Hoe je milieuvriendelijk hout kunt verwerken in je volgende project

Categorie

Blogs, Duurzaamheid

 

Gemodificeerd hout – het milieuvriendelijke hout voor je volgende bouwproject

Gemodificeerd hout rekt de grenzen op van wat hout in zijn natuurlijke staat kan doen. De National Forest Service Library van de U.S.D.A. definieert gemodificeerd hout als “hout dat is bewerkt door chemische behandeling, samendrukking of andere middelen, met of zonder warmte, om permanente eigenschappen te verkrijgen die heel anders zijn dan die van het oorspronkelijke hout”.

Thermisch gemodificeerd hout herdefinieert de eigenschappen, kenmerken en toepassingen van natuurlijk hout in een breed spectrum van residentiële en commerciële toepassingen. Vernieuwers in de industrie gebruiken baanbrekende technologie om houtproducten naar onbekend terrein te brengen, waardoor grenen, vuren en ander zachthout de supersterke eigenschappen krijgen van traditioneel hardhout zoals eiken en esdoorn en exotisch hardhout zoals teak en ipe.

Het afgelopen decennium is de vraag naar gemodificeerd hout aanzienlijk toegenomen. De toegenomen interesse komt voort uit de wens om de rotbestendigheid en levensduur van hout te verbeteren van grove den, beuk, zuidelijke gele den, es, berk, els, radiata en vele andere soorten.

Om de levensduur van hout te verlengen is normaal gesproken een verduurzamingsmiddel nodig, maar houtmodificatietechnologie doet veel meer dan dat. Het geeft hout andere welkome veranderingen zoals dimensionale stabiliteit en maximale hardheid. Het resultaat is milievriendelijk hout.

Het proces bij het maken van gemodificeerd hout.

Er zijn drie belangrijke processen om gemodificeerd hout te maken:

  1. Hittebehandeling – Afhankelijk van de houtsoort wordt het hout tijdens het warmtebehandelingsproces verwarmd van 185 tot 212 graden Celsius. Dit proces, dat ook bekend staat als thermische modificatie, maakt gewone houtsoorten rotbestendig en versterkt de natuurlijke kleur tot een rijkere tint die doorloopt in de hele dikte van de plank.
  2. Acetylering – Stoffen die bekend staan als vrije hydroxylgroepen zijn aanwezig in alle houtsoorten en laten van nature water los en absorberen dit als reactie op weersveranderingen. Het acetyleringsproces verandert de vrije hydroxylen in acetylgroepen. Een acetylgroep is een kleine molecule die bestaat uit twee koolstofatomen, drie waterstofatomen en een zuurstofatoom. In deze nieuwe vorm veranderen acetylgroepen de oorspronkelijke eigenschappen van het hout, waardoor het duurzamer en vormstabieler wordt.
  3. Polymer Grafting – Polymeren worden gevormd wanneer een enkele molecule, een “monomeer” genaamd, zich kan verbinden met ten minste twee andere monomeren, een proces dat bekend staat als polymerisatie. Wanneer dit proces op hout wordt toegepast, zorgt het voor een ingesloten structuur van de celwanden van het hout. Polymerisatie voegt veel gevraagde eigenschappen en voordelen toe aan hout dat in de bouw wordt gebruikt, zoals duurzaamheid, sterkte, dimensiestabiliteit en weerstand tegen de destructieve effecten van insecten en micro-organismen.

Gemodificeerd hout is goed voor het milieu

De vraag naar milieuvriendelijke gemodificeerde houtsoorten wordt bepaald door de groeiende bezorgdheid over de opwarming van de aarde, de voortdurende ontbossing van ‘s werelds hardhoutbossen en de roekeloze kap van zowel zacht- als hardhoutbossen. De groene ontwerp- en bouwbewegingen winnen aan kracht naarmate projectontwikkelaars en bouwers reageren op de bezorgdheid over het milieu van investeerders, bedrijven, toekomstige kopers en huiseigenaren.

Process van dually gemodificeerd hout

Een van de toonaangevende innovators op het gebied van paradigmaverschuiving is Kebony®, een milieuvriendelijke Noorse fabrikant en wereldwijde verkoper van gepatenteerde, gemodificeerde houtproducten voor buitentoepassingen zoals dekken, dokken, jachthavens, buitenstructuren en gevelbekleding voor woningen en commerciële bedrijven.

Kebony gebruikt polymeren om de eigenschappen van duurzaam hout te verbeteren.

Eerst wordt het hout geïmpregneerd (geweekt) in furfurylalcohol, een natuurlijk bio-vloeibaar bijproduct van afval van landbouwgewassen. Vervolgens wordt het hout uitgehard (verhit). Tijdens deze fase vindt polymerisatie plaats. De furfurylalcohol vormt polymeren die zich permanent vastzetten in de celwanden van het hout, waardoor deze 50% dikker worden. Deze stabiele polymeren zullen niet uit elkaar vallen of uit het hout lekken. Het eindresultaat van het proces is Kebony®, gemodificeerd hout met een breed scala aan geavanceerde voordelen en eigenschappen.

Voordelen van milieuvriendelijk hout

  1. Echt hout – Milieuvriendelijk gemodificeerd hout is echt hout, maar dan beter. Het polymerisatieproces verbetert en versterkt de celstructuur.
  2. Geraffineerd en mooi – Gemodificeerd hout heeft verschillende mogelijkheden: een gladde en zijdeachtige look of een rustieke en knoestige look. Sommige gemodificeerde houtsoorten, zoals Kebony, hebben een diepbruine kleur die na verloop van tijd verandert in een prachtige zilvergrijze patina. De kleurverandering heeft geen negatief effect op de rotbestendigheid of andere eigenschappen van het hout.
  3. Maximale hardheid – De hardheidsniveaus van sommige gemodificeerde houtsoorten evenaren of overtreffen de niveaus van de beste hardhoutsoorten.
  4. Uitstekende stabiliteit – De dimensiestabiliteit van milieuvriendelijk gemodificeerd hout kan de normale zwelling en krimp veroorzaakt door relatieve vochtigheid met 40 tot 60 procent aanzienlijk verminderen.
  5. Uitstekende stabiliteit – De dimensiestabiliteit van milieuvriendelijk gemodificeerd hout kan de normale zwelling en krimp veroorzaakt door relatieve vochtigheid met 40 tot 60 procent aanzienlijk verminderen.
  6. Weinig onderhoud – Traditioneel behandeld hout voor terrassen vereist jaarlijks onderhoud zoals beitsen, waterdicht maken en verzegelen om het er goed uit te laten zien en de levensduur te verlengen. Gemodificeerd hout, zoals Kebony®, hoeft echter alleen maar normaal schoongemaakt te worden om het uiterlijk en de structurele integriteit te behouden.
  7. Hoge weerstand – Een van de hoofddoelen van gemodificeerd hout is altijd geweest om de levensduur van het hout te verlengen door het te beschermen tegen schimmels, rot, insecten en andere micro-organismen die hout vernietigen. De technologie in deze categorie is zo ver ontwikkeld dat sommige fabrikanten een garantie van meer dan 20 jaar bieden.
  8. Veilig & gifvrij – De meest toegewijde milieuvriendelijke fabrikanten gebruiken geen gif of schadelijke impregneermiddelen in hun modificatieproces. De eindproducten splinteren niet en bevatten geen giftige stoffen of chemicaliën. Met deze stellaire veiligheidsvoordelen is het niet verrassend dat deze specifieke gemodificeerde houtproducten vaak worden gebruikt voor residentiële terrassen en schooldekken waar kinderen vaak in contact komen met het hout.
  9. Milieuvriendelijk – De beste fabrikanten van gemodificeerd hout gebruiken milieuvriendelijke modificatieprocessen waarbij geen schadelijke of giftige chemicaliën worden gebruikt en waarbij verantwoorde bosbouwpraktijken worden gehandhaafd en ondersteund. Hun producten zijn voorzien van “milieuvriendelijke” labels zoals de Nordic Council of Ministers en andere milieubewuste organisaties over de hele wereld.
  10. Duurzame bronnen – Grondstoffen kunnen worden betrokken van veel verschillende bronnen, maar niet alle bedrijven en eigendommen worden beheerd volgens duurzame praktijken, waardoor bedrijven die ervoor kiezen om duurzaam te werken vanaf de oogst tot het eindresultaat nog bewonderenswaardiger zijn. Fabrikanten als Kebony® hebben bijvoorbeeld veel producten die FSC® gecertificeerd zijn door de Forest Stewardship Council. De certificering laat zien dat fabrikanten en hun leveranciers principes en criteria naleven die de hoogste sociale en milieuvoordelen en overwegingen in acht nemen.

De prachtige diversiteit van milieuvriendelijk gemodificeerd hout

Prachtige voorbeelden van gemodificeerde houttoepassingen zijn te vinden midden in de grootste steden, op afgelegen locaties en aan de kust van oceanen, meren en rivieren:

Commercieel/burgerlijk gebruik van gemodificeerd hout

  • Google Fiber-kantoor, Atlanta, Georgia

Een van de nieuwste kantoren van Google Fiber in Atlanta omvatte de aanleg van een ruime en uitnodigende openbare buitenruimte, gebouwd op prachtige, onderhoudsarme heldere vlonders.

  • Hunter’s Point South Waterfront Park, Long Island City, New York

Milieuvriendelijk hout

De verhoogde houten promenade van het stadspark is voorzien van slanke, duurzame gemodificeerde houten vlonders. Het park is de eerste stap in de verjonging van deze oude buurt aan de Queens-kant van de East River.

  • Jachthaven bij Harbor Shores in St. Joseph, Michigan

 

Milieuvriendelijk hout

De ontwikkelaar wilde een jachthaven die mooi was en sterk genoeg om de zware weersomstandigheden van de kust van de Great Lakes aan te kunnen. “We hebben meer dan 300 jachthavens over de hele wereld ontworpen met bijna elk type terrasmateriaal dat beschikbaar is, en Kebony® hout springt eruit als een van de beste”, zegt Greg Weykamp, directeur van Edgewater Resources, de ontwerper en ontwikkelaar van het project. “Sinds we twee jaar geleden bijna 12.000 vierkante meter Kebony-terras hebben geïnstalleerd in een openbare promenade en jachthaven ten zuiden van Chicago, heeft geen enkel stuk Kebony om welke reden dan ook vervanging nodig gehad.”

  • Populair pretpark Orlando, Florida

Milieuvriendelijk hout

De natuurlijke, exotische schoonheid van gemodificeerd hout tijdens het verweren paste perfect bij het thema van het park. De ecologische duurzaamheid van het product was een belangrijk verkoopargument voor de zitplaatsen in de buitenarena.

Toepassingen van thermisch gemodificeerde houten gevelbekleding en vloeren in woningen (Milieuvriendelijk hout)

Huizen over de hele wereld integreren de schoonheid van groene architectuur en design met in het oog springend gemodificeerd hout als buitendek en gevelbekleding. Rustiek moderne buitenkanten zijn populair geworden, waarbij natuurlijk hout kunstig wordt gecombineerd met andere materialen zoals glas en metaal. Daarentegen houden traditionalisten van het uiterlijk van echt en natuurlijk gemodificeerd hout.

Huiseigenaren houden van de veelzijdigheid van gemodificeerde houten vloeren en bekleding die horizontaal, verticaal of onder een hoek kunnen worden geïnstalleerd om het unieke ontwerp en de persoonlijkheid van het huis te laten zien. Ontwerpopties omvatten, maar zijn zeker niet beperkt tot: veranderende hoeken op dezelfde structuur, gebruik van gemodificeerd hout als accentlijnen op een overwegend glazen gevel, bekleding rond ramen om ze te laten opvallen en gemodificeerd hout met tinten die passen bij de natuurlijke omgeving van het huis.

Stelt u zich de eindeloze mogelijkheden voor van gemodificeerd hout

Als architect, ontwikkelaar, bouwer of huizenkoper voelt u zich misschien aangetrokken tot gemodificeerd hout vanwege een of meer van zijn vele voordelen. Nu je veel meer weet over gemodificeerd hout, kun je verder kijken dan traditionele ontwerpen en materialen en je geest vrijmaken voor de eindeloze mogelijkheden van de ware schoonheid van milieuverantwoord gemodificeerd hout.

Bestel een Sample Vind een Verdeler Het Modificatieproces
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.