In de landelijke buitenwijken van Stockholm ligt er een architecturale schat tussen de pijnbomen.

Dit is het huis van architect Matthew Eastwood, van het Zweedse architectenbureau Tengbom, en zijn gezin. Ze wilden een huis in het bos bouwen om dicht bij de natuur te zijn, zonder het landschap te verstoren.

– Het idee was om het huis zo zorgvuldig mogelijk te plaatsen om de kwetsbare omgeving niet te schaden, en om het op natuurlijke wijze op te laten gaan in het bos, legt Matthew uit.

Als de natuur de hoofdrol speelt

Het huis van 170 m2 bestaat uit 3 slaapkamers, 2 badkamers en een ruime woonkamer met een open keuken. De eetkamer heeft aan beide zijden glazen wanden, waardoor een luchtige sfeer en een geweldig uitzicht ontstaat en het omringende bos ook een rol kan spelen in het interieur. Er is veel natuurlijk daglicht door het hele huis, als onderdeel van de visie van de architect om het contrast tussen buiten en binnen te minimaliseren.

Matthew wist al vroeg dat hij natuurlijke houten bekleding wilde gebruiken, maar om een ​​materiaal te vinden dat zowel praktisch, ethisch als esthetisch bevredigend was, bleek een hele uitdaging.

– De buitenkant is geïnspireerd op de omringende pijnbomen, dus bij de keuze van het bekledingsmateriaal wilden we natuurlijk hout met een gelijkaardig karakter. Het was ook belangrijk dat het materiaal bestand zou zijn tegen alle weersomstandigheden, zegt hij.

Onderhoudsvrij

Matthew en zijn vrouw besloten ook dat ze een houtsoort wilden die onderhoudsvrij was, omdat ze hun vrije tijd niet willen besteden aan onderhoud, verf of chemicaliën het bos in willen brengen.

– Met zo’n uitgebreide lijst met criteria was Kebony de duidelijke keuze, stelt Matthew.

– Er waren nauwelijks andere leveranciers die Kebony konden evenaren op het gebied van kwaliteit, design en veiligheid voor het milieu.

Milieuvriendelijke technologie

Kebony is ontwikkeld in Noorwegen en is behandeld met een milieuvriendelijke en gepatenteerde technologie die het hout verbetert en het de kwaliteiten van tropisch hardhout geeft; maximale hardheid, duurzaamheid en stabiliteit. Dit unieke proces geeft Kebony ook het karakteristieke uiterlijk, dat met de tijd alleen maar mooier wordt.

Matthew vindt het belangrijk om op de lange termijn te denken bij het kiezen van hout als buitenbekleding, omdat houten materialen anders verouderen.

– Een van de belangrijkste kenmerken waar we bij Kebony voor vielen, was hoe de kleur geleidelijk verandert van een warm en exotisch bruin naar een exclusieve zilvergrijsschaal. Het is bijna poëtisch hoe het hout van ons huis door de jaren heen groeit en zich ontwikkelt, het is werkelijk een prachtige overgang om te zien.

Onder de indruk van professionals uit de industrie

Dennis Hedenskog van Leadme assisteerde Matthew en de aannemer in het bouwproces, en weet nog dat hij gefascineerd was toen hij hoorde van het ambitieuze, zelfontworpen project en de bewuste keuze om natuurlijke houten bekleding te gebruiken.

– Kebony was echt een fijn materiaal om mee te werken, maar we zijn vooral blij met het esthetische resultaat, zegt Dennis.

Een lokale attractie

Nadat het unieke woonproject was afgerond, kregen Matthew en zijn gezin veel belangstelling van mensen die nieuwsgierig zijn naar de houten buitenkant.

– Ons huis springt er echt uit en we krijgen regelmatig mensen die ons vragen wat we voor houten bekleding hebben gebruikt. Mensen geloven me nauwelijks als ik ze uitleg dat het natuurlijk grenenhout is en dat het zelfs onderhoudsvrij is. Dan ga ik ze uitleggen over de Noorse Kebony-technologie, besluit de gelukkige nieuwe huiseigenaar.