Ontwerpideeën voor je volgende interieurproject

Categorie

Blogs

 

Hout is niet alleen een belangrijk materiaal dat structureel in de architectuur wordt gebruikt, maar ook een tijdloos element in de binnenhuisarchitectuur. Er zijn maar weinig materialen die zo veelzijdig en aanpasbaar zijn, waardoor aspecten van houten interieurdesign overal terug te vinden zijn, van rustieke, landelijke huizen tot de meest moderne, artistieke ruimtes. Hout kan een bepaalde organische warmte uitstralen die anders moeilijk te reproduceren is.

Als het aankomt op het inrichten van een houten interieur, zijn er een paar belangrijke factoren die je in gedachten moet houden tijdens het materiaal- of meubelkeuzeproces.

Doel voor het interieur

(University of Southern Denmark, Henning Larsen Architects, foto: Jiri Havran)

Ten eerste, om een aantrekkelijk interieur samen te stellen dat in elkaar overloopt, moet er een doel zijn voor de algemene stijl van de ruimte. Voorbeelden van veelvoorkomende interieurstijlen zijn:

  • Industrieel – Wordt vaak gekenmerkt door een volwassen, ruige vintage uitstraling. Donkere, antieke esthetiek is het populairst voor deze stijl. Rijke tinten en verweerde elementen werken hier perfect. Kan ook veranderd worden in een Bohemian of Shabby Chic stijl.
  • Boerderij – Deze stijl kan het best worden omschreven als een modern rustiek thema. Deze stijl is licht, met wit en beige als populaire basiskleuren. Verouderde elementen komen vaak voor, maar zijn meer gericht op lichtheid dan op diepte. Kan gemakkelijk veranderen in een nautische look met toegevoegde decoraties.
  • Urban Modern – Synoniem voor het moderne ontwerp van luxe urban lofts. Deze stijl combineert minimalisme en edgy chic voor een zeer glamoureuze uitstraling. Algehele strakheid is belangrijk, met toegevoegde decoraties die dienen als een manier om een persoonlijk tintje toe te voegen.
  • Mid-Century Modern – Een ander veelvoorkomend uiterlijk dat het populairst werd tussen de jaren ’30 en ’60, maar vandaag de dag nog steeds gewild is. Bestaat uit een klassieke, strakke look die vooral gericht is op functionaliteit. Strakke lijnen en een mix van organische en geometrische vormen komen voor (met bovenstaande foto als voorbeeld).

Er zijn zeker veel verschillende interieurstijlen, waarbij de bovenstaande 4 voorbeelden slechts enkele van de meest voorkomende keuzes zijn. Als je eenmaal een idee hebt van de stijl van je ruimte, ben je beter in staat om de juiste houtstukken en meubels te kiezen die de kamer complimenteren in plaats van afbreuk te doen aan een anders samenhangende look.

Kleurenschema van de ruimte

Naast de stijl is de volgende overweging het kleurenschema van het interieur. Als er al een kleurenschema aanwezig is, moet je het gekozen houten meubilair of de bekleding daarop afstemmen. Een te donkere kleur kan de rest van de kamer overstemmen en de hele look verpesten. Te licht hout kan een gedurfd kleurenschema zwak doen lijken.

houten interieur(By Homes N All, Markus Photography)

Het bovenstaande keukeninterieur is een perfect voorbeeld van hoe de juiste kleur/tint hout de hele ruimte echt kan samenbrengen. Deze keuken had al crèmekleurige muren en mooie witte hanglampen. De toevoeging van een houten vloer betekende dat een vergelijkbare, maar iets lichtere houtkleur het meest geschikt zou zijn voor het eiland en extra bekleding.

Een goede vuistregel is als je wilt dat de kamer open, luchtig en licht is, kies dan voor natuurlijke, licht gebeitste houtsoorten. Als je wat diepte en drama wilt, overweeg dan donkerder gebeitst hout als statement.

(Kebony Coffee Bar, by Hoi Chi Ng, Tommaso Sartori)

Als je werkt aan een interieur met apparatuur, zoals een keuken of barblad, moet je ook rekening houden met de aanwezige apparatuur en hardware. In het bovenstaande voorbeeld heeft de ontwerper een mooi houten aanrechtblad gecombineerd met driedimensionale siding. De combinatie van deze texturen, zowel glad als stijf, geven het barblad een warm, uitnodigend gevoel.

Houten meubels op maat voor houten interieurdesign (houten interieur)

Hout is een uitstekende materiaalkeuze voor alle soorten aangepaste meubels. Het is een effectieve manier om persoonlijkheid in een ruimte te brengen en de laatste hand te leggen aan je interieurontwerp.

houten interieur(Vestre Furniture “Go April”, by Vestre)

Dit paar op maat gemaakte meubels is een uitstekend voorbeeld van hoe hout niet alleen werkt met mixed media-meubels, maar ook prachtig simplistisch kan zijn. Deze bank en stoel passen goed in een modern eigentijds interieur. Het hout heeft een zeer neutrale tint en het gebruik van licht roestvrij staal maakt deze set geschikt voor vrijwel elke industriële of moderne stijl.

(Kebony Shelves, by Edward Collinson Design)

Praktisch meubilair hoeft niet saai te zijn. Houten planken zijn heel gewoon, maar zoals je op de foto hierboven kunt zien, kunnen ze ook heel mooi zijn. Deze planken van Kebony hout hebben een rijke tint die bijna lijkt op mahoniehout. De rechte lijnen en zachte curve van de plankbeugels zorgen ervoor dat deze stijl van planken in vrijwel elk type interieurontwerp past. Vooral op deze muur springt hij eruit, omdat het diepe hout en de witte tegels elkaar goed aanvullen.

Hout als alternatieve wandbekleding (houten interieur)

Hout is al een veelgebruikt materiaal voor gevelbekleding, maar denk er eens over na om dit idee ook binnenshuis toe te passen. Met hout beklede muren zijn veelzijdiger dan velen denken en zijn helemaal niet beperkt tot rustieke interieurs.

houten interieur(Waldorf School, by LINK Arkitektur, photo by Jiri Havran)

Dit levendige en toch gezellige interieur heeft prachtige met hout beklede muren en moderne bolvormige lampen. Dit interieur doet denken aan een ski-resort of een vakantiehut en ziet er veel chiquer uit dan een houten gevelbekleding die je in een cottage-achtige omgeving aantreft. Het gebruik van hout met een hoog karakter (d.w.z. sterke nerven en natuurlijke knoesten) voegt visuele interesse toe, terwijl de verticale plaatsing van de planken deze kamer erg hoog en open laat lijken.

houten interieur(By Wall Wonders)

Aan de andere kant van het spectrum staat dit minimalistische lattenontwerp, dat zowel in woon- als commerciële interieurs kan worden gebruikt. Dit dieper getinte hout en het gebruik van dunne planken heeft bijna een natuurlijk Aziatisch thema. De omringende witte muren en het plafond, samen met een donkere tegelvloer, passen perfect bij deze keuze voor een met hout beklede wand.

Hout voelt zich net zo thuis in het interieur van een gebouw als aan de buitenkant. Als het interieur dat je aan het ontwerpen bent te koud of te klinisch lijkt of gewoon visueel niet interessant genoeg is, kan een vleugje hout of zelfs een hele met hout beklede muur de perfecte oplossing zijn.

Bestel een Sample Vind een Verdeler Het Modificatieproces
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.