Kebony vs. Ipé

Categorie

Vergelijkingen

Het Amazonebekken krijgt steeds meer af te rekenen met bosbranden en illegale ontbossing. Hoog tijd dus om op zoek te gaan naar alternatieven voor ipé. Houdt Kebony stand in een duel met ipé en andere Braziliaanse hardhoutsoorten? We plaatsen Kebony en ipé even tegenover elkaar en nemen vijf doorslaggevende eigenschappen onder de loep.

Duurzaamheid

Ipé staat sinds jaar en dag bekend als een ijzersterke houtsoort. De extreme duurzaamheid van ipé staat alvast buiten kijf. De Janka-hardheidswaarde van de Braziliaanse hardhoutsoort ligt dan ook meer dan dubbel zo hoog als die van Kebony Clear. Handelaars schrijven ipé een levensduur van 75 tot 100 jaar toe. Dat is niet mis!

Hoe sterk is té sterk?

Kebony-hout is niet zo hard als ipé, maar dat hoeft ook helemaal niet. Kebony biedt 30 jaar garantie op zijn producten en evenaart nog steeds de hardheid van andere Braziliaanse hardhoutsoorten. De hoge dichtheid van ipé maakt de houtsoort trouwens bijzonder moeilijk te bewerken: voorboren is de boodschap, en haal alvast wat extra zaagbladen in huis met zaagtanden in carbonstaal. Het grootste voordeel van Kebony tegenover ipé is de stabiliteit van zijn hout. Het modificatieproces van Kebony maakt dat zijn houtproducten beter bestand zijn tegen kromtrekken, bolstaan of splinteren – een gekend probleem bij tropische hardhoutsoorten, met extra verlies tot gevolg.

De winnaar? Ipé voor zijn hardheid, Kebony voor zijn stabiliteit en garantie.

Uitstraling

Kebony Clear en ipé zijn qua looks erg aan elkaar gewaagd. Beide houtproducten hebben een diepbruine kleur en krijgen – als ze verder onbehandeld blijven – na verloop van tijd een mooie, lichtgrijze patine. De houtnerf is in beide soorten uitgesproken en recht. Het verschil tussen Kebony en ipé zit ‘m in de uniformiteit. Kebony biedt namelijk een heel uniforme kleur en houtnerf, terwijl ipé een nuanceverschil in kleur en nerf zal vertonen. Bovendien is ipé te vinden in verschillende duurzaamheidsklassen. Zorg dus dat je goed weet wat je koopt!

De winnaar? Kebony, voor zijn uniformiteit.

Onderhoud

Beide houtproducten zijn even onderhoudsvriendelijk. Hou je van een zilvergrijze patine? Dan vereisen zowel het Kebony-hout als ipé nagenoeg geen onderhoud. Je kan de natuur rustig haar gang laten gaan. Wil je de diepbruine kleur van beide producten bewaren? Breng dan regelmatig een hardhoutolie met uv-filter aan. Gezien zijn extreme dichtheid zal ipé de hardhoutolie nagenoeg niet opnemen. Veeg daarom binnen het kwartier na het aanbrengen de overtollige olie weer weg. Ook Kebony veeg je na het aanbrengen van de olie af, al zal de olie wel beter in het hout dringen.

De winnaar? Gelijkstand!

Milieu-impact

Hier verschillen Kebony en ipé het sterkst van elkaar. Kebony levert duurzaam gewonnen hout uit FSC®-gecertificeerde bossen. De keuze van Kebony voor hout uit een verantwoord bosbeheer en voor milieuvriendelijke chemicaliën maakt van het Kebony-hout een buitengewoon ecologisch product en levert duurzame bouwprojecten extra punten op voor hun LEED-certificering. En hoe zit het met ipé? Alles hangt af van de zagerij. Een importeur die de houtzagerijen niet persoonlijk gaat bezoeken, kan onmogelijk achterhalen of het ipé-hardhout al dan niet het resultaat is van illegale houtkap. En zelfs als het regenwoud duurzaam wordt beheerd, is de boom die het ipé-hardhout levert pas na 80 tot 100 jaar volgroeid. Het lijdt geen twijfel: het gebruik van ipé is niet ecologisch verantwoord. Uiteindelijk zal ipé uit het Amazonegebied in een verre toekomst niet langer leverbaar zijn. Ipé dreigt overigens in de komende jaren te worden toegevoegd aan de lijst met beschermde soorten (CITES-Bijlage II), waardoor de beschikbaarheid ervan sterk in het gedrang komt.

De winnaar?  Kebony steekt er met kop en schouders bovenuit!

Waarde

De prijzen verschillen sterk van regio tot regio. We kunnen stellen dat de prijs van Kebony Clear-hout van 3,2 bij 15,2 cm tussen die van ipé-hout van 2,5 bij 15,2 cm en 3,2 bij 15,2 cm in zal liggen. Een bijkomend voordeel is dat Kebony-hout beschikbaar is in lengtes als 365 of 487 cm zonder meerprijs. Zo kies je de optimale lengte voor je project, zonder meer te betalen. In de meeste landen wordt voor de levering van ipé in lengtes van 365 cm, 487 cm of 609 cm zo’n 10 tot 20 % extra aangerekend. Heel wat verdelers zullen je daarom kortere lengtes aanbevelen om de kosten te beperken. Raadpleeg voor exacte bedragen je lokale houthandelaar.

De winnaar? Kebony, voor zijn coherente prijsbeleid.

Het verdict

Je doet er dus goed aan om even af te wegen of je wel écht ipé nodig hebt voor je volgende project, want Kebony is duidelijk een volwaardig alternatief.

Bestel een Sample Vind een Verdeler Het Modificatieproces
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.