De Noorse trekkersvereniging (DNT) heeft de eerste van een serie unieke ‘hutten voor dagtripjes’ afgerond die zijn gebouwd om trektochten in de Noorse bergen beter toegankelijk voor nieuwe trekkers en onderzoekers te maken. Het natuurlijke landschap biedt enkele van de spectaculairste uitzichten in Europa, maar worden door de moeilijkheidsgraad van de tochten weinig bezocht. De Hammerfesthut is gebouwd als toevluchtsoord voor trekkers om te rusten en ontspannen en hoopt meer trips naar deze fantastische locatie mogelijk te maken. Zijn unieke vrije vorm met zeshoekige bekledingspanelen die met Kebony zijn bekleed, hebben het al tot een herkenningspunt gemaakt voor avonturiers die op hun tocht de schoonheid van Noorwegen willen ontdekken.

Voor de architecten SPINN Arkitekter (Noorwegen) en Format Engineers (VK) was van het allerhoogste belang dat het natuurlijke landschap en de vergezichten niet door de hut zouden worden aangetast. De planning voor het ambitieuze ontwerp begon in 2015, waarbij de eivorm met het uiterlijk van een gefacetteerde steen werd ontworpen en de behoefte aan een uniek, robuust en duurzaam houten bekledingsmateriaal werd gerealiseerd. Sindsdien is de bouw van de hut verder geholpen door de ondersteuning van plaatselijke bedrijven en de gemeenschap die voortdurend een fantastische bereidheid ten toon spreidde om het project zijn volledige potentie te laten bereiken. Dit door directe financiële bijdragen, speciale kortingen, gratis werk en het uitlenen van gereedschappen en apparatuur.

Nu vormt de hut van 14 m2 het testament van de ontwerpvisie van de architecten. Daarnaast demonstreert het besluit om innovatieve materialen toe te passen, zoals het weersbestendige en duurzame Kebony voor bekleding van de panelen van de buitenzijde, de uiterste toewijding aan het beschermen van trekkers en het natuurlijke landschap. Door opname van een groot raam in het ontwerp ontstaat een fantastisch vergezicht waar vanuit de veiligheid en de rust van de innovatieve ontwikkeling van kan worden genoten.

Kebony, een prachtige en verbeterde houtsoort, bleek door zijn weerstand tegen slijtage en weersinvloeden, zijn duurzame referenties en unieke uiterlijk het perfecte materiaal om de hut te bekleden. Kebony’s revolutionaire technologie is ontwikkeld in Noorwegen en is een milieuvriendelijk proces dat duurzaam geproduceerd naaldhout verandert door het hout met furfurylalcohol (een bijproduct van de landbouw) te verwarmen. Door polymerisering van de celwanden van het hout, krijgt het naaldhout blijvend de eigenschappen van tropisch hardhout, inclusief duurzaamheid, hardheid en maatvastheid. Het revolutionaire proces levert niet alleen heel veel verbeterde fysieke eigenschappen op, maar zorgt ook voor de unieke esthetische eigenschapen van het hout. In de loop der tijd ontwikkelt het een zilvergrijs patina waardoor het met de omliggende rotsen en het landschap overeenkomt.

SPINN Arkitekter zei: “Wij zijn heel blij om te zien dat onze ambitie voor dit innovatieve toevluchtsoord voor avonturiers, is gerealiseerd. Het unieke ontwerp van de hut gaat perfect op in de omgeving, wat wordt versterkt door de montage van Kebony samen met het ontwerp met veel panelen. Wij hopen dat er veel van de hut kan worden genoten en dat het meer mensen aanmoedigt om in de toekomst deze prachtige omgeving te bezoeken.”

Mette Valen, Sales Manager voor Noorwegen bij Kebony voegt toe: “Ondanks de onbeschutte locatie zal Kebony’s weerstand tegen slijtage en weersinvloeden ervoor zorgen dat minimaal onderhout voor de buitenkant van de Hammerfesthut nodig is. Het team van Kebony is verrukt met de bijdrage van het materiaal aan zo’n fantastisch project op een van de uniekste en prachtigste locaties in Noorwegen.”