Kebony was het voorkeursmateriaal toen de eerste school met ecolabel in de Noorse regio in Røyken in de buitenwijken van Oslo, Noorwegen moest worden gebouwd. Het resultaat is de Sydskogenschool, een fantastische plaats om in te zijn en te leren.

Het officiële Nordic Swan Ecolabel stelt hoge eisen. Zo hoog dat hun strenge eisen voor bouwmaterialen boven de eisen van de regelgevende instanties uitgaan. Dat is waarom het bedrijf dat de opdracht kreeg om de Sydskogenschool te bouwen, de juiste materiaalkeuzen moest maken. Kebony gebruikt een milieutechnologie die een alternatief biedt voor bedreigde tropische houtsoorten en conventioneel drukgeïmpregneerd hout. Dit komt perfect overeen met de eisen van Nordic Swan Ecolabel dat het hout voor het gebouw duurzaam moet zijn geproduceerd. Het behoud van de vitale bossen op aarde vergt een langetermijnaanpak en Kebony is een keuze voor het klimaat.

Geen veranderingen nodig

Er zijn diverse factoren bij het bouwen van een school waar rekening mee moet worden gehouden. U kunt kiezen voor de bekende weg of innoveren. Dit laatste was de gedurfde keuze van aannemersbedrijf Bermingrud en architectenbureau tegn_3 en werd volledig door de overheid van Røyken gesteund. Al spoedig zat Kebony aan tafel als leverancier van het voorkeursmateriaal voor de gevels van de school, zowel op esthetische als praktische gronden.

Inspirerend kleurenschema

– “Toen wij erbij werden betrokken, was er al beslist over veel andere materialen, dus het was voor ons belangrijk om een kleurenschema te kiezen dat nog vele jaren lang een aantrekkelijk uiterlijk zou hebben”, zegt het team van tegn_3 architecten. Een bekleding van houten latten en een ontwerp met kleurrijke vlakken geeft het gebouw een speels uiterlijk, terwijl het tevens mooi opgaat in het terrein van de school en de omgeving. Het eenvormige ontwerp is in het hele project toegepast, waarbij het gebruik van kleuren en contrasten de constructieve functies accentueert en zowel ruimtelijke variatie als continuïteit creëert. Een intuïtieve route door het gebouw is een prioriteit, zodat gebruikers gemakkelijk van A naar B kunnen lopen.

De architecten van tegn_3 pasten verschillende kleuren toe voor de diverse entreedeuren, zodat de kinderen gemakkelijk hun eigen ingang kunnen vinden.

“De kleurrijke details zullen het gebouw naarmate ze verouderen sterker maken” leggen de architecten uit. Kebony is een natuurlijk materiaal waarvan de kleur in de loop der tijd verandert. Nu zijn de gevels bruin, maar ze zullen geleidelijk veranderen in het zilvergrijze patina dat kenmerkend voor Kebony is.

Milieuvriendelijke kenmerken

Andere kenmerken die door het aannemersbedrijf zijn toegepast om aan de strenge eisen van het Nordic Ecolabel voor de energieprestatie te voldoen zijn onder andere de installatie van zonnepanelen op het dak. Sydskogenschool is een zogenaamd passief gebouw, wat betekent dat de energiebehoefte 25 procent lager is dan die van een conventioneel gebouw. Het doel was om een milieuvriendelijke school te bouwen waar de gebruikers zich zowel binnen als buiten kunnen ontplooien.

“Een goed binnenklimaat is met name belangrijk voor een onderwijsinstelling en daarvoor levert Kebony een ademende natuurlijke gevel. De school zal ongeveer 400 leerlingen en leraren huisvesten en we zijn er van overtuigd dat ze zich kunnen ontplooien in een gebouw dat verbonden is met de natuur”, legt de architect uit.

 

Lange levensduur

Een ander aspect in het bouwen van een school is dat het bestand moet zijn voor vele jaren van gebruik. Dat betekent dat een compromis in de kwaliteit geen optie is.

“Ten aanzien van het uiterlijk zal de Kebony-gevelbekleding in de loop der tijd nog mooier worden, maar het is ook een weersbestendig materiaal dat de tand des tijds goed doorstaat”, legt de architect uit. Dit zet dan de norm voor een school die generatie na generatie schoolkinderen zal ontvangen en we hopen dat dit andere ontwikkelaars van scholen zal inspireren om vergelijkbare ‘groene’ keuzen te maken.

Ter informatie: sinds de oplevering van de Sydskogenschool aan het beging van het schooljaar 2019, is tegn_3 met Gottlieb Paludan Architects uit Denemarken gefuseerd. Het nieuwe bureau werkt nu onder de naam Gottlieb Paludan Architects.