Met een diagonaal bekleed Kebony-regenscherm, is de structuur een eerbetoon aan de Winnipeg Canoe Club die ooit op een aangrenzend terrein stond

Een modern huis van 4000 vierkante meter, ontworpen door 1×1 Architecture uit Winnipeg, werd onlangs voltooid langs de Red River, direct grenzend aan het pand waar de historische Winnipeg Canoe Club meer dan een eeuw stond.

Het ontwerp van het huis, dat 1×1 de Dunkirk Residence noemde, wordt aanzienlijk geïnformeerd door de locatie aan de rivier. Direct naast het pand stond ooit de originele Winnipeg Canoe Club, een gebouw uit 1893 dat een groots houten frame was met grote gelaagde balkons die uitzicht gaven op het sprintkano-racecircuit dat wedstrijden hield tegen clubs uit Fort William, Minneapolis en Duluth. Nadat het in 1954 door een brand was verwoest, werd op zijn plaats een nieuw, opvallend modernistisch clubhuisgebouw gebouwd dat op het terrein bleef tot 2006, toen het werd gesloopt om plaats te maken voor een seniorencomplex.

The Dunkirk Residence herinterpreteert de geschiedenis van de site, wat resulteert in een prachtig modern huis, vooral met zijn diagonale Kebony-beklede façade. De in Toronto gevestigde houtbewerkingsaannemer North On Sixty paste de gevelbeplating aan door 1 “x6” Kebony-bekleding te scheuren naar het uiterlijk van de modernistische versie van het clubhuisgebouw, dat de eigenaren in hun jeugd vaak bezochten. “We gebruikten Kebony voor het hele bovenste volume van de woning”, zei 1×1 directeur Markian Yereniuk. “De diagonale gevelbeplating is een knipoog naar het Winnipeg Canoe Club-resort dat hier vroeger was, en het is onze grootste Kebony-installatie tot nu toe.”

Het ontwerp biedt uitzicht op de rivier vanaf alle niveaus van de terrasvormige massa en omvat een mix van binnen- en buitenruimtes die zich uitstrekken tot in het landschap en daarbuiten. Openheid tussen de gezinsruimtes, het natuurlijke landschap en het buitenbad wordt bereikt door uitgebreide beglazing en reeksen glazen schuifpanelen. Het buitenterras bij het zwembad is gelegen om gedurende de dag maximale blootstelling aan de zon te ontvangen binnen de zwaar beboste camping en om te profiteren van het zuidelijke en westelijke uitzicht. Het beschikt over een ter plaatse gegoten betonnen zwembad, een loungeruimte om te zonnebaden en een buitenkeuken.

De selectie en detaillering van materialen zijn een integraal onderdeel van de architectuur en de geometrie van het ontwerp. De buitenkant bestaat uit een eenvoudig palet van duurzame, natuurlijke en zeer duurzame materialen. Voor het volume aan de straatkant werd gekozen voor Board Formed-beton, wat staat voor tijdloze duurzaamheid. Het volume dat zich het dichtst bij de rivier bevindt, is bekleed met zwarte Richlite en kamerhoge beglazing, die een onbelemmerd uitzicht op de site biedt. Het glas omhult de familiehof en volgt de zon van ‘s morgens vroeg tot zonsondergang.

Vanuit een planningsperspectief moest het ontwerp voldoen aan tal van beperkingen. Deze omvatten overstromingsregels met betrekking tot de verhoging van de begane grond, de terugval van de rivier, het accommoderen van een zandzakkengang en zonering tegenslagen aan de andere drie zijden van het pand.

Programmatisch gezien bestaat het ontwerp voor de woning uit drie in elkaar grijpende gelaagde dozen, elk met een verschillend materiaalpalet, die drie verschillende zones in het huis creëren. De volumes kunnen worden gekarakteriseerd als ‘woon’, ‘familie’ en ‘slapen’ blokken.

Duurzame ontwerpstrategieën omvatten zowel passieve als actieve systemen. Om de wens naar beglazing in evenwicht te brengen met energie-efficiëntie en comfort is een energiemodel opgesteld. Dit resulteerde in het ontwerp van een huis dat een hoge mate van isolatie integreert en gebruik maakt van stralingswarmte. De buitenbeglazing bestaat uit driedubbele verzegelde ruiten met twee low-e coatings en een hoogwaardige aluminium omlijsting met dubbele thermische onderbrekingstechnologie. Een groen dak, grote overstekken om de zonnewinst in de zomermaanden te verminderen en ventilatie via de lucht via bedienbare ramen aan beide zijden van het huis zijn passieve strategieën die in het ontwerp zijn geïntegreerd.

Het palet aan interieurafwerkingen is bescheiden en ingetogen. Het bestaat uit natuurlijke en duurzame materialen, waaronder geoliede wit eiken vloeren en freeswerk, zichtbaar beton, witte Corian en nul-VOC wit geschilderde gipsplaat.