Harland West Hollywood: Een hedendaags architectonisch icoon.

Categorie

Case Studies

“Om iets te bouwen dat het waard is om over te praten, daar ben ik het meest trots op.”

-Scott Walter, Technisch directeur & architect bij OFFICE UNTITLED


The Harland is een nieuwe ontwikkeling van luxe appartementen in de prominente wijk West Hollywood, Californië. Dit modernistische bouwwerk is iconisch en uniek in zijn architectuur en ontwerp en is voorzien van Kebony hout op een privacy- en designgerichte manier.

Geschiedenis en visie

Lang voordat hier het nieuw ontwikkelde Harland West Hollywood verrees, stond op het stuk grond waarop dit project is gebouwd een buurt met kleine huisjes. Deze huizen werden in de jaren 1980 gesloopt, waardoor er een groot leeg terrein achterbleef. In de loop der jaren is het in de West Hollywood-gemeenschap bekend geworden als Mr. Bones Pumpkin Patch en de toplocatie voor kerstbomen tijdens de feestdagen.

Er zijn verschillende potentiële projecten voorgesteld voor dit stuk land, maar het duurde even voordat de juiste werd gepresenteerd. Toen Scott Walter zich bij het team van OFFICE UNTITLED voegde, was het Harland West Hollywood-project al in de maak. De ontwikkeling moest visueel dynamisch, warm en milieuvriendelijk zijn, aangezien West Hollywood onder een Green Building Requirement valt. Het doel was altijd om iets te creëren dat iets teruggaf aan de stad en om iets te presenteren met een eliteniveau van vakmanschap.

Implementatie en obstakels

“Het is een iteratief proces om tot een kunstwerk te komen”

-Scott Walter, Technisch directeur & architect bij OFFICE UNTITLED

Harland West Hollywood
Het eerste punt op de agenda van het team voorafgaand aan de start van de ontwikkeling was het benaderen van de gemeenschap. West Hollywood is een kleine gemeenschap en het was een prioriteit om de goedkeuring van de buurt te krijgen en rekening te houden met hun zorgen. Sommige buren waren onzeker over hoe de ingang van het project het verkeer in de zijstraten zou beïnvloeden, maar ze kregen de verzekering dat het project de toegankelijkheid niet in de weg zou staan. Bovendien werd de structuur ontworpen als een laagbouw in plaats van een hoogbouw en bood het de mogelijkheid voor een prachtig uitzicht op straat. Toen deze eerste waardevolle stap was gezet, was het tijd om verder te gaan.

Voor de opening van The Harland was het ontwerp voor het project nog niet volledig ontwikkeld. Er was een duidelijke visie, maar uiteindelijk werd het tijd om na te denken over specifieke details met betrekking tot de uitvoering. In 2016 riep het team de hulp in van MATT Construction. Senior Project Manager Dan Condreay legde uit hoe de klant, architect en bouwer vanaf het begin nauw samenwerkten. Hij beschreef de relatie als een evenwichtsoefening, waarbij de klant en architect de ideeën voor het project bedachten en de bouwer brainstormde over hoe de visie functioneel te maken en toch binnen het budget te blijven. Het team beschouwt dit als een van de belangrijkste stappen in het proces, omdat het het plan tijdens de hele bouw realistisch hield en elke belanghebbende in staat stelde om het einddoel te begrijpen. Deze samenwerking had niet succesvol kunnen zijn zonder vertrouwen en constante communicatie, en samenwerking was een gemeenschappelijk thema. Walter zei dat luisteren essentieel is, omdat alle ideeën waardevol zijn.
Een ander obstakel was de hoogtebeperking waarmee het team werd geconfronteerd. OFFICE UNTITLED ontwikkelde een plan voor een verzonken centrale binnenplaats waardoor het complex een extra verdieping zou kunnen krijgen terwijl de laagbouwbelofte behouden zou blijven. De straatkant van het gebouw is drie verdiepingen hoog, terwijl de binnenplaats vier verdiepingen hoog is, met een parkeergarage onder het hele complex. Deze massale uitgraving leverde 50-60.000 extra vierkante voet op voor de structuur in de vorm van een verdieping met eenheden onder het straatniveau. Hoewel het team tijdens de bouw te maken kreeg met structurele uitdagingen, zorgden de soepele communicatie, het innovatieve denken en het hoge niveau van vertrouwen tussen hen telkens weer voor oplossingen die de integriteit van het ontwerp ondersteunden.

Bijzondere kenmerken

“We zoeken graag de grenzen van de technologie op. Niet alleen vanuit het oogpunt van constructie, maar ook vanuit het oogpunt van veiligheid.”

-Dan Condreay, Senior Project Manager bij MATT Construction

Harland West Hollywood
De Harland onderscheidt zich om vele redenen, waaronder het feit dat elke eenheid in het project zijn eigen kenmerkende ontwerp, afmetingen en uitzichtpunten heeft. Geen twee woningen zijn identiek. Dit zorgt voor een dynamisch, gezellig en opwindend straatbeeld voor automobilisten en voorbijgangers.

Een ander onderscheidend kenmerk zijn de houten accenten die overal in het project worden gebruikt. De architect had oorspronkelijk voor deze elementen composiethout in gedachten, maar na onderhandelingen en een suggestie van de aannemer werd in plaats daarvan gekozen voor Kebony blank gemodificeerd hout. Kebony hout is een FSC®-gecertificeerd gemodificeerd hout dat zachthout chemisch verandert, waardoor het de eigenschappen krijgt van tropisch hardhout. Het product voldeed niet alleen aan de esthetische visie van de architect en de klant, maar was ook in overeenstemming met de Green Building Requirement van de stad. Walter beschreef Kebony als onberispelijk recht, duurzaam en gemakkelijker om mee te werken in vergelijking met Braziliaans hardhout. De wetenschap dat het gebouw niet zou bijdragen aan de vernietiging van het klimaat door ontbossing maakte het de beste keuze voor het project.
Een van de elementen met Kebony-hout is het privacyscherm rond de oprit naar de parkeergarage. Het scherm is ontworpen om eruit te zien als een houten schutting, wat enige creativiteit vergde bij de installatie. Stortbeton werd op een stalen plaat gesmolten om een radius rond het gebied voor het scherm te maken. Vervolgens werden er clips gemaakt om de houten latten aan de boven- en onderkant te bevestigen. De parkeergarage zelf is een hoogtepunt, want bewoners kunnen met een van de 9 liften rechtstreeks naar de privé-ingang van hun eenheid. Deze luxe geeft het gevoel in een echte privéwoning te wonen.

De Harland biedt precies het niveau van privacy of gezelligheid dat de bewoners verkiezen. De glazen balustrades rond de balkons zijn ondoorzichtig op de begane grond en worden steeds transparanter op de hogere verdiepingen. De verschillende hellingsniveaus aan weerszijden van het gebouw zorgen er ook voor dat bewoners niet direct in een eenheid aan de overkant van de binnenplaats kunnen kijken. Bovendien worden de trappen en liften die naar de straat leiden gedeeld door niet meer dan twee eenheden, zodat het heel privé aanvoelt, zelfs bij het binnenkomen en verlaten van de eenheden. Socialisatie en gemeenschap zijn nog steeds zeer haalbaar voor huurders wanneer ze tijd doorbrengen op de verzonken centrale binnenplaats van het gebouw of tijdens het gebruik van de gemeenschappelijke voorzieningen: waaronder een mediakijkkamer, fitnessruimte, keuken in cateringstijl en bowlingbaan.

Vooruitblik

Op dit moment verkoopt The Harland West Hollywood eenheden aan de toekomstige bewoners. We kunnen gerust zeggen dat het project de ontwerpverwachtingen heeft overtroffen, en de relaties tussen de leden van de ontwerp- en bouwteams zijn een belangrijk onderdeel van dit succes. Deze ontwikkeling is een bijzondere prestatie voor OFFICE UNTITLED, omdat het het eerste grootschalige project is waaraan ze van begin tot eind hebben gewerkt – en het heeft ertoe bijgedragen dat ze biedingen hebben gekregen op vele andere iconische projecten. Zoals Walter al zei, is The Harland een waar testament van wat er mogelijk is als je buiten de gebaande paden denkt.Harland West Hollywood

Credits:

Geschreven door Ambralin Griggs
Fotografie: Kristian Alveo

Bestel een Sample Vind een Verdeler Het Modificatieproces