Langs de rivieroever van Porsgrunn staat een van ‘s werelds meest energie-efficiënte en iconische gebouwen, Powerhouse Telemark, ook wel “de groene diamant” genoemd.

Nu willen het gebouw en zijn eigenaar R8 Property de hele wereld inspireren.

Nog voordat de bouw drie jaar geleden begon, wekte het gebouw internationale belangstelling in Europa, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. CNN volgde deze winter op door te verwijzen naar Powerhouse Telemark als een van de tien meest verwachte gebouwen in 2020 – wereldwijd. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom dit gebouw van wereldwijd belang is: “De groene diamant” bevindt zich in een kleine stad, heeft een spectaculaire architectuur en is ontworpen door de internationaal bekende Snøhetta.

Het belangrijkste: negen energiebronnen, maar ook zonnepanelen op de gevel, het dak, de carport en de fietsenstalling zorgen ervoor dat het gebouw over een levensduur van 60 jaar meer energie produceert dan het verbruikt. Dit omvat alle energie die wordt gebruikt voor productie, levering, bediening, sloop en alle materialen, en betekent dat Powerhouse Telemark een tot 66% lager energieverbruik heeft dan andere nieuwe kantoorgebouwen.

Projectontwikkelaar neemt verantwoordelijkheid

“De bouwsector is verantwoordelijk voor ongeveer 40% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, en de VN is duidelijk dat de klimaatstrijd in de steden zal worden gewonnen. Als projectontwikkelaar moeten we onze verantwoordelijkheid nemen. De missie van R8 Property is om een ​​duurzamere toekomst te creëren door technologie en passie te gebruiken om groene, moderne gemeenschappen te bouwen waar mensen kunnen werken en wonen. Daarom hebben we Powerhouse Telemark gebouwd”, zegt Emil Eriksrød, CEO/oprichter van R8 Property. Hij voegt eraan toe dat dit een van de weinige gebouwen is die BREEAM-NOR Excellent gecertificeerd is en dat de technologie van het gebouw innovatief is.

Dagelijks leven in een duurzame omgeving

Emil Eriksrød en R8 Property hebben een passie voor gebruikers en huurders die een zo eenvoudig mogelijk dagelijks leven leiden. “Om aan een duurzamere toekomst te werken, moeten we kantoorgebouwen beter benutten. Een voorbeeld hiervan is het vergadercentrum voor alle huurders in Powerhouse Telemark.

Flexibiliteit, voorspelbaarheid en beschikbaarheid zijn drie belangrijke sleutelwoorden voor dit gebouw en voor toekomstige projecten”, zegt Eriksrød. “We hebben Orbit Technology opgericht, een uniek en naadloos platform om gebouwen en faciliteiten over gebouwen en locaties heen aan te bieden. Powerhouse Telemark is het eerste gebouw dat dit platform gebruikt en ik kijk ernaar uit om u hier in de nabije toekomst meer over te vertellen”, zegt Eriksrød. Hij voegt eraan toe dat het gebruik van nieuwe technologieën een voorwaarde zal zijn voor succes met vastgoed in de komende jaren.

De huurders kunnen ook genieten van andere faciliteiten, zoals een dakterras met een geweldig uitzicht, personeelsrestaurant met vers bereide gerechten, een fitnessruimte, een vergaderruimtecentrum met een vergaderruimte, een barreceptie met kiosk en oplaadbare parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen. . Daarnaast zijn er twee verdiepingen gewijd aan coworking via Evolve Business Space, wat betekent dat iedereen kan werken in Powerhouse Telemark.

Tapijttegels samengesteld uit gerecyclede visnetten

Aan alle details is gedacht, zowel qua esthetiek als duurzaamheid. Alle materialen zijn gemaakt van duurzaam en van hoge kwaliteit. Zo zijn de tapijttegels samengesteld uit 70% gerecyclede visnetten en is de houten vloer gemaakt van industrieel parket van essenhout gemaakt van afvalhout. De vloeren, glazen wanden, kantoorverdelers, kitchenettes, verlichting en badkamers hebben op alle verdiepingen dezelfde vormgeving, kleur en materialiteit gekregen. Dit om onnodige verspilling te voorkomen wanneer nieuwe huurders het gebouw betrekken, of wanneer bestaande huurders hun eigen pand willen verbouwen. Het gebouw heeft geen lichtschakelaars, omdat het licht automatisch wordt aangepast aan het daglicht en of de ruimte in gebruik is of niet.

Hoog niveau van competentieontwikkeling

Powerhouse Telemark is ongetwijfeld een uitdagend project geweest voor de vier partners R8 Property, Snøhetta, Skanska en Aplan Viak. “Ja, dit is in alle opzichten een ingewikkeld gebouw en het was erg leerzaam en spannend om aan dit project te werken. De samenwerking heeft ongelooflijk goed gewerkt”, zegt Tommy Thovsland, COO van R8 Property. “Er zijn veel technische en architecturale oplossingen in dit gebouw die nog nooit eerder zijn gebruikt, en we hebben allemaal onze competentie op vele manieren verhoogd. Ik wil de huurders, politici, partners en de bevolking bedanken die altijd positief en moedig zijn geweest en die geloofden dat het mogelijk was om een ​​gebouw als dit te ontwikkelen – hier, in Porsgrunn, Telemark.

De Overeenkomst van Parijs moet worden nagekomen en daarvoor moeten we onze expertise op alle niveaus versterken, zodat we in de toekomst meer vergelijkbare gebouwen kunnen bouwen”, zegt Thovsland. Dus, zullen er in de toekomst meer Powerhouses zijn? “We nemen onze verantwoordelijkheid zeer serieus en willen de bouwsector in binnen- en buitenland inspireren. Dit betekent dat er actie moet worden ondernomen”, besluit Thovsland met een unaniem knikje van Eriksrød.