”Rustiek hout met een lange levensduur is een droom voor elke architect die woningen in open landschappen ontwerpt”, zegt architect Elin Donskov.

De gerenommeerde Deense architect heeft een jarenlange ervaring met het ontwerpen van normale en vakantiewoningen op schitterende plaatsen. Haar instelling van dicht bij de natuur vereist een speciale architectonische gevoeligheid.

“Het bouwen van een woning in een natuurlijk landschap vereist groot respect voor de omgeving. Een prachtige vakantiewoning moet niet overweldigend zijn, maar in plaats daarvan opgaan in de omgeving en niet de kleuren en de textuur van de natuurlijke omgeving overstemmen. Duurzame natuurlijke bouwmaterialen zoals hoogwaardig hout harmoniëren perfect met aarde, zand, bergen, zee en lucht”, zegt ze enthousiast.

Weerstand tegen wind en weer

De vakantiewoning bij Boeslum Strand in de buurt van Aarhus staat op een fantastische locatie met een uitzicht over zee van 180 graden wat de bewoners zal fascineren. Voor Elin betekent deze open ligging dat de architectuur en de bouwmaterialen aan strikte eisen moeten voldoen.

“Een van de belangrijkste factoren voor de stijl en robuustheid van de woning is de bekleding. Een natuurlijke gevel die in de loop der tijd een prachtig patina krijgt is een waardevolle investering, en daarnaast stijlvol. Maar het is ook essentieel een bekleding te kiezen die wind en weersinvloeden kan doorstaan zonder voortdurend onderhoud en met name op plaatsen die aan sterke wind en zoutnevel zijn blootgesteld.”

Als kwaliteit telt

De keuze van de architect viel op het in Noorwegen ontwikkelde Kebony, vanwege de robuustheid en veelzijdigheid van het hout.

“Kebony heeft een exreem lange bestendigheid en bij de veroudering neemt het een prachtige grijstint aan. Een ander duidelijk voordeel van Kebony is de geweldige maatvastheid, waardoor het bijvoorbeeld gemakkelijk is om hoekoplossingen precies te detailleren.

Moeilijk van hardhout te onderscheiden

”De unieke impregnatie van Kebony maken het naaldhout zwaar en hard, waardoor het ten aanzien van uiterlijk en kwaliteit moeilijk van hardhout is te onderscheiden”.

Elins werk houdt in dat zij met verschillende klanten en eisen en wensen rekening moet houden, maar ze geeft toe dat ze een persoonlijke voorkeur heeft onder de typen Kebony.

“Persoonlijk heb ik een voorkeur voor Kebony Character door zijn natuurlijke knoesten. Dat maakt het levendig en interessant als gevelbekleding en geeft het een rustieke kwaliteit aan de woning.”