hout
    Hoewel composietterrassen de natuurlijke schoonheid van echt hout proberen na te bootsen, blijft het een feit dat hetzelfde karakter gewoon niet haalbaar is met kunststof. Veel huiseigenaren hebben een hekel aan het plastic uiterlijk van zelfs de duurste composietterrassen, die vaak de schoonheid van echt hout het dichtst benaderen.
  • Vatbara voor krassen en deuken
    Composiet terrassen krassen relatief gemakkelijk. Deuken en krassen door het verplaatsen van terrasmeubilair, de nagels van de hond of kinderen die op het terras spelen kunnen allemaal onherstelbare schade veroorzaken. Bovendien kunnen er ernstige prestatieproblemen optreden als de composietkern bloot komt te liggen en je de plank voorbij de beschermende plastic kap doorboort.
  • Zeer heet oppervlak in zonlicht
    Een van de grootste klachten over terrasplanken van composiet is hoe warm ze worden in de zon. De meeste composietmaterialen zijn omhuld met een plastic coating om de composietkern te beschermen, maar plastic wordt heet als de zon erop schijnt, waardoor composietterrasdelen erg oncomfortabel worden om op te lopen. Hoe donkerder de kleur, hoe heter het wordt, dus houd hier rekening mee.
  • Erg zwaar maar zonder kracht
    Composiet terrassen zijn verrassend zwaar in vergelijking met klassieke houten terrasplanken, maar dat betekent niet dat ze sterker zijn. In vergelijking met gemodificeerde houten vloeren is composiet zelfs aanzienlijk zwakker.
  • Niet zo milieuvriendelijk als beloofd
    Composiet terrassen worden vaak gepusht als groen materiaal, maar wat veel milieubewuste huiseigenaren zich niet realiseren is dat composietterrassen een aanzienlijke ecologische voetafdruk hebben door het intensieve productieproces. Bovendien is het aan het eind van de levensduur van je terras niet altijd mogelijk om composiet terrasdelen te recyclen of opnieuw te gebruiken.

Composite decking is far from a perfect product. Although there are certainly homeowners that will find composite decking to be a fine material for their needs, its worth it to think about superior alternative to composite decking if beauty, durability and sustainability are important to you.

Gemodificeerd hout verslaat de concurrentie

(The Sound of Music, Mareiner Holz)

Gemodificeerd hout is aantoonbaar het beste terrasmateriaal op de markt voor huiseigenaren als het gaat om alternatieven voor composietterrassen. Zelfs tropisch hardhout dat bekend staat om zijn dichtheid en duurzaamheid kan niet aan alle eisen voldoen die gemodificeerd hout kan bieden.

De belangrijkste voordelen van gemodificeerd hout zijn onder andere:

  • Eenvoudig in onderhoud
    Geen enkel terrasmateriaal is echt “onderhoudsvrij”, maar gemodificeerd hout komt zo dicht mogelijk in de buurt. Je hoeft het alleen maar schoon te maken met water en misschien een mild schoonmaakmiddel op moeilijke plekken. Hoewel composiet in dit opzicht erg op elkaar lijkt, moet je onthouden dat composietterrasdelen niet kunnen worden geschuurd als er vlekken of krassen op komen, terwijl gemodificeerd hout dat wel kan.
  • Een ‘echt’ groen product
    Gemodificeerd hout wordt geoogst uit verantwoord beheerde bossen en gemaakt van snelgroeiende duurzame houtsoorten. Voor het modificatieproces wordt een biogebaseerde, niet-giftige vloeistof gebruikt, waardoor het veilig is voor je gezin en het milieu. Bovendien kan oud gemodificeerd hout net als elk ander natuurlijk houtproduct worden weggegooid. Als je gemodificeerd hout kiest, draag je niet bij aan de vervuiling van de stortplaats.
  • Klassieke houten schoonheid
    Niets is mooier dan een houten terras. Hout heeft een warme uitstraling en zorgt voor een zeer uitnodigende entertainment- of ontspanningsruimte. Gemodificeerde houten terrassen krijgen na verloop van tijd een mooie, zilveren patina. En omdat gemodificeerd hout extreem sterk is, splintert het niet zoals andere houten terrassen.
  • Weerstand tegen de elementen
    Gemodificeerd hout is superdicht en kan alle weersomstandigheden aan. Ondanks dat het van hout is gemaakt, is het bestand tegen vocht en ongedierte. Dit materiaal splintert, barst of bladdert niet. Blootstelling aan intense zon versnelt de natuurlijke verzilvering, maar is niet schadelijk voor het materiaal. Bovendien voelt gemodificeerd hout koeler aan en is het “blotevoetenvriendelijker” dan composiet. Houd er rekening mee dat je gemodificeerd hout ook kunt gebruiken in alle aspecten van het terrasontwerp, inclusief structurele ondersteuning, zitplaatsen, beschot, plantenbakken, banken en nog veel meer – een voordeel dat je niet hebt met composietterrasplanken.
  • Kost vs. waarde
    Gemodificeerd hout is perfect geprijsd gezien alle voordelen die het heeft. Het biedt evenveel stevigheid als tropisch hardhout, maar zonder het fikse prijskaartje. De totale levenscycluskosten van gemodificeerd hout in vergelijking met composietterrasdelen en de impact op de waarde van je huis maken gemodificeerd hout de verstandigste investering.

Al met al presteert gemodificeerd hout in bijna alle categorieën beter dan composietterrassen. Huiseigenaren die moeten kiezen tussen standaard hout en composiet doen er goed aan om gemodificeerd hout te verkiezen boven beide opties. Gemodificeerd hout is niet alleen een zeer aantrekkelijk materiaal, maar de combinatie van lange levensduur, algemene veerkracht en onderhoudsgemak zou het bovenaan elke lijst moeten zetten.

Bestel een Sample Vind een Verdeler Het Modificatieproces
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.