13 verschillende verticale ontwerpen voor houten gevelbekleding

Categorie

Blogs

13 verschillende verticale ontwerpen voor houten gevelbekleding

De finishing touch van elk gebouw of buitenconstructie is de gevelbekleding die je kiest om erop te plaatsen. Hoewel je aan de vorm en eigenschappen van het gebouw zelf kunt zien of de architect een moderne of juist een rustieke uitstraling voor ogen had, kan de gevelbekleding een grote invloed hebben op het eindresultaat. Houten gevelbekleding is ook een klassieke optie met weinig of geen beperkingen.

Hieronder zie je 13 opvallende en unieke gebouwen die allemaal één gemeenschappelijke factor hebben: verticale houten gevelbekleding. Gevelbekleding verticaal plaatsen in plaats van horizontaal is een vrij eenvoudige verandering, maar wel een die tot zeer mooie en dramatische resultaten kan leiden.

1. Een buitenleefruimte uitgebreid

(The Wedge House, Fernau & Hartman, Richard Barnes Photography)

Het Wedge House is de belichaming van de binnen-breng-buiten trend. Deze overdekte buitenruimte verbindt het huis naadloos met elkaar. Door het gebruik van lange Kebony planken die verticaal langs de hoofdmuur zijn geplaatst, lijkt deze ruimte nog groter dan hij al is. De keuze voor verticale houten gevelbekleding in plaats van vinyl of een ander materiaal zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Bedenk dat niet het hele gebouw hoeft te worden bekleed met verticale gevelbekleding om toch te profiteren van het verhoogde effect.

2. Variaties in patronen creëren dimensie

 

(Knarvik Kindergarden, by Tysseland Arkitektur)

Knarvik Kindergarden is direct intrigerend met zowel verticale als horizontale Kebony gevelbekleding. Als algemene regel geldt dat verticale gevelbekleding een gebouw hoogte geeft, terwijl horizontale gevelbekleding lengte geeft. Door beide op een doelgerichte manier te combineren kun je bepaalde gebouwkenmerken benadrukken terwijl je ook muurvlakken bekleedt om een gebouw uitgestrekter te laten lijken. Welke route je ook neemt, het mengen van verticale houten gevelbekleding zal je gebouw veel meer dimensie geven dan een uniforme gevelbekleding.

3. Maak hoge gebouwen nog hoger

(Kragerø Resort & Spa Hotel, by Lund Hagem Arkitekter)

De spa- en hotelgebouwen van Kragero Resort zijn al vrij hoog, maar in plaats van te proberen de hoogte te benadrukken, koos de ontwerper ervoor om er nog meer mee te spelen met verticale bekleding van Kebony. Omdat deze gebouwen worden omringd door open grasvelden en een paar bomen, zien ze er bijna torenhoog uit. Onthoud dat je niet altijd een balans hoeft te zoeken tussen hoogte en breedte. Als je je alleen op de hoogte concentreert, kun je echt een opvallend project maken.

4. Slim ontworpen verticale lamellen en open lamellen

verticale gevelbekleding

(Valley Villa, by Arches)

In deze charmante villa ligt de nadruk op eenvoudige, strakke lijnen en hoeken. De verticale gevelbekleding geeft deze woning met één verdieping iets meer hoogte en het Kebony gaat naadloos over in het dak en de buitenmuren. Wat dit verder compacte gebouw doet opvallen is de toevoeging van verticale lamellen over een deel van de verzonken ramen en glazen deuren. Het resultaat is heel eigentijds en uniek, maar helpt ook bij de privacy en schaduw aan de binnenkant van de woning.

5. Een strakke, moderne toevoeging aan je huis

 

verticale gevelbekleding(Lateral House, by Pitman Tozer, photo by Nick Kane)

Het Lateral House is een indrukwekkende verbouwing van een ooit armoedig Victoriaans huis. De nieuwe aanbouw met uitzicht op de tuin is volledig bekleed met verticale houten gevelbekleding. Kebony is perfect voor toepassingen waarbij de verticale gevelbekleding doorloopt over het dak. Het verticale patroon geeft de aanbouw een boost in hoogte en laat ook het dak hoger lijken. Hoewel Kebony op natuurlijke wijze veroudert, is het mogelijk om oppervlaktebehandelingen toe te passen om de rijke warme chocoladetinten die je hier ziet te behouden.

6. Een paar perfect verweerde strandhuisjes

 

(Award-winning beach homes, by WAM Design, photo by Urban Front)

Deze twee moderne strandhuizen in Camber Sands zijn perfect verweerd dankzij de zeelucht en de wind. De hele buitenkant is bekleed met verticale Kebony-planken. De mooie zilvergrijze patina is de natuurlijke manier waarop dit materiaal veroudert. Het eindresultaat is een zeer gladde, strakke uitstraling. De keuze voor verticale planken in plaats van horizontale planken laat de zijkant op natuurlijke wijze doorlopen tot aan het dak en helpt om deze huizen wat ruimtelijker te laten lijken.

7. Plank-en-lat gevelbekleding wordt nooit oud (verticale gevelbekleding)

verticale gevelbekleding

Dit traditionele Noorse boothuis werd nieuw leven ingeblazen met een klassieke gevelbekleding van plank en lat. Gevelbekleding met plank en lat is een zeer aantrekkelijke benadering van verticale gevelbekleding, hoewel het zelden voorkomt dat het ook op het dak van een gebouw wordt toegepast. Deze cabineachtige structuur is erg in het oog springend en de toevoeging van artistieke dubbele brede deuren voegt meer textuur en dimensie toe. Het gebruik van Kebonyhout zorgt ervoor dat dit gebouw goed zal verouderen en een natuurlijke uitstraling behoudt tegen het landschap.

8. Een hellende benadering van verticale gevelbekleding

(Oslo Boathouse, by TreStykker)

Dit ongewone boothuisje is een goed voorbeeld van hoe veelzijdig je kunt zijn met verticale houten gevelbekleding. Als je een bestaand gebouw hebt, misschien zelfs een gefabriceerde structuur, kun je er gemakkelijk gevelbekleding overheen plaatsen om de buitenkant te bedekken. Het ontwerp met de verlopende lamellen laat het witte boothuis aan de voorkant doorschijnen en is aan de achterkant volledig bedekt. Dit type aanpak is geweldig voor aanpassingen achteraf waarbij minimale constructie of verbouwing gewenst is.

9. Een scandinavisch passiefhuis met twee tonen

 

verticale gevelbekleding(Passive House, by Kontur arkitektur + konstruksjon, photo by Kontur, Lasse Haldrup Juul)

Het passiefhuis is een gemoderniseerde versie van een traditioneel Scandinavisch huis in Funkis-stijl. Het huis is bekleed met Kebony hout en speelt met kleur door de verticale planken te laten verweren en toch de originele kleur van de horizontale planken te behouden. Het gebruik van twee verschillende kleuren is mogelijk met Kebony hout door het gebruik van kit. Het eindresultaat is een prachtig contrast. Verticale gevelbekleding op de hoofdmoot van een huis of gebouw maakt het hoger, terwijl het bekleden van kleinere toevoegingen met horizontale planken het in evenwicht brengt door breedte toe te voegen.

10. Hoekige strandhut met fascinerend ontwerp (verticale gevelbekleding)

 

verticale gevelbekleding(Beach Shelter, by Millimetre)

Deze strandhut biedt strandgangers en voorbijgangers een plek om uit te rusten op een schaduwrijke plek. Deze beschutting heeft een zeer architecturaal, modern ontwerp dat nog intrigerender lijkt door het gebruik van verticale houten gevelbekleding. Het grootste deel van deze beschutting heeft verticale planken, inclusief de bank binnenin. Een vleugje diagonaal gevelbekleding op de dakrand accentueert de hoek ook.

11. Rond gebouw en verticale gevelbekleding passen bij elkaar

(Villa Circuitus, Simone Kreutzer, Tommy Wesslund, Foto Anders Bergön)

De Villa Circuitus is een uniek rond huis met twee verdiepingen. Ronde gebouwen zien er vaak wat klein en stomp uit, vooral als ze een plat dak hebben. Verticale gevelbeklding helpt echter om het gebouw optisch hoogte te geven en laat het zelfs wat groter lijken dan het is. Als je ronde gebouwen ontwerpt, overweeg dan de plaatsing van verticale planken in plaats van horizontale.

12. Geef je exterieur textuur met gemengde verticale planken

verticale gevelbekleding(Retirement Home in the Arctic Circle, Q-haus, photo by Maris Tomba)

Verticale houten gevelbekleding hoeft niet altijd uit vlakke, verticale planken te bestaan. Dit prachtige bejaardentehuis in de poolcirkel heeft een zeer dimensionaal ontwerp. Verticale Kebony planken bedekken het exterieur, met aan de hoofdzijden traditionele verticale panelen. Op de terugliggende zijden van de gebouwen koos de ontwerper echter voor een plankenpatroon. Dit past bij de verticale buitenkant, maar geeft het gebouw een textuur die niet mogelijk is met een uniform verticaal patroon.

13. Clubhuis op het strand met een plat dak (verticale gevelbekleding)

 

(The Extendable Beach Club, Selin Maner, foto: Julien Aksoy)

Dit gebouw doet dienst als restaurant en als intieme concertzaal. Aan de andere kant van het gebouw bevindt zich een uitschuifbare serre. Het hele gebouw is bekleed met verticaal Kebony hout, inclusief de binnendeuren. De verticale plaatsing voegt wat hoogte toe aan het clubhuis en compenseert het platte dak op een complementaire manier.

Er zijn geen regels voor verticale houten gevelbekleding. Meestal vinden bouwers die een modernere esthetiek wensen en een illusie van grotere hoogte, dat dit gevelbekledingspatroon het beste bij hun behoeften past. Dat gezegd hebbende, kunnen zelfs de meest bescheiden hutten er uniek aantrekkelijk uitzien met verticale houten gevelbekleding, terwijl ze toch een rustieke uitstraling behouden. Welke visie je ook in gedachten hebt, je kunt deze tot leven laten komen met verticale houten gevelbekleding.

Bestel een Sample Vind een Verdeler Het Modificatieproces
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.