Kebony vs. thermisch gemodificeerd hout

Categorie

Vergelijkingen

In de wereld van gemodificeerd hout, zijn de mogelijkheden legio. Toch zijn niet alle modificatieprocessen gelijkwaardig. Vind je het moeilijk door de bomen het bos nog te zien? Aan de hand van de volgende vijf categorieën belichten we hoe Kebony verschilt van thermisch gemodificeerd hout.

Het modificatieproces

Kebony past een gepatenteerd modificatieproces toe dat furfurylering wordt genoemd. Het hout wordt namelijk geïmpregneerd met biologische furfurylalcohol, gewonnen uit plantaardig landbouwafval. De furfurylalcohol wordt in de cellen van het spinthout geïnjecteerd en vormt na uitharding een stabiel geheel. Het resultaat is een permanent getransformeerd zachthout met de eigenschappen van hardhout. Ondanks het gebruik van chemicaliën, is het eindproduct volkomen onschadelijk, zowel tijdens als na gebruik. Kebony biedt bovendien 30 jaar garantie op zijn hout.

Bij thermische modificatie daarentegen worden geen chemicaliën gebruikt. Het hout wordt in een oven verhit tussen 180° en 230°C. Ook hier wordt de celstructuur van het hout permanent gewijzigd met het oog op duurzaamheid en prestatie. Heel wat bedrijven leveren thermisch gemodificeerd hout volgens een eigen variatie op dit proces. Op thermisch gemodificeerd hout geldt meestal een garantie van maximaal 25 jaar.

De winaar? Het modificatieproces van Kebony verdikt de houtcellen, terwijl bij thermisch gemodificeerd hout de houtcellen dunner en dus ook fragieler zijn. Kebony komt als winnaar uit de bus!

Duurzaamheid

Het Kebony-proces doet de houtcelwanden opzwellen, met een permanent stabiele celstructuur als resultaat. Die celstructuur schenkt het hout een lange levensduur en prestatie-eigenschappen die nauwer aanleunen bij die van tropisch hardhout. Het furfuryleringsproces maakt het hout beter bestand tegen rotting, verhoogt zijn dimensionale stabiliteit, hardheid en stijfheid, en zorgt voor een gecontroleerd vochtgehalte. Dankzij die eigenschappen kan Kebony 30 jaar garantie bieden op zijn producten.

Het thermisch modificatieproces verwijdert door verhitting de natuurlijke suikers in het hout, die insecten zouden kunnen aantrekken, en verlaagt het vochtgehalte met het oog op een stabieler product. De verwijdering van substanties uit de houtcellen maakt thermisch gemodificeerd hout echter minder geschikt voor intens belopen vlonderpaden of terrassen, bijvoorbeeld voor commercieel gebruik. Thermisch gemodificeerd hout wordt dan ook niet aanbevolen voor de aankleding van een site of de aanleg van terrassen, aangezien de houtcelwanden dunner zijn geworden, sneller hun structuur verliezen en zo minder bestand zijn tegen slijtage bij intens gebruik.

De winnaar? Kebony, omwille van zijn hogere duurzaamheid als vloerbedekking.

Onderhoud

Zowel Kebony-hout als thermisch gemodificeerd hout krijgt na verloop van tijd een mooie, zilvergrijze patine en vereist, los van een eenvoudige reiniging, geen specifiek onderhoud. Kebony-hout wordt geleverd met 30 jaar garantie, terwijl bij het meeste thermisch gemodificeerde naaldhout geen garantie hoort. Sommige producenten van thermisch gemodificeerd hardhout bieden tot 25 jaar garantie op hun product, afhankelijk van de houtsoort.

Het gaat in beide gevallen om natuurhout, dat gereinigd kan worden met zeep en water of bestand is tegen een milde reinigingsbeurt met een drukreiniger. Beide producten kunnen gebeitst of geverfd worden volgens de voorschriften van de fabrikant.

De winnaar? Gelijkspel, ondanks een kleine voorsprong van Kebony omwille van zijn langere garantie.

Milieu-impact

Kebony biedt het ultieme alternatief voor tropisch hardhout. Het FSC®-gecertificeerde Kebony-hout is afkomstig van snelgroeiende bomen, die in amper 30 jaar tijd volgroeid zijn. De Kebony-behandeling geeft het hout vervolgens een totale levenscyclus die veel tropische hardhoutsoorten het nakijken geeft. De bomen worden gekapt in duurzaam beheerde bossen en zijn FSC®-gecertificeerd. Ter vergelijking: de bomen die ipé en andere tropische hardhoutsoorten leveren, zijn pas na 100 jaar volgroeid. Het gebruik van deze soorten leidt bovendien tot de ontbossing van regenwouden of illegale houtkap. Daarnaast is het Kebony-modificatieproces ecologisch verantwoord en volkomen onschadelijk.

De houtsoort die gebruikt wordt voor thermische modificatie kan verschillen naargelang de producent. Een aantal van die producenten maakt gebruik van niet-FSC®-gecertificeerd dennenhout en essenhardhout. De den is een snelgroeiende boom die zachthout oplevert, terwijl de es een langere groeicyclus heeft, waardoor de herbebossing meer tijd vergt en de algemene milieu-impact dus groter is. Bomen die traag groeien zijn beter geschikt voor thermische modificatie, aangezien het proces de houtcelwand verdunt.

Andere aspecten die bepalend zijn voor de milieu-impact, zijn transport en verscheping. Kebony wordt geproduceerd in Noorwegen en België, terwijl thermisch gemodificeerde producten onder meer uit de VS afkomstig zijn. Er wordt vaak beweerd dat internationale verscheping de koolstofvoetafdruk van een product aanzienlijk vergroot. De enorme laadcapaciteit van een schip maakt echter dat het transport over water dubbel zo brandstofefficiënt is als het transport per trein, en tot tien keer efficiënter is dan het wegtransport.

De winnaar? Beide houtproducten zijn een pak duurzamer dan tropisch hardhout. Kebony kan echter gebruikmaken van de snelst groeiende boomsoorten in een optimaal klimaat en heeft dus een flinke stap voor op thermisch gemodificeerd hout.

Waarde

De waarde hangt sterk af van het gebruik en de doelstellingen van het project. Bovendien is ook het verschil in kostprijs tussen Kebony-hout en gelijkaardig thermisch gemodificeerd hout sterk afhankelijk van de producenten en de regio. Ook de ‘total cost of ownership’ kan een doorslaggevende factor zijn. Een projectontwerp met het oog op een lange levensduur, vereist producten die de levensduur van de andere materialen evenaren.

De winnaar? Onbeslist! Alles hangt namelijk af van het project.

Het verdict

We kunnen natuurlijk niet voor alle thermisch gemodificeerde houtproducten spreken, maar doorgaans levert het impregneren van houtsoorten met furfurylalcohol, zoals in het Kebony-modificatieproces, een duurzamer product op dan wanneer diezelfde houtsoorten thermisch gemodificeerd worden. Ga gerust zelf op onderzoek uit en kies het product dat het best aan jouw specifieke vereisten voldoet.

Bestel een Sample Vind een Verdeler Het Modificatieproces
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.