TheatreSquared: een gebouw menselijk laten voelen

Categorie

Case Studies

“Dit gebouw vertegenwoordigt echt de magie van live theater, de magie van menselijke connectiviteit, de magie van het kunnen samenwerken met collega-artiesten.”
-Shannon Jones, Associate General Manager bij TheatreSquared

Geschiedenis van TheatreSquared

TheatreSquared is een professioneel theater dat is uitgegroeid tot een iconische locatie in Northwest Arkansas, waar kunst zeer wordt gewaardeerd. Het was een lang gekoesterde droom van artistiek directeur Bob Ford en zijn vrouw Amy om een professioneel theater naar Fayetteville te brengen. Toen ze hun krachten bundelden met een ander stel uit Seattle dat een kindertheater in de buurt wilde beginnen, werd hun droom werkelijkheid. Het oorspronkelijke idee was dat het theater entertainment zou bieden voor zowel volwassenen als een jong publiek. Dit, in combinatie met de wens van de oprichters dat de locatie op het plein van Fayetteville moest liggen, gaf TheatreSquared zijn naam.

Na twee jaar plannen en focussen op hun visie ging TheatreSquared samenwerken met het Walton Arts Center om de productie te starten. Een vrijstaande multifunctionele ruimte op het terrein van het centrum voor podiumkunsten was 14 jaar lang de thuisbasis van het theater. De ruimte had een breed podium en een zaal met slechts zes rijen zitplaatsen. Deze nabijheid tussen publiek en acteurs zorgde voor een unieke, intieme theaterervaring die bepalend werd voor waar TheatreSquared vandaag voor staat.

 

“[Het gebouw] is zo ontworpen dat je het kunt lezen als een open boek of het kunt begrijpen als een goed gemaakt toneelstuk”
-Martin Miller, Executive Director bijTheatreSquared

Visie voor een nieuw huis.

In de loop der jaren werd TheatreSquared een geliefd onderdeel van de gemeenschap van Fayetteville. Uiteindelijk werd de ruimte waar ze zo van waren gaan houden te klein en besloten ze dat het tijd was om een nieuw thuis voor het theater te bouwen. Ze deelden hun ideeën met The Walton Family Foundation, met wie ze een langdurige relatie hadden. De Walton Family Foundation steunde hen en was het eens met de noodzaak van het project. Ze stelden TheatreSquared voor om deel uit te maken van hun nieuwe programma Design Excellence, dat 2-3 openbare bouwprojecten per jaar ondersteunt. De stichting bood genereus aan om de volledige ontwerpkosten en een derde van de bouwkosten voor het nieuwe gebouw van TheatreSquared via dit programma te financieren.

In de loop der jaren werd TheatreSquared een geliefd onderdeel van de gemeenschap van Fayetteville. Uiteindelijk werd de ruimte waar ze zo van waren gaan houden te klein en besloten ze dat het tijd was om een nieuw thuis voor het theater te bouwen. Ze deelden hun ideeën met The Walton Family Foundation, met wie ze een langdurige relatie hadden. De Walton Family Foundation steunde hen en was het eens met de noodzaak van het project. Ze stelden TheatreSquared voor om deel uit te maken van hun nieuwe programma Design Excellence, dat 2-3 openbare bouwprojecten per jaar ondersteunt. De stichting bood genereus aan om de volledige ontwerpkosten en een derde van de bouwkosten voor het nieuwe gebouw van TheatreSquared via dit programma te financieren.

 

“Architecuur is een prachtige manier om naar de wereld te kijken, omdat je echt alle stukjes in je opneemt.”
-Jonathan Marvel, directeur bij Marvel

Uitdagingen

Terwijl de visie werkelijkheid werd, werden de ontwerp- en bouwteams onderweg met uitdagingen geconfronteerd. Het grootste obstakel was er een dat TheatreSquared al jaren ondervond in hun vorige ruimte, niet ver van de locatie van het nieuwe gebouw. Er rijdt een trein in de buurt tijdens de voorstelling. Het harde geluid van de voorbijrijdende trein en de rommelende trillingen verstoorden de intieme ervaring van producties. Daarom kreeg het ontwerpteam de opdracht om een ruimte te creëren met een perfecte akoestiek die resonantie kon verminderen en geluiden van buitenaf volledig kon blokkeren. De oplossing bestond uit het creëren van 3 aparte theaterboxen van massief beton, het beste materiaal om geluid te blokkeren. De betonnen muren werden vervolgens gelaagd met minerale wolisolatie, een stud-wand met nog meer isolatie en tot slot afgewerkt met hout. Hoewel het moeilijk was, was het eindresultaat akoestisch perfect.

Een andere uitdaging was het uiterlijk van het beton zelf. TheatreSquared wilde dat het nieuwe gebouw warm en uitnodigend zou zijn, maar beton ziet er van nature erg koud uit. Om de buitenkant van het gebouw er warmer uit te laten zien, werden er houtimpressies gemaakt in het beton aan de buitenkant, waardoor het lijkt op natuurlijk hout. Morris Vines, Project Superintendent voor Baldwin and Shell Construction, legde uit dat deze stap in het bouwproces moeilijk was omdat het beton een blootgesteld element was. Omdat het gezien zou worden, moesten ze de houtimpressies precies goed krijgen. Hij beschreef de precisie die nodig was om alle materialen op elkaar af te stemmen als het moeilijkste deel van een project met zoveel ontwerpelementen.

Bovendien moest het ontwerpteam een manier vinden om zitplaatsen in de zalen toe te voegen om het groeiende publiek te kunnen ontvangen en toch de nabijheid en verbondenheid te behouden die kenmerkend was voor een productie van TheatreSquared. Ze besloten de zalen in dezelfde lengte te maken als hun vorige ruimte, maar ze breder te maken zodat de rijen langer konden zijn. Hierdoor konden er 100 stoelen worden toegevoegd zonder dat er veel rijen bij hoefden te komen. De nieuwe theaters hebben ook een cirkelvormig niveau op de tweede verdieping dat nog meer zitplaatsen toevoegt op een manier die het publiek ondergedompeld en verbonden houdt.

 

“We wilden dat mensen de materialen konden aanraken als ze door het gebouw liepen.”
-Martin Miller, Uitvoerden Directeur van TheatreSquared

Implementatie en opvallende kenmerken

Hoewel het hoge ontwerpniveau van dit project uitdagingen met zich meebracht, was het eindresultaat al het moeilijke werk waard. Veel van de meest indrukwekkende kenmerken van het nieuwe TheatreSquared-gebouw zijn te danken aan de selectie van interessante materialen die op unieke manieren zijn gebruikt.

Kebony Shou Sugi Ban gevelbekleding, geblakerd door Delta Millworks, vult het beton aan de buitenkant van het gebouw aan. Kebony werd gekozen vanwege de duurzaamheid en het vermogen om de weersinvloeden in de loop der tijd te weerstaan. Shou Sugi Ban is een Japanse verkoolde houttechniek en deze afwerking voegt extra voordelen toe door het hout te beschermen tegen rot, rot, beweging en insecten.

TheatreSquared heeft zich tijdens het hele ontwerp- en bouwproces ingezet om zo duurzaam mogelijk te zijn. Ze hebben verschillende materialen teruggewonnen en hergebruikt om het afval onderweg te verminderen. Zo werden de planken die werden gebruikt voor de houtimpressies in het buitenbeton hergebruikt en gebruikt voor de bekleding van twee van de binnenzalen. Het team gebruikte zelfs de bomen die op de bouwplaats werden gekapt om tafels, stoelen en banken voor in het theater te maken. Ze kozen met opzet materialen die een band hadden met Fayetteville en Arkansas in het algemeen.

Elk van deze bewuste keuzes heeft geholpen om het doel te bereiken om hout in elke levensfase weer te geven – van ruw tot afgewerkt tot verkoold. De gekozen materialen zullen er na verloop van tijd nog beter uitzien en zullen snel laten zien dat mensen ermee hebben gewerkt. Proces is belangrijk in de kunstgemeenschap en dat thema is terug te zien in de ingewikkelde ontwerpdetails van TheatreSquared.

 

“We zijn graag de plek voor kruisbestuiving en verbinden Noordwest-Arkansas met de rest van het land.”
-Bob Ford, Artistiek directeur van TheatreSquared

Vooruitblik

TheatreSquared opende zijn nieuwe locatie minder dan een jaar voor de komst van de COVID-19 pandemie, die het afgelopen jaar het productieschema heeft beïnvloed en ertoe heeft geleid dat ze zijn overgestapt op livestreamvoorstellingen. Spannend genoeg heropent het theater zijn deuren voor persoonlijke voorstellingen in april! Ze gaan over op een hybride model, waarbij ze doorgaan met het digitaal streamen van voorstellingen en het aanbieden van live shows. De toekomst van TheaterSquared is rooskleurig, want ze blijven een integraal onderdeel van de Northwest Arkansas gemeenschap.

Meer informatie over TheatreSquared

Credits:
Geschreven door  Ambralin Griggs
Foografie door Kristian Alveo

Bestel een Sample Vind een Verdeler Het Modificatieproces
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.