Duurzaamheid en milieuprestaties waren de belangrijkste drijfveren voor het ontwerp van een van Europa’s grootste kantoor- en magazijngebouwen in Mölndal aan de rand van Göteborg in Zweden.

Kebony-gemodificeerd hout is een milieuvriendelijk materiaal met unieke eigenschappen, waardoor het de voor de hand liggende keuze was voor de buitenbekleding van het gebouw. De resultaten zijn uitstekend.

“Het bouwen van een van Europa’s grootste kantoor- en magazijngebouwen in massief hout vereiste inzet en innovatie. De resultaten zijn ronduit uniek”, zegt Johann Johansson, werkzaam bij aannemer Exli AB.

Het was Exli die het idee presenteerde om een ​​massief houten kantoorgebouw te bouwen aan Sjöklint Agenturer, een bureau in de Scandinavische modemarkt. Het bedrijf verkoopt exclusieve kleding en heeft wereldwijd modeagenten. Het nieuwe kantoorgebouw moest duurzaam zijn en gebouwd met slimme, milieuvriendelijke en innovatieve materialen en methoden. Exli gelooft in het puur ecologische gebruik van hout, maar is er ook zeker van dat het gebouw een positief effect zal hebben op de reputatie van Sjöklint.

“In tegenstelling tot veel andere projecten die tegenwoordig worden ontworpen en gebouwd, geloven wij in de toegevoegde waarde van een duurzaam, duurzaam ontwerp. Ideeën en opvattingen over hoe woningen, kantoren en magazijnen moeten worden gebouwd, zijn in de loop van de tijd veranderd. Quick-fix constructie is niet duurzaam, goedkoop en ook niet een bijzonder slimme oplossing voor de lange termijn”, zegt Johansson.

Het project is “de Circuit Board” genoemd en heeft duurzaamheid van begin tot eind omarmd. Het werd gepromoot en besproken tijdens elke ontwerp- en constructievergadering. Iedereen nam deel aan de discussies. Als gevolg hiervan hebben zowel werknemers als onderaannemers bijgedragen en kunnen ze trots zijn deel uit te maken van het team van dit project.

De aannemer Johansson had goede ervaring met het gebruik van Kebony voor de bouw van woningen en heeft zeer positieve reacties van klanten opgemerkt wanneer Kebony wordt voorgesteld als leverancier.

“Naast de milieuaspecten en de aard van het materiaal, houden we van het installatiegemak en de duidelijke instructies. Bovendien biedt de fabriek altijd uitstekende directe ondersteuning als er iets onduidelijk is op de bouwplaats’, legt hij uit, en voegt eraan toe dat ‘de Circuit Board’ een overweldigend positieve reactie heeft gekregen.

“Het is een heel positief project geweest! Uit de feedback die we hebben gekregen blijkt dat mensen het ontwerp van het gebouw en de gebruikte materialen waarderen.” De lokale overheid van Mölndal heeft ook opgemerkt dat het gebouw en het project zeer positief zijn voor het gebied.

Feiten over “de printplaat”

  • Kantoor en magazijn
  • Ontworpen en gebouwd door Exli AB
  • 1750 m2 vloeroppervlak
  • Het project liep tussen 2015 en 2017