4 dingen om te overwegen bij het bouwen van een aanlegsteiger langs het meer

Categorie

Blogs

Dokken bouwen – dingen om te overwegen bij het bouwen van een dok

Geen enkel huis, hut of jachthaven aan een meer is compleet zonder een geweldige aanlegsteiger. Een aanlegsteiger is een zeer veelzijdige en waardevolle toevoeging aan een woning aan het meer. Een goed aangelegd dok biedt een plek om boten of jetski’s vast te leggen, een vlakke ruimte om te loungen en te zonnebaden en een gemakkelijke manier voor zwemmers om in en uit het water te komen.

Het verschil tussen een aantrekkelijke, bruikbare steiger en een die onveilig is of niet voldoet aan je behoeften, is hoe zorgvuldig je de planning en constructie aanpakt. Of je nu een gloednieuwe steiger bouwt of een bestaande restaureert, hier zijn vier belangrijke tips om in gedachten te houden.

Overweeg de verschillen tussen stationair en zwevend (aanlegsteiger bouwen)

aanlegsteiger bouwen

(Walcon Marina, by Yarmouth Harbour Commissioners & Walcon Marine)

De twee belangrijkste soorten dokken zijn vaste en drijvende dokken.

Stationaire dokken worden beschouwd als permanente constructies en staan ook bekend als paaldokken. Deze dokken worden gebouwd op houten of betonnen palen die in de bodem van het meer zijn verzonken. Stationaire dokken zijn erg stabiel en sterk, waardoor ze een solide optie zijn.

Drijvende dokken drijven op het oppervlak van het meer, waardoor ze iets veelzijdiger zijn dan vaste dokken. Deze dokken stijgen en dalen mee met het waterpeil in het meer, waardoor er tijdens het droge seizoen geen grote daling is tussen het water en het dockdeck. Drijvende dokken zijn semi-permanent en kunnen uit het water worden gehaald om op te slaan. Als uw meer bevriest in de winter, voorkomt een drijvend dok dat kan worden opgeslagen schade door ijs en harde wind.

Inspecteer de waterdiepte en de meerbodem (aanlegsteiger bouwen)

Als je voor een vaste aanlegplaats kiest, moet je de meerbodem inspecteren en de waterdiepte bepalen.

De ideale meerbodem voor het aanleggen van een steiger is vrij vlak en zanderig. Een rotsachtige meerbodem of een meer met een groot diepteverschil vanaf de oever tot waar het uiteinde van de steiger komt, kan problemen opleveren. Het waterpeil in het meer stijgt en daalt op natuurlijke en kunstmatige wijze. Als het verschil in waterdiepte minimaal is, werkt een vaste vlonder prima.

Als de meerbodem niet ideaal is en de waterdiepte van je meer niet betrouwbaar, dan is een drijvend dok misschien de betere optie.

Superieure terrasmaterialen verlengen de levensduur van een dokken

aanlegsteiger bouwen

(Port of Rochester Marina, by Edgewater Resources, photo by Walter Colley)

Hoe beter de kwaliteit van de materialen die u gebruikt, hoe langer uw steiger meegaat – een vrij eenvoudig concept om te begrijpen.

Structureel worden veel dokken gemaakt van onder druk behandeld hout (PT), aluminium en composietmaterialen. Hoewel het nog niet zo bekend is als deze traditionelere materialen, is gemodificeerd hout een geweldige optie voor dockdekken. Gemodificeerd hout is mooi en uitzonderlijk sterk. Het is vochtbestendiger behandeld hout en bevat geen giftige chemicaliën. Het eindresultaat is een zeer aantrekkelijk terras dat comfortabel is voor blote voeten (in tegenstelling tot composiet en aluminium), niet splintert en zelfs de meest extreme weersomstandigheden kan doorstaan.

Een doe-het-zelf dok bouwen vs. een professional inhuren

aanlegsteiger bouwen

(Årstaviken Pier, Grontmij Arkitekter)

Huiseigenaren die al wat klusvaardigheden hebben, kunnen hun eigen aanlegsteiger bouwen als het een kleinere drijvende steiger is. Het bouwen van een dok is echter geen eenvoudig proces, vooral als je geen ervaring hebt met constructies aan het water.

Vaak is het inhuren van een professional de beste oplossing. Hoewel het vooraf misschien iets meer kost, heb je wel de gemoedsrust dat je dok veilig en goed gebouwd is.

Een aanlegsteiger aan het meer kan zo eenvoudig of sierlijk zijn als je zelf wilt, maar een gemeenschappelijke factor van elk succesvol ontwerp is een solide constructie met duurzame materialen die lang meegaan. Neem de vier onderstaande tips in overweging bij het plannen van je eigen aanlegsteiger en overweeg een adviesgesprek met een plaatselijke aannemer. En wees niet bang om met uw buren te praten om te weten te komen welk ontwerp van een aanlegsteiger voor hen het beste heeft gewerkt aan uw meer.

Bestel een Sample Vind een Verdeler Het Modificatieproces
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.