De Edmonton-kabelbaan van $ 24 miljoen, officieel de 100 Street Funicular en Frederick G. Todd Lookout genoemd, werd in 2017 geopend in het centrum van Edmonton.

Een kabel-gemechaniseerde hellingslift, de kabelbaan kan mobiliteitshulpmiddelen, fietsen en kinderwagens vervoeren, en loopt naast een trap voor degenen die liever lopen. Het is gelegen in het centrum. Edmonton en werd door de overheid gefinancierd om de riviervallei van Edmonton – de grootste openbare groene ruimte van de stad – toegankelijker te maken.

Het sluit aan op een promenade en een verhoogd uitkijkpunt. Beneden kunnen renners langs een promenade lopen naar een uitkijkpunt met vrij uitzicht over de vallei. Trappen of een lift vanaf het uitkijkpunt dalen de rest van de weg af. De trap heeft ingebouwde zitplaatsen en een speciaal pad voor lopers parallel aan de kabelbaan. Aan de ene kant kunnen lopers omhoog of omlaag stoten terwijl aan de andere kant zitblokken – gemaakt van beton – zijn waar mensen op kunnen loungen.

Banford zegt dat de trappen ongeveer 170 treden hebben en zijn gemaakt van Kebony-hout – een milieuvriendelijk materiaal dat bekend staat om zijn duurzaamheid. “ Volgens Dialog, het architectenbureau dat het hele project heeft ontworpen: “De materialiteit en algehele vorm van het project worden sterk beïnvloed door de bestaande verbindende infrastructuur van het riviervalleisysteem van de stad. De riviervallei is verbonden door een reeks meanderende houten trappen, promenades en verweerde stalen loopbruggen en dit is een ervaring die wordt versterkt door het ontwerp.

Kebony-hout wordt gebruikt op de promenade en de architecturale bekleding. Het ziet er niet alleen mooi uit en geeft warmte, het heeft een uitstekende vormvastheid en weerstand tegen rot, ontworpen om 6 keer langer mee te gaan dan onder druk behandeld hout. “Zowel de kabelbaan als de lift hebben ontwerpdetails,” zei hij, “van braille op de knoppen tot extra verlichting en beveiliging, bedoeld om de toegankelijkheid te verbeteren.”