Kebony voegt duurzaamheid en schoonheid toe aan stadspark

Categorie

Blogs

Vorig jaar onthulde de gemeente Malmö in Zweden de opening van Slussplan, een gloednieuw stadspark. Een jaar later is Slussplan Urban Park een groot succes gebleken. Het biedt een openbare ruimte zonder het gebruik van tropisch hardhout, waardoor duurzaamheid centraal staat. Het park combineert een unieke trap die toegang biedt tot de historische gracht van Malmö, groene ruimte voor de bewoners van de omliggende wijk en driehoekige zitplaatsen gemaakt van duurzaam Kebony hout.

Het driehoekige stadspark wordt begrensd door de bestaande gebouwen en is verdeeld in twee delen met cirkelvormige vegetatieperken versierd met struiken en planten aan de ene kant en een actief stedelijk plein aan de andere kant. Het park heeft een kunstinstallatie van David Svensson, die vorig jaar bij de opening werd onthuld door Ola Melin, directeur van de afdeling Stedenbouw in Malmö.

Dit project, ontworpen door Mandaworks voor de gemeente Malmö, is een triomf van landschapsarchitectuur, waarbij infrastructuur wordt verweven tot een nieuw gebied voor stedelijke ecologie en recreatieve ruimte. Na het regelrechte verbod op tropisch hardhout in Stockholm en een groeiende trend in Europese steden om het gebruik van uit de tropen geïmporteerd hout in openbare projecten bij wet te verbieden of vrijwillig te vermijden, wilde Mandaworks ervoor zorgen dat de gekozen materialen afkomstig waren uit duurzaam beheerde, niet-tropische bossen. Daarom werd duurzaam hout van Kebony geselecteerd voor de ‘urban hang-out’ banken langs de promenade, vanwege de positieve invloed van het materiaal op het terugdringen van de vraag naar hoogwaardig tropisch hout.

stadspark

Een recent onderzoek door milieuadviesbureau Bergfald & Co. heeft aangetoond dat Kebony een aanzienlijk lagere koolstofvoetafdruk heeft dan zijn equivalenten van tropisch hardhout. Het onderzoek toont aan dat de koolstofvoetafdruk van kaalgevilde Braziliaanse Ipê tussen de 7.500-15.000 kilo per kubieke meter ligt, terwijl de koolstofvoetafdruk van Kebony ongeveer 459 kilo per kubieke meter is, beide cijfers inclusief behandeling en transport naar Noord-Europa. Dit maakt de weg vrij voor een toekomst waarin hout een integraal en vooral duurzaam onderdeel is van de bouwindustrie.

De gepatenteerde Kebony-technologie is ontwikkeld in Noorwegen en is een milieuvriendelijk proces waarbij duurzaam gewonnen zachthout wordt gemodificeerd door het hout te verhitten met furfurylalcohol, een bijproduct uit de landbouw. Door de celwand van het hout te polymeriseren, krijgt het zachthout permanent de eigenschappen van tropisch hardhout, zoals hoge duurzaamheid, hardheid en dimensiestabiliteit, zonder dat er tropische ontbossing nodig is.

stadspark

Voor Kebony volgt dit stadslandschapsproject aan het water op een ander recent project in Fjord City, Oslo, een openbaar toegankelijk park en zwemcomplex. Hier was er een vergelijkbare inspanning om de sterke eco-credentialen en duurzaamheid van Kebony te benutten om een post-industriële waterkant te transformeren in een recreatieve ruimte van deze aard. In beide gevallen heeft de veelzijdigheid van Kebony als materiaal het materiaal van onschatbare waarde gemaakt voor de constructie van alles van straatmeubilair tot openbare promenades. De zilvergrijze patina die het hout ontwikkelt gedurende zijn lange levensduur heeft het ook uitgekozen als een populair materiaal voor architecten in mariene omgevingen zoals deze, waar de gerijpte kleur vaak een perfecte aanvulling is op de omgeving.

Martin Arfalk van Mandaworks: “We wilden dat het stadspark een blijvende ruimte voor openbare recreatie zou zijn en het hout van Kebony is zo duurzaam dat het bestand is tegen slijtage en weersinvloeden. De aantrekkelijke natuurlijke esthetiek past ook perfect bij het karakter van het park.”

Per Thyberg, Country Manager van Kebony Zweden, zei: “Het is verheugend om te zien dat Kebony opnieuw is geselecteerd voor de ontwikkeling van een recreatieve openbare ruimte als deze, waar de duurzaamheid en mooie esthetiek zullen bijdragen aan het plezier van het publiek in het Slussplan Urban Park.”

Fotografie: © Anthony Hill Photography

Bestel een Sample Vind een Verdeler Het Modificatieproces