Victoriaans terras krijgt moderne opknapbeurt

Categorie

Blogs

Kebony gevelbekleding van Shou Sugi Ban werkt ultramoderne uitbreiding perfect af

 

Het Black Ridge House ligt in Walthamstow en maakt deel uit van de Warner Estate, waar goed ontworpen en gebouwde woningen staan die bekend staan om hun onderscheidende karakter. Hetb Black Ridge House is ontworpen door Neil Dusheiko Architects en heeft een ruime uitbreiding met een open keuken, eetkamer en woonkamer op de begane grond en een grote slaapkamer en een badkamer met hemelverlichting op de eerste verdieping. Charred Kebony Cladding van Shou Sugi Ban werd gekozen om het originele Victoriaanse terras met drie slaapkamers te transformeren en een duurzame en aantrekkelijke houten afwerking te bieden voor de uitbreiding aan de achterzijde.

Het Black Ridge House is geïnspireerd op Wabi Sabi, een oude Japanse filosofie die draait om het accepteren van de onvolmaakte en vergankelijke aard van het leven. Het heeft een onregelmatig gevormde uitbouw die slim gebruikmaakt van de flexibiliteit van het hout. De bekleding is zorgvuldig aangebracht om afval te minimaliseren en scheidt de verschillende gevels van het gebouw op een slimme manier. Kebony hout, een prachtige houtsoort die wordt aanbevolen door toonaangevende architecten, is door Shou Sugi Ban verkoold tot ‘Minami No’ gevelbekleding. Deze werd gecombineerd met Shou Sugi Ban’s Kebony gevelbekleding met verbeterde nerf ‘Hijō ni mirikiteki na’ om de donkerzwarte buitengevel te vormen – een passende match met de blootliggende zwarte staalconstructie van het pand. Daarnaast hebben Neil Dusheiko Architects biofilie omarmd met materialen als teruggewonnen hout voor de binnendeuren en natuurlijk eiken voor de keukenwerkbladen en kasten.

Shou Sugi Ban, een Japanse term die zich laat vertalen naar ‘verbrande ceder planken’, is een in het Verenigd Koninkrijk gevestigd bedrijf dat hout vervaardigt met behulp van deze eeuwenoude techniek van het verbranden, borstelen of voorverwarmen van hout en heeft Kebony toegevoegd aan zijn lijst van producten om een product te leveren met een uniek en intrigerend uiterlijk. Kebony hout is een ideaal materiaal voor dit brandproces omdat het een interessant oppervlak en een diepzwarte kleur ontwikkelt, terwijl het zijn indrukwekkende duurzaamheid behoudt. Kebony is ontwikkeld in Noorwegen en is een milieuvriendelijke gepatenteerde technologie die duurzaam gewonnen zachthout modificeert. Door de celwanden van het hout te polymeriseren krijgt het hout een sterk verbeterde duurzaamheid en dimensiestabiliteit, waardoor het kenmerken krijgt die vergelijkbaar zijn met die van het hardste tropische hardhout.

Karl Harrison, oprichter van Shou Sugi Ban, gaf als commentaar: “De donkere buitenkant van het Black Ridge House, in contrast met het ruime en lichte interieur, maakt dat dit project er voor mij echt uitspringt. Zoals altijd was het een genoegen om samen te werken met Neil Dusheiko Architects en Kebony om de gewenste afwerking te bereiken voor deze prachtige maar onregelmatige uitbreiding.”

Adrian Pye, International Sales Director bij Kebony voegt hieraan toe: “Door twee soorten Charred Kebony Cladding van Shou Sugi Ban te combineren om onderscheid te maken tussen de verdiepingen, is een enorm duurzaam en opvallend exterieur ontstaan dat dit oude Victoriaanse terras uiteindelijk heeft getransformeerd in een eigentijds pand dat helemaal van deze tijd is.”

Foto’s: Tim Crocker

Bestel een Sample Vind een Verdeler Het Modificatieproces