49 Ideeën voor houten gevelbekleding voor commerciële en residentiële gebouwen

Categorie

Blogs

Ideeën voor houten bekleding

Er gaat niets boven de uitstraling van echt hout. Als het gaat om de buitenkant van je huis of gebouw, is er ook niets dat zo veelzijdig is of je zo snel de uitstraling geeft die je zoekt als gevelbekleding van natuurlijk hout. Deze 49 ideeën voor houten gevelbekleding zullen je inspireren om het huis of gebouw van je dromen te maken.

1. Hedendaagse verticale gevelbekleding

Foto: Richard Barnes Photography

Rustiek moderne buitengevels worden steeds populairder in het hele land. Deze mix van natuurlijke houten bekleding, glas en metaal creëert een aantrekkelijke buitengevel. In dit geval is de houten gevelbekleding verticaal geïnstalleerd, wat doet denken aan een plank-en-lat installatie, maar met een slanker profiel.

2. Natuurlijke houten bekleding

Foto: Greg Hadley Photography

Jarenlang lag de nadruk bij de buitenkant van een huis op de kleur van de gevelbekleding. Trends zijn echter aan het veranderen en neigen naar een meer natuurlijke uitstraling voor de buitenkant van een huis. In dit geval geeft een bekleding van natuurlijk hout met een donkere, natuurlijke uitstraling dit huis zwaartekracht, diepte en interesse die geen verf kan evenaren.

3. Shiplap installatie

Foto: Rob Hansen

Dankzij bepaalde programma’s op HGTV lijkt iedereen het tegenwoordig over shiplap houten gevelbekleding te hebben. Maar terwijl de meeste mensen er alleen aan denken voor hun interieur, is het de houten bekleding aan de buitenkant in een shiplap installatie die de grootste impact kan hebben voor je huis. Met hun gladde, eigentijdse uitstraling helpen deze planken dit huis zich te onderscheiden.

4. Veranderende hoeken

Als je denkt dat je houten gevelbekleding maar één kant op kan, dan heb je het mis. Dit gebouw heeft dezelfde natuurlijke houten gevelbekleding, maar in twee verschillende installaties. Het resultaat is een oogstrelende dimensie voor het gebouw waardoor het lijkt alsof het uit blokken is opgetrokken – een ideale buitenkant voor het doel van dit gebouw.

5. Accenten van natuurlijk hout

Foto: Pasi Aalto

Strakke lijnen en veel glas lijken het ideale exterieur voor een spa en hotel. Deze uitstraling kan echter snel kil worden zonder een bekleding van grenen hout om het wat op te warmen. De warme tinten van het hout, hier en daar gebruikt als accenten, geven het gebouw veel dimensie.

6. Perfect verweerd hout (houten gevelbekleding)

De laatste tijd zijn de trends steeds minder gepolijst, glimmend en nieuw ogende ontwerpen. In plaats daarvan winnen verweerde, natuurlijke en doorleefde verschijningen overal aan populariteit. Dit geldt ook voor de houten gevelbekleding van een huis. Dit verweerde houten gebouw past perfect in zijn natuurlijke omgeving.

7. Rijkheid van kleur

Foto: Nick Kane

Als een verfkleur begint te vervagen, af te bladderen, te verweren of te verouderen, zijn de resultaten allesbehalve mooi. Maar wanneer houten gevelbekleding begint te verweren en te verouderen, neemt het een regenboog van verschillende tinten aan, allemaal vol warmte en karakter. Dit huis heeft rijke tinten zoals goud en chocolade die het exterieur een enorme aantrekkingskracht geven.

8. De perfecte match (houten gevelbekleding)

Huizen en gebouwen moeten bij hun omgeving passen om er zo goed mogelijk uit te zien. Daarom zien strandhuisjes er zo goed uit als ze met natuurlijk hout zijn bekleed. Het kale hout vult het zand en de lucht aan, waardoor de huizen eruit zien alsof ze er altijd al hebben gehoord.

9. Rustiek beroep (houten gevelbekleding)

Foto: Bliss Blakeney

Als je je een hut in het bos voorstelt, denk je waarschijnlijk aan iets met een natuurlijke, rustieke uitstraling. Dat is wat een huis afgewerkt met houten gevelbekleding ook zo aantrekkelijk maakt; het geeft je het gevoel dat je in een hut in het bos bent, waar die zich ook bevindt.

10. Gemengde materialen

Een huis of gebouw dat met slechts één materiaal is afgewerkt, kan er vlak, saai of eentonig uitzien. Maar door hardhouten gevelbekleding te mengen met glas, beton en metaal krijg je een gebouw dat charme, diepte en dimensie uitstraalt.

11. Knallen van kleur

Foto: Pasi Aalto

Een leuke kleur op zich is niet veel om naar te kijken. Maar door een leuke kleur te combineren met een natuurlijke houten bekleding als achtergrond, knalt die kleur eruit. Deze overkappingen worden nog leuker met gekleurde accenten tegen de donkere houten buitenkant.

12. Perfectie van plank en lat

Foto:Pasi Aalto

Voor veel mensen is horizontale gevelbekleding te conventioneel om het statement te maken dat ze voor hun huis willen. Daarom is een ander, maar nog steeds traditioneel uiterlijk zoals board-and-batten gevelbekleding zo aantrekkelijk. In dit geval is de natuurlijke houten gevelbekleding geïnstalleerd met traditionele latten om textuur en visuele hoogte aan het gebouw te geven.

13. Plafonds in cottagestijl (houten gevelbekleding)

De buitenkant van je huis of gebouw is niet de enige plek waar je gevelbekleding van architectonisch hout kunt installeren. De onderkant van veranda’s en overstekken is ook ideaal voor dit lichtgewicht materiaal, waardoor je de uitstraling krijgt van een cottage plafond.

14. Onze ramen bekleden

Foto: Niels Nygaard

Ramen brengen een huis of gebouw tot leven. Dus waarom niet meer aandacht besteden aan die van jou door er gevelbekleding rond aan te brengen? Terwijl de rest van deze huizen van baksteen is, zijn de ramen bekleed met hout om ze meer nadruk en stijl te geven.

15. Niveaus van interesse

Wanneer je huis meerdere vlakken en niveaus heeft, is het laatste wat het nodig heeft ook meerdere kleuren en exterieurstijlen. Blank houten gevelbekleding helpt de strakke lijnen van dit huis te benadrukken, terwijl dezelfde gevelbekleding als accent aan de voorkant dient om een beetje licht door te laten.

16. Laat het licht binnen (houten gevelbekleding)

Lichte gevelbekleding hoeft niet helemaal op zichzelf te worden gebruikt om een stevige muur op je gebouw te creëren. In dit geval werd de gevelbekleding ver uit elkaar geplaatst om een kader te creëren boven het matglas van dit boothuis. Het resultaat laat dag en nacht prachtig licht binnen.

17. Dimensionale bekleding (houten gevelbekleding)

Wil je eens iets anders dan de traditionele dakspant of plank en lat? Waarom combineert u de twee niet voor een unieke uitstraling? Deze school is eerst bedekt met een shiplap installatie en daarna met een dikke lat die verticaal is aangebracht. Het resultaat is veel interesse, diepte en schaduwspel over het exterieur.

18. Geometrische lijnen

Foto:Bliss

Als de vorm van je huis of gebouw lang of uniek is, overweeg dan om dit te benadrukken met je gevelbekleding. De lange, strakke lijnen van de houten gevelbekleding trekken het oog langs de buitenkant van dit huis en volgen de unieke vorm.

19. Onregelmatige buitenkant

Photo by Massivlust

Wie zegt dat houten gevelbekleding recht, schoon en strak gelast moet zijn om effectief te zijn? Dit badhuis heeft een onregelmatige rand doordat de planken op natuurlijke wijze op verschillende lengtes eindigen. Het effect is er een van organische beweging in plaats van een massief gebouw.

20. Accent op stijl

Voor commerciële gebouwen moet je de buitenkant soms wat warmer maken om te voorkomen dat het te industrieel wordt. Hoe kun je dit beter doen dan met houten gevelbekleding? Gebruikt als accent en geïnstalleerd in verschillende richtingen, helpt hout het ontwerp van de buitenkant op te warmen.

21. Onderdak

 

exterior wood cladding

Bij sommige moderne bijgebouwen, zoals deze strand shelter, is het soms moeilijk te zien waar het interieur ophoudt en het exterieur begint. Door beide te bekleden met dezelfde houten bekleding krijgt het hele ontwerp een strakke, gladde uitstraling die uitnodigt om naar binnen te gaan.

22. Een onzichtbaar huis

Foto: Julian Winslow

Als het buitenleven het belangrijkste onderdeel van je ontwerp is, moet je huis op een natuurlijke manier naar de achtergrond verdwijnen. Dit moderne glazen huis gebruikt natuurlijke houten bekleding als accenten om de kloof tussen het buitenleven en het leven binnen te helpen overbruggen.

23. golvend dak

Breng je gevelbekleding naar nieuwe hoogten door het in plaats daarvan op je dak te gebruiken. Dit restaurant maakt geweldig gebruik van de natuurlijke houten planken om een dak te creëren dat lijkt te buigen en te bewegen rond het gebouw en je naar binnen trekt.

24. Vormen benadrukken

Foto: Kontur, Lasse Haldrup Juul

Dit grote, passieve huis heeft veel vlakken en niveaus, allemaal met een strakke, eigentijdse uitstraling. Door de richting van de gevelbekleding te veranderen terwijl deze over het exterieur beweegt, kun je het oog precies daarheen trekken waar je het hebben wilt.

25. Substantieel ontwerp

Foto: LOGG Arkitekter

Hedendaagse huizen met veel glas en ramen in hun ontwerp zien er vaak fragiel uit als ze worden gecombineerd met het verkeerde buitenmateriaal. Deze gevelbekleding van natuurlijk hout zorgt voor de zwaarte en het visuele gewicht dat nodig is om het huis te aarden en het er net zo substantieel uit te laten zien als zijn stijl.

26. Gebogen voor succes (houten gevelbekleding)

Foto: Hundven Clement Photography

Deze oude boerderij werd nieuw leven ingeblazen door de buitenkant te bekleden met natuurlijk hout. Om het een frisse nieuwe look te geven, werd de voorkant opengelaten naar buiten, met grote ramen. Dezelfde houten bekleding omlijst de voorkant, waardoor het geheel een samenhangende look krijgt.

27. Winter Warmte

houten gevelbekledingFoto: Alliance Arkitekter

Dit huis in de bergen ligt vaak ingesloten in de winterse sneeuw en heeft een manier nodig om de kou weg te houden van het ontwerp. Natuurlijke houten gevelbekleding heeft een prachtige, warme uitstraling die perfect past bij deze besneeuwde omgeving. Het effect is er een van comfort en opkomende warmte, in plaats van ijzige kou.

28. Alles behalve steriel

Foto: Jørn Hinklev

Studentenhuisvesting heeft soms de neiging om steriel, eenvoudig en functioneel te zijn. Deze met hardhout afgewerkte studentengebouwen hebben het tegenovergestelde effect. Ze zien er warm en huiselijk uit en zijn een plek waar mensen zich graag willen verzamelen, met als bijkomend voordeel dat ze perfect passen bij hun ligging tegen een helling.

29. Een studie in contrasten (houten gevelbekleding)

Foto: Svein Arne Brygfjeld

Toeristenhutten moeten de bezoeker naar binnen lokken, zodat ze zich gezellig, warm en thuis voelen. Dit is vooral waar als de hutten omringd zijn door barre winterse omstandigheden. De natuurlijke houten bekleding van deze hut zorgt voor het perfecte contrast met de besneeuwde omgeving.

30. Circulaire stijl

houten gevelbekledingFoto: Anders Bergön

Ronde gebouwen zijn misschien zeldzaam, maar ze hebben wel stijl. Terwijl sommige ronde gebouwen zijn opgetrokken uit steen of beton, is dit huis uitgevoerd in verticale houten gevelbekleding. Het resultaat is organisch, elegant en boordevol interesse en stijl als de dunne stukken gevelbekleding zachtjes rond de cirkel bewegen.

31. Organisch Gebeeldhouwd (houten gevelbekleding)

houten gevelbekleding

Net als je denkt dat houten gevelbekleding alleen kan worden gebruikt als buitenbekleding, is het tijd om nog eens goed na te denken. In dit geval is dezelfde lichtgewicht houten bekleding die wordt gebruikt om huizen en gebouwen te bedekken, gebruikt om een architectonische sculptuur te maken, geïnspireerd op drie zaden.

32. Ruimte voor stijl

Foto: Markus Photography

Veel huizen en gebouwen die aan de buitenkant bekleed zijn met hardhout hebben de neiging om de planken te overlappen, in een Nederlandse overlap of een shiplap om een strakke pasvorm te krijgen. Dit huis houdt echter ruimte tussen de planken, waardoor licht en schaduw binnenkomen op plaatsen waar dat normaal niet het geval is. Dit geeft veel textuur en dimensie aan het gebouw als geheel.

33. Licht en donker

houten gevelbekledingFoto: Sindre Karlsen, Pir II

Om de verschillende gebieden en vlakken van dit gebouw te benadrukken, zijn er twee verschillende kleuren hardhouten gevelbekleding gebruikt. De donkere vlakken vervagen visueel naar achteren terwijl de lichte vlakken naar voren bewegen. Het resultaat is een gebouw dat visueel vibreert en extra diepte geeft aan het ontwerp.

34. Schoonheid op maat

Foto: Blue Forest

Houten gevelbekleding is er niet alleen voor huizen, maar ook voor boomhutten. Er is niets zo organisch of natuurlijk als echt hout, en als je een boomhutdorp bouwt, wil je die natuurlijke uitstraling zoveel mogelijk behouden. Daarom is gevelbekleding van natuurlijk hout de perfecte aanvulling.

35. Monumentale rondingen

houten gevelbekledingFoto: Blue Forest

Het is mogelijk om bekleding van natuurlijk hout te gebruiken, niet alleen om de structuur van het gebouw te bedekken, maar ook om er een kooi omheen te bouwen. Deze rustige boomhut wordt net iets meer van de echte wereld afgeschermd door de gracieuze rondingen die hem van alle kanten omhelzen.

36. Een artistieke creatie

Foto : Andrew Devine

Kunstenaars hebben een plek nodig waar ze kunnen creëren en die past bij hun gevoeligheden. Deze retraite doet precies dat door stukken grenenhouten bekleding te gebruiken die in diamanten zijn gesneden voor een artistieke weergave op dit bijgebouw. Door hetzelfde hout te gebruiken op de rest van de gevel krijgt het geheel een samenhangend effect.

37. Duurzame school

houten gevelbekledingFoto:Niels Nygaard

Een van de beste aspecten van het gebruik van houten gevelbekleding is de vele verschillende materiaalkeuzes die je hebt. Het gebruik van duurzaam hout uit snelgroeiende en gemakkelijk te oogsten bronnen betekent dat deze school kan worden bekleed met een materiaal dat net zo duurzaam is als de toekomst van de kinderen.

38. Open voor de zee

 

houten gevelbekleding

Door de vorm van dit gebouw lijkt het alsof het zich opent naar de zee. Het gebruik van de houten bekleding helpt om het visueel te verankeren aan het dok, waardoor de vlakken zich visueel meer openen om het effect te creëren dat hier wordt bereikt.

39. De illusie van hoogte (houten gevelbekleding)

houten gevelbekleding Foto: Q-haus

Circulaire gebouwen hebben niet de neiging hoog te zijn, waardoor de meeste nadruk ligt op de vorm van het gebouw. Het gebruik van verticale houten gevelbekleding helpt het oog echter omhoog te trekken, waardoor dit bejaardentehuis er hoog en majestueus uitziet, zelfs als het dicht bij de grond staat.

40. Interesse in de hoeken (houten gevelbekleding)

houten gevelbekledingFoto: Bjørn Leirvik

Hoewel verticaal geïnstalleerde houten gevelbekleding het oog omhoog kan trekken, zijn er veel verschillende effecten die bereikt kunnen worden door ze simpelweg een beetje te verschuiven. Deze energiecentrale zet de planken schuin door ze op verschillende hoogtes te laten beginnen, dus terwijl de lijnen omhoog blijven lopen, doen ze dat onder een hoek die spreekt van de energie binnenin.

41. Open en gesloten ontwerp (houten gevelbekleding)

houten gevelbekledingFoto :Julien Aksoy

Het gebruik van licht en donker, gesloten en open muren is niet nieuw, maar de manier waarop deze strandclub massief hout combineert met open glas is dat wel. De mix van organische, natuurlijke houten bekleding met het strakke glas geeft je het gevoel dat je nooit buiten bent geweest, zelfs als je naar binnen gaat.

42. Geklemd in stijl

Foto: Brandtrain

Dit gebouw maakt gebruik van drie verschillende materiaallagen om interesse en visuele aantrekkingskracht te creëren als je omhoog kijkt. Verborgen op de middelste laag is een rijke houten bekleding die contrasteert met de baksteen eronder en het metaal erboven om een aantrekkelijke vulling te maken voor deze architectonische taart.

43. Diverse dimensie

houten gevelbekleding

Hoewel de meeste mensen zich wel bewust zijn van het uiterlijk van board-and-batten, kan het voor grote gebouwen vaak te druk worden, wat afbreuk doet aan de aantrekkingskracht. Deze kapel lost dit probleem op door een verticale houten bekleding te gebruiken met om de paar meter een substantiëlere balk om het uiterlijk van een lat na te bootsen, maar met een rustigere en uitgebreidere uitstraling.

44. Bedrieglijk natuurlijk ontwerp

houten gevelbekledingFoto: MDH Arkitekter

De meeste mensen associëren hoge commerciële gebouwen met beton en architectonische panelen die een industriële uitstraling hebben. Dit studentendorp doorbreekt de mal door gebruik te maken van natuurlijke houten bekleding aan de buitenkant. De lijnen van het hout benadrukken de hoogte en geven het tegelijkertijd een huiselijker uitstraling.

45. Overstappen (houten gevelbekleding)

Foto: Henning Davidsen

Het is gebruikelijk om in interieurs hetzelfde materiaal op de muren en plafonds te gebruiken als je het oog omhoog wilt trekken en de dynamiek van het ontwerp wilt behouden. Het huis van deze kunstenaar gebruikt dezelfde principes aan de buitenkant, met dezelfde houten bekleding die over het dak loopt om het een schoner uiterlijk te geven.

46. De bakstenen muur doorbreken (houten gevelbekleding)

houten gevelbekledingFoto: Oliver Perrott

Wanneer rijen huizen of gebouwen aan elkaar worden vastgemaakt, hebben ze de neiging om samen te vervagen in de vergetelheid. Dit blok huizen in het midden van deze rij bakstenen doorbreekt die mal door een natuurlijke houten gevelbekleding te gebruiken die contrasteert met de bakstenen en de gebouwen een nieuw leven geeft.

47. Panelen van kleur (houten gevelbekleding)

houten gevelbekleding Foto:Jiri Havran

Natuurlijke houten gevelbekleding vormt de perfecte achtergrond voor elke kleur of elk ontwerp. Het natuurlijke hout past perfect bij primaire kleuren en de natuur, zodat je gemakkelijk een uniek ontwerp kunt maken dat bij je past, zoals het raamkozijn op deze Waldorf School.

48. Stijl voor de zomer (houten gevelbekleding)

houten gevelbekledingFoto: Ketil Ring

Verweerde houten gevelbekleding is het beeld waar de meeste mensen aan denken bij een hut aan zee. Deze zomerhut heeft de kleur en textuur van drijfhout en past perfect in de omgeving van de oceaan, tot aan de bekleding van het dak toe.

49. Shiplap Sensatie (houten gevelbekleding)

houten gevelbekleding Foto:Rob Hansen

Houten gevelbekleding met shiplap heeft een romantische geschiedenis die doet denken aan vakmanschap en tradities. Door een gebouw te bekleden met shiplap gevelbekleding krijgt het direct karakter en een verhaal dat wacht om verteld te worden.

Houten gevelbekleding is er in verschillende vormen, maten, stijlen en installaties. Overweeg een bekleding van natuurlijk hout voor je gebouw om de mogelijkheden te ontdekken.

Bestel een Sample Vind een Verdeler Het Modificatieproces
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.