Drijvende sauna met uitzicht op het noorderlicht siert de Noorse kusten

Gelegen in het midden van de haven van Tromsø in Noorwegen, biedt een luxe drijvende sauna bezoekers de kans om te ontspannen en te genieten van een uniek uitzicht op het noorderlicht. De architecten en ontwerpers van het indrukwekkende project sierden de prachtige kustlijn van Tromsø op elegante wijze en selecteerden Kebony-hout, een wereldleider in de productie van duurzaam hout, voor de buitengevel, en zowel het dak als het oceaanterras, wat bijdraagt ​​aan het opvallende uiterlijk van de sauna.

Handgemaakt meubelbedrijf Ekte, saunaspecialisten Pust en Skapa Architects hebben het afgelopen jaar verschillende uitdagingen aangegaan om het drijvende meesterwerk te creëren dat door de lokale bevolking en bezoekers wordt gezien als een ruimte om te ademen, los te koppelen van de wereld en tegelijkertijd contact met elkaar te maken.

Meer dan 2.000 meter Kebony Character werd gebruikt voor de externe bekleding, de vlonders, zowel op het dak als op het oceaanterras, en het meest uniek voor de shingles-bekleding rond de ingang van de sauna. Kebony was de perfecte keuze voor dit unieke project, omdat het een aanvulling vormt op zowel het structurele ontwerp als de natuurlijke arctische omgeving van Noord-Noorwegen, terwijl het weinig onderhoud vereist. Bovendien zal Kebony-hout een zilvergrijze patina ontwikkelen naarmate het ouder wordt, waardoor de sauna zijn doel kan bereiken om in de loop van de tijd een verweerde esthetiek weer te geven, zonder enige vormkracht te verliezen.

In een reactie op de populariteit van de Tromsø-sauna zei Kim Daniel Arthur van Ekte: “Mensen zien genieten van het noorderlicht terwijl ze zich ontspannen in de sauna, of zichzelf wagen aan een duik in de poolzee is zo’n lonend gevoel. Om je voor te stellen dat we iets hebben gebouwd dat mensen een vreugdevolle ontsnapping geeft, een kleine oase midden in de stad, is geweldig!”

Erik Stange Ankre van Pust vervolgt: “Het publiek heeft de sauna echt omarmd en het een onderdeel van hun dagelijks leven gemaakt. Mensen komen op alle uren van de dag: ofwel voor een ochtendzwemmen, een lunchbad of een nachtsessie tot 22.00 uur. De superieure afwerking van Ekte heeft ervoor gezorgd dat de sauna echt een beetje alledaagse luxe is geworden voor de inwoners van Tromsø, en natuurlijk laat de prachtige Kebony het ook opvallen.”

Er werd een intensief en collaboratief project uitgevoerd bij het bouwen van de sauna, waar de lijnen tussen klant en leverancier bijna niet bestonden, waarbij klanten zelf meer dan 1.000 dakspanen van Kebony Character maakten en installeerden om het gewenste uiteindelijke uiterlijk te bereiken. Dankzij de uitgebreide planning en ondersteuning van Kebony en de andere betrokken partners, werden de uitdagingen van het bouwen van een weerbestendige drijvende buitensauna tot een minimum beperkt en werden alle projectdoelen en tijdlijnen gehaald.

In een reactie op het gebruik van Kebony voegde Ekte toe: “Werken met Kebony, op korte tijdlijnen, was een soepele ervaring waarbij we zowel technische hulp als inspiratie kregen van hun eerdere projecten. We zijn enthousiast over hoe het project is verlopen en kijken ernaar uit om in de toekomst weer met Kebony samen te werken!’

De revolutionaire technologie van Kebony, ontwikkeld in Noorwegen, is een milieuvriendelijk proces dat duurzaam geproduceerd zachthout wijzigt door het hout te verwarmen met furfurylalcohol – een agrarisch bijproduct. Door de celwand van het hout te polymeriseren, krijgt het zachthout permanent de eigenschappen van tropisch hardhout, waaronder een hoge duurzaamheid, hardheid en maatvastheid. De unieke natuurlijke esthetiek en duurzame eigenschappen van Kebony waren perfect geschikt om de ambitie van de uitdagende drijvende sauna te realiseren.

Media