Waarom je alternatieven voor Ipé moet overwegen

Categorie

Blogs, Duurzaamheid

Of je het nu epay, ipe of I.P.E. noemt (de juiste uitspraak is ee-pay, FYI), het Braziliaanse hardhout dat bekend staat als Ipé begint letterlijk en figuurlijk onder vuur te liggen.

Recent nieuws heeft de verwoesting aan het licht gebracht die branden en ontbossing aanrichten in het Braziliaanse regenwoud. Er zijn veel meningen over de hoofdoorzaken van de branden in het Amazonegebied, maar de meesten zijn het erover eens dat boeren en veeboeren gebieden kappen en vervolgens het gebladerte verbranden om bruikbare bovengrond te produceren voor vee of sojabonen. Het is nog maar de vraag wat het langetermijneffect van de recente gebeurtenissen zal zijn, maar het roept wel de vraag op: moeten we blijven bouwen met Ipé en ander Braziliaans hardhout?

Braziliaans hardhout zoals Ipé, Cumaru, Tigerwood en Garapa wordt veel gebruikt in de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk voor vlonders, gevelbekleding en buitenmeubilair. De ongelooflijke dichtheid van deze houtsoorten geeft ze een voorsprong op inlands hardhout en ze zijn ontegenzeggelijk mooi. Veel architecten kiezen voor Ipé en ander tropisch hardhout in een poging om projecten te ontwerpen die natuurlijke producten zoals hout gebruiken voor LEED-certificering en tegelijkertijd een extreem duurzaam project creëren. Maar is er een betere manier om deze doelen te bereiken?

Wacht, kunnen we niet gewoon meer Ipébomen kweken?

Het lijkt eenvoudig: als je land kapt in het regenwoud, moet je ergens anders meer bomen planten. In feite wordt een derde van ons timmerhout tegenwoordig op die manier gekapt: op boomplantages. Maar als je bedenkt welke houtsoorten je moet planten, heeft Ipé (dat 80 jaar nodig heeft om volwassen te worden) geen zin. Het doel van een boomplantage is om op een duurzame en beheersbare manier timmerhout te produceren. Daarom wordt er voornamelijk zachthout gebruikt (de meeste zachthoutsoorten kunnen binnen 25 jaar worden geoogst).

Er is ook een groot verschil tussen een boomplantage en een ecosysteem. Een ecosysteem zoals het regenwoud kan niet ergens anders opnieuw geplant worden. Zonder een gesystematiseerde aanpak van het kappen van land in het Amazonegebied ontstaan er eilandjes van bossen die delen van het ecosysteem van elkaar afsnijden. Er zou een manier kunnen zijn om het Amazonewoud duurzaam te beheren, maar dat moet nog blijken. Ipé werd door Brazilië voorgesteld om op de CITES Appendix II Lijst geplaatst te worden, maar werd twee weken later weer ingetrokken. Toevoeging aan deze lijst zou de oogst van Ipé ernstig hebben beperkt.

Wat is het alternatief voor ipé

Als je op zoek bent naar een houtsoort die sterker is dan ceder maar milieuvriendelijker dan Ipé, dan is het tijd om gemodificeerde houtproducten te overwegen. Gemodificeerd hout varieert van merk tot merk, maar over het algemeen wordt een eigen proces gebruikt om duurzaam beheerde naaldhoutsoorten te vermengen met chemicaliën en warmte om een sterker, stabieler houtproduct te maken. De gebruikte houtsoorten kunnen dennen, essen, esdoorn of andere zachthoutsoorten zijn.

Een groot voordeel van gemodificeerd hout is dat het meestal afkomstig is uit FSC-gecertificeerde bossen. FSC-gecertificeerde bossen moeten strenge duurzaamheidsrichtlijnen volgen en deze producten en procedures documenteren vanaf de zagerij tot aan het eindproduct. Braziliaans hardhout is niet onderworpen aan dezelfde strenge ethische richtlijnen, dus tenzij je naar de bron gaat – Braziliaanse zagerijen – is het moeilijk om te weten of je nieuwe Ipé-terras echt milieuvriendelijk is.

Is gemodificeerd hout even duurzaam als Braziliaans hardhout?

Gemodificeerde houtsoorten bevinden zich op een spectrum van sterkte en duurzaamheid. Sommige beweren dat ze net zo dicht zijn als Ipé. Het modificatieproces maakt het product zeker duurzamer dan zijn zachthouten tegenhangers, met de mogelijkheid om net zo lang mee te gaan als tropisch hardhout onder vergelijkbare weersomstandigheden. Bijna alle gemodificeerde houtsoorten hebben ten minste 30 jaar garantie tegen rot en bederf. Gemodificeerd hout heeft ook het voordeel dat het stabieler is dan Braziliaans hardhout.

Kan ik dezelfde look krijgen als Ipé? (alternatieven voor ipé)

Laten we eerlijk zijn, milieukwesties daargelaten, soms komt onze productkeuze neer op esthetiek. Kan gemodificeerd hout je de look geven die je wilt? Ja en nee.

Als je de uitstraling van “echt hout” wilt, dan zijn ze allemaal geschikt. Gemodificeerde houtsoorten vergrijzen tot een zilveren patina, net als tropisch hardhout, of kunnen periodiek worden geolied om hun natuurlijke glans te behouden. Als je het diepe chocoladebruin van Ipé wilt, dan is Kebony Clear je beste keuze. Kebony heeft ook een meer uniforme kleur dan Ipé, dat kleurvariaties heeft van boom tot boom.

Moet ik dus kijken naar alternatieven voor Ipé? (alternatieven voor ipé)

Dat is aan jou of je klant, maar ja, je moet zoveel mogelijk alternatieven bekijken. De vraag die je jezelf moet stellen is: “Welk verhaal wil ik vertellen over mijn project?”. Wil je de gasten op je volgende cocktailparty vertellen dat je nieuwe terras of gevelbekleding van Ipé of gemodificeerd hout is? In het licht van de gesprekken over klimaatverandering en de ontbossing van het Amazonegebied moeten we voor onszelf beslissen hoe belangrijk het gebruik van Braziliaans hardhout echt is.

Eén ding is zeker: gemodificeerd hout is een duidelijk alternatief voor tropisch hardhout.

Bestel een Sample Vind een Verdeler Het Modificatieproces