5 concepten die het moderne ontwerp van schoolgebouwen inspireren

Categorie

Blogs

Ontwerp moderne schoolgebouwen – 5 moderne concepten

Het ontwerpen van een school kan een grotere uitdaging zijn dan verwacht. Scholen zijn niet alleen een plek voor onderwijs, maar moeten ook dienen als een plek om inspiratie en nieuwsgierigheid aan te moedigen. Naast het ontwikkelen van een gebouw dat deze twee factoren kan ondersteunen, moeten scholen ook worden ontworpen met duurzaamheid en veiligheid in gedachten vanwege de slijtage waaraan ze in de loop der jaren zullen worden blootgesteld.

Het uiterlijk van moderne schoolgebouwen kan sterk variëren, van bescheiden privéscholen met enkel een hoofdgebouw tot grote openbare scholen die honderden kinderen kunnen huisvesten. Alle goede moderne schoolontwerpen zouden echter overeenkomsten moeten hebben in veilige structurele ontwerpen, niet-giftige en milieuvriendelijke materialen en functies die een comfortabelere, stimulerende sfeer bevorderen.

Hier zijn vijf voorbeelden van echte scholen die zijn overgegaan op moderne architectonische concepten en daar goed in zijn geslaagd.

1. Streef ernaar dat nieuwe toevoegingen modern & duurzaam zijn – Gentofte School

Ontwerp moderne schoolgebouwen(Modern & Sustainable School, by Arkitema Architects, photo by Niels Nygaard)

De Gentofte school in Denemarken is al open sinds 1944, maar bouwde in 2014 een opvallende nieuwe aanbouw. Veel scholen met diepe, historische wortels kunnen hun instituut verbeteren door moderne, duurzame toevoegingen te ontwerpen en toch hun oudere schoolgebouwen te behouden. Deze twee verdiepingen tellende uitbreiding werd gebouwd voor ongeveer 100 studenten voor zowel lessen als naschoolse activiteiten. Deze aanbouw, bekleed met Kebony hout, heeft heel weinig onderhoud nodig en vormt een ideale achtergrond voor het toekomstige ‘verticale bos’ dat er overheen zal groeien en waar vogels en insecten zullen huizen als een unieke educatieve ervaring.

2. Profiteer van natuurlijke verlichting en creatieve plaatsing van ramen – Mesterfjellet School (Ontwerp moderne schoolgebouwen)

(Mesterfjellet School, by SPINN Arkitekter, CEBRA, Various Architects, Østengen & Bergo, photo by Mikkel Frost)

Een prachtig voorbeeld van moderne Scandinavische architectuur is de Mesterfjellet school in Larvik, Noorwegen. Eén blik op dit unieke schoolgebouw en je wordt meteen aangetrokken door de vele ramen. Er zijn niet alleen veel ramen, maar ze variëren ook in grootte en plaatsing. Ramen hebben een zeer nuttige maar belangrijke functie: ze brengen meer natuurlijk licht binnen. De uitgebreide etalage van de Mesterfjellet school is zowel functioneel en milieuvriendelijk (d.w.z. vermindert de behoefte aan kunstlicht) als artistiek.

3. Creatieve vrijheid uitdrukken met opvallende niet-uniforme klaslokalen – Vrijeschool Fredrikstad

Ontwerp moderne schoolgebouwen(Waldorf School, by LINK Arkitektur, photo by Jiri Havran)

Het idee van vrijeschoolonderwijs werd al in 1919 ontwikkeld, maar dezelfde principes van creatieve aanmoediging en inspiratie van kinderen kunnen worden toegepast in modern gebouwontwerp. De vrijeschool in Fredrikstad ziet er opvallend en bijna speels uit, met zijn verhoogde gebouwen en kleurenpracht aan de buitenkant. De klaslokalen hebben een niet-uniform ontwerp, wat bijdraagt aan de bloei van de vrijeschoolmentaliteit door het vermijden van “institutionele” standaardlokalen. Deze school ligt in een bosrijke omgeving en gaat op in de omgeving, waardoor de kinderen en het personeel een intiemer gevoel krijgen dat ze in de natuur zijn.

4. Indrukwekkende dimensionale buitenkant met een milieuvriendelijk ontwerp voor minder onderhoud – Helle School (Ontwerp moderne schoolgebouwen)

Ontwerp moderne schoolgebouwen(Helle School, by Børve & Borchsenius)

De bescheiden Helle school heeft een eenvoudig maar mooi ontwerp. De Helle school in Telemark, Noorwegen, was ooit twee aparte scholen die werden samengevoegd tot één gebouw. De platte daken en gemengde materialen die bij de bouw zijn gebruikt, geven deze school echt een dimensionale, moderne uitstraling. Bekleding van kiebbenhout werd gebruikt om de buitenkant een warme, comfortabele uitstraling te geven en tegelijkertijd te zorgen dat de school milieuvriendelijk zou zijn en zeer weinig onderhoud nodig zou hebben. De toevoeging van steen, metaal en zelfs glas in lood geeft dit gebouw een gedenkwaardige uitstraling die zowel kinderen als volwassenen aantrekkelijk zullen vinden.

5. Een eigentijdse campus met een rustieke uitstraling en groene architectuur – Jack & Jones Campus

(Jack & Jones Campus, by Bay Arch, photo by Kristian Juul Pedersen)

Hoewel het geen school is, is de Jack & Jones campus nog steeds een onderwijsplek met een zeer inspirerend ontwerp dat kan worden toegepast op traditionele schoolgebouwen. Je wordt meteen gefascineerd door het levende vegetatieve dak van dit gebouw en de schuine daklijn. De houten bekleding voegt een nog natuurlijker gevoel toe en de Kebony planken bieden voldoende loopruimte. De verschillende ramen en glazen schuifdeuren voegen een modern tintje toe aan het rustieke ontwerp. Ontwerpen voor groene gebouwen zorgen voor natuurlijke isolatie en helpen negatieve milieueffecten en energieverbruik te verminderen. Dit moderne campusontwerp moet om deze twee redenen zeker worden overwogen.

Ontwerpen voor moderne schoolgebouwen zijn er in alle soorten en maten, sommige zijn behoorlijk extravagant, terwijl andere aantrekkelijk eenvoudig zijn. De vijf getoonde concepten voor moderne schoolarchitectuur dienen als inspiratie voor toekomstige scholen met een duurzaam ontwerp als doel. Zelfs in retrofit-toepassingen kunnen veel van de hier getoonde ideeën, zoals Kebony gevelbekleding en uitgebreide raamplaatsing, met uitstekende resultaten worden opgenomen in schoolrenovaties.

Bestel een Sample Vind een Verdeler Het Modificatieproces
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.