Stijlvol appartementencomplex in Oslo bepaalt nieuwe norm voor duurzaam bouwen

Een nieuw stijlvol residentieel project met een oppervlakte van 7.000 m2 ontwikkeld door Usbl nadert zijn voltooiing met de plaatsing van een even uitzonderlijke als duurzame gevel van Kebony. De nieuwe appartementen, die zijn voorzien van eigen dakterrassen en gedeelde open ruimten, weten perfect de balans te vinden tussen een eco-bewuste bouw en het luxe leven in Noorwegen. Kebony, wereldwijd leider in de productie van duurzaam gemodificeerd hout, werd door de architecten benaderd voor de gevelbekleding, die eco-luxe moest uitstralen in het centrum van een bruisende nieuwbouwwijk aan de rand van Oslo.

Het door alt.arkitektur ontwikkelde en uit 215 units bestaande project is opgeleverd in drie fasen, met 159 appartementen in fase 1 en 2 en een extra 56 appartementen in fase 3.

De luxueuze appartementen zijn afgewerkt met Kebony hout, dat door de architecten werd uitverkoren op basis van de bekroonde duurzame eigenschappen van het materiaal. Vanwege de maatvastheid, duurzaamheid en unieke uitstraling werd het hout ook geselecteerd voor de bekleding van de stijlvolle gevels. Kebony is zeer goed bestand tegen slijtage en verwering, heeft naast normale reiniging geen onderhoud nodig en kleurt na verloop van tijd schitterend zilvergrijs.

Tom Hellesvik, Project Manager van Usbl zegt, “Het team van Usbl is er trots op dit ambitieuze project, dat een buitengewoon positieve bijdrage levert aan de gemeenschap en het milieu, succesvol te hebben afgerond. Kebony was van onschatbare waarde en we hopen in de nabije toekomst dit hout voor meer projecten in te zetten.”

Kebony wordt ontwikkeld in Noorwegen met behulp van een revolutionaire technologie, een milieuvriendelijk proces waarbij duurzaam zachthout wordt gemodificeerd door het hout te verhitten met furfurylalcohol – een agrarisch bijproduct. Door polymerisatie van de celwanden neemt het zachthout de eigenschappen van tropisch hardhout aan, waaronder hoge duurzaamheid, hardheid en maatvastheid. De uitstekende milieukenmerken en de unieke fysieke eigenschappen maken Kebony tot het ideale materiaal voor het nieuwe appartementencomplex.

Mette Valen, Sales Manager Norway bij Kebony vult aan: “Het doet ons bijzonder goed te zien dat Kebony zo uitgebreid is ingezet bij de bouw van dit adembenemende appartementencomplex en dat we erin geslaagd zijn een nieuwe norm te stellen voor grootschalige milieuvriendelijke bouw. Het was ons een genoegen met het team samen te werken aan de realisatie van hun visie voor het innovatieve project.”