9 Opkomende trends in landschapsarchitectuur voor openbare ruimten

Categorie

Blogs

 

Landschapsarchitectuur – 9 trends voor openbare ruimtes

Landschapsarchitectuur helpt om buitenruimtes te definiëren, waardoor ze niet alleen gebruiksvriendelijker en toegankelijker worden, maar ook esthetischer. Steeds meer openbare ruimten, van bushaltes tot parken aan het water, nemen de tijd om landschapsarchitecten in te huren om hen te helpen het beste uit hun omgeving te halen en tegemoet te komen aan zowel bezoekers als kijkers. Bekijk deze 9 landschapsarchitectuurtrends voor openbare ruimten om u een idee te geven van wat er mogelijk is voor uw ruimte.

1. Waterfront Park

landschapsarchitectuur voor openbare ruimtesArchitect: Thomas Balsley Associates, WEISS/MANFREDI

Etablissementen aan het water krijgen veel aandacht van bezoekers, klanten en werknemers die allemaal een glimp willen opvangen van het uitzicht. Dat is misschien de reden waarom een van de laatste trends in architectonische landschapsarchitectuur is om ingebouwde zitplaatsen op te nemen in de promenades en steigers, zodat gasten de kans krijgen om te zitten en te genieten van het uitzicht.

Hunter’s Point South Waterfront Park New York, een meervoudig bekroond landschapsproject van Weiss/Manfredi en Thomas Balsley Associates, gebruikt niet alleen een verhoogde promenade, maar ook interessante banken van hetzelfde materiaal. Ze voegen een samenhangend element toe aan het ontwerp van de ruimte en trekken tegelijkertijd de aandacht naar de prachtige skyline van New York City.

2. Natuurlijk zwembad

Foto: Balteschwiler AG / Thomas Wilper, Lorenz Obrist

De natuur heeft iets dat mensen vaak dichtbij brengt. Dit natuurlijke zwembad in Murg, Duitsland, laat mensen dichtbij komen door houten terrassen en paden uit te breiden rond de rand en tot boven het water zelf. Hierdoor kan iedereen de ruimte beter waarderen en het zwembad als geheel beter benutten.

Dit unieke en duurzame zwembad maakt gebruik van biologische waterzuivering en zonnewarmte. De aangepaste houten looppaden vullen deze ecologische benadering ook aan met hun niet-giftige en duurzame materialen.

3. Sculpturale zitplaatsen

landschapsarchitectuur voor openbare ruimtesArchitect: Urban Elements Foto: Simon Meyer

Mensen een plek geven om te zitten en te ontspannen betekent niet dat je je moet houden aan een gewoon bankontwerp. Deze oversized parkbank, gemaakt door het Deense bedrijf Urban Elements, definieert het hele gebied met zijn sculpturale lijnen en randen en nodigt mensen uit om een kijkje te nemen.

Het aangepaste hout waarvan deze parkbank is gemaakt verzacht de harde randen, waardoor de bank meer één lijkt met de omgeving dan iets dat aan de omgeving is toegevoegd.

4. Kleurrijk onderdak

landschapsarchitectuur voor openbare ruimtesArchitect: TYIN Tegnestue Foto: Pasi Aalto

Overal huren steden, speeltuinen en scholen landschapsarchitecten in om unieke en interessante overkappingen te creëren. Overkappingen bij busstations, speeltuinen en andere plekken bieden schaduw, een plek om te rusten en een plek om samen te komen.

Deze unieke abri’s voor kinderen, van TYIN Tegnestue architecten, bij een busstation zijn aan de binnenkant beschilderd met felle kleuren, een leuk en creatief ontwerpelement voor een structuur die bedoeld is voor kinderen. De buitenkant is kaal gelaten om de schuilplaatsen beter te laten opgaan in de natuurlijke omgeving. Het gebied is ook voorzien van een bestrating met waterdoorlatende tegels voor milieuvriendelijke drainage en waterafvoer.

5. Strand Shelter (landschapsarchitectuur voor openbare ruimtes)

Architect: Millimetre

Een ander gebied waar je op een zonnige dag veel gebruik kunt maken van een overkapping is het strand. Deze architecturale overkappingen creëren een unieke optische illusie, waardoor je je afvraagt waar de buitenkant eindigt en de binnenkant begint.

De grote open ruimtes in de overkapping zorgen voor veel lichtinval en bieden veel uitzicht op de oceaan en het strand daarachter. Het rustieke hout waarvan de overkappingen zijn gemaakt, helpt het gebied aan te vullen door te denken aan het uiterlijk van drijfhout. Ontwerp door het Engelse bedrijf Millimetre.

6. Zitplaatsen aan het water

landschapsarchitectuur voor openbare ruimtesArchitect: Goose Foot & Freshwest Design Foto: Goose Foot

Soms is minder meer als het gaat om het architectonische ontwerp van een landschap. In dit geval zijn het de zitplaatsen die de grootste impact in het gebied maken. Goose Foot en Freshwest Design introduceerden dit moderne zitmeubilair op de promenade in Colwyn Bay als onderdeel van het Waterfront Regeneration-project in Wales.

Deze unieke banken staan aan de rand van een waterkant waar mensen natuurlijk willen samenkomen en bieden mensen de mogelijkheid om op verschillende manieren te zitten en te ontspannen. De banken zijn allemaal gemaakt van hetzelfde gemodificeerde hout om het vocht en zout in de zeelucht te weerstaan. De vormen zijn niet alleen ontworpen om de aandacht te trekken, maar ook om het comfort te verhogen en verschillende soorten bijeenkomsten te bevorderen.

7. Strandwandelingen (landschapsarchitectuur voor openbare ruimtes)

Architect: de+ architekten Foto: Mike Haran

Soms is het belangrijkste onderdeel van landschapsarchitectuur om mensen naar hun bestemming te brengen. Deze houten strandpaden dienen zowel als wegen voor vissers en andere lokale arbeiders, maar ook als beschermde paden die mensen naar het strand kunnen brengen zonder het zand, de duinen of de vegetatie aan weerszijden te verstoren.

De houten wandelpaden vullen het gebied perfect aan met hun verweerde oppervlak en helpen om mensen in de juiste stemming te brengen voor hun bestemming wanneer ze daar aankomen. Een prachtig landschapsproject van de+ architekten op het eiland Usedom, Duitsland.

8. Havenzwembaden

landschapsarchitectuur voor openbare ruimtesArchitect: LPO Arkitekter Foto: Nils Petter Dale

Een doel van landschapsarchitectuur is om mensen uit te nodigen tot interactie met hun omgeving. En dat is precies wat er is bereikt met dit havenzwembad ontworpen door LPO Arkitekter.

Dit havenzwembad van Sørenga ligt centraal in het centrum van Oslo, met een recreatiepark in de buurt. Het omvat niet alleen het dek, maar ook aparte zwembaden en een vlot. Het terrasmeubilair is in het dek zelf ingebouwd, waardoor het hele gebied beter wordt benut en mensen worden uitgenodigd voor een meer interactieve ervaring.

9. Promenade (landschapsarchitectuur voor openbare ruimtes)

landschapsarchitectuur voor openbare ruimtesArchitect: Pine River Group

Er is iets met water en stranden dat mensen aantrekt. Elk jaar trekken duizenden mensen naar de kustgebieden. Dus wat is een betere manier om die stranden te beschermen en mensen een manier te geven om samen te komen dan ze een promenade aan te bieden?

Deze houten loopbrug en promenade in Bethany Beach, Delaware, houdt mensen uit de buurt van duinen en andere kwetsbare gebieden en leidt ze tegelijkertijd naar nabijgelegen winkels en attracties. Het hout blijft koeler onder de voeten dan veel andere terrasmaterialen – om nog maar te zwijgen van het zand – wat mensen uitnodigt om zich meer op hun gemak te voelen in het gebied en tegelijkertijd hun plezier te vergroten.

Maak gebruik van landschapsarchitectuurtrends

Landschapsarchitectuur is een groeiend vakgebied waarin steeds meer openbare ruimten de voordelen beginnen te zien van het vormgeven van de ruimte om hen heen. Of je nu een gevestigde hotspot bent of misschien hoopt er een te worden, het ontwerpen van het gebied om je heen om de natuurlijke omgeving aan te vullen en functie en comfort te bieden aan degenen die de ruimte gebruiken kan enorm in je voordeel werken. Haal het beste uit je landschapsarchitectuur met een aantal van deze trends op het gebied van landschapsarchitectuur om het beste resultaat op te roepen dat je omgeving te bieden heeft.

Bestel een Sample Vind een Verdeler Het Modificatieproces
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.