Midden in Italië ligt de ecolodge La Forestale Furlo, bedacht door Eric Merlin als een waar paradijs van vrede en rust. De buitengewone lodge is gemaakt van Kebony-hout en gaat daardoor perfect op in zijn natuurlijke omgeving.

In het hart van de Riserva Naturale Statale Gola del Furlo, vlak bij Acqualagna, de hoofdstad van de witte truffel, bevindt zich een nieuwe ecolodge: La Forestale Furlo. De ecolodge is gebouwd op een oude uitvalsbasis voor boswachters en is opgezet als het toonbeeld van ecologische renovatie. Deze uitzonderlijke lodge bestaat uit vijf verschillende slaapkamers voorzien van alle luxe en gemakken: zuiver en ultramodern design, grote oppervlakken, grote raampartijen met een schitterend uitzicht, marmer en zelfs een privéterras. De oprichter van de lodge, Eric Merlin, heeft echter ook voor wat betreft de levensstijl enkele belangrijke keuzes gemaakt. “We hebben hier geen televisie of airconditioning in de kamers. In plaats daarvan heeft het boek Vers la sobriété heureuse van Pierre Rabhi gediend als inspiratie voor het project”, legt hij uit. Dit boek is in het Nederlands vertaald als Het geluk van het genoeg.

“Hier word je ondergedompeld in een onvervuilde en wilde natuur, waar nog een uitzonderlijke biodiversiteit heerst. La Forestale is zeker geen hotel: hier worden de gasten verwelkomd door Don Merlino in een B&B-concept dat is gebaseerd op de fundamentele connectie tussen de menselijke en persoonlijke behoeften”, gaat hij verder. Deze belofte van La Forestale rust op drie pijlers: design, gastronomie en ecologie. Overal rondom de lodge kunnen er activiteiten worden uitgevoerd die gelinkt zijn aan de natuur en aan het natuurgebied: trekking, mountainbiken, canyoning, vogelen, enz. De pure en frisse rivieren afkomstig uit de omliggende bergen nodigen uit voor een duik. Acqualagna is de hoofdstad van de truffel en deze is het hele jaar door aanwezig, net als champignons. “Le Furlo is een gastronomisch dorp met niet minder dan zes restaurants op vijftig inwoners, waarvan twee gespecialiseerd in truffels”, voegt Eric Merlin toe. Tot slot zijn er in de omgeving vele culturele bezienswaardigheden, historische steden en dorpen en alle charme van Italië te vinden. “We zijn hier op nog geen half uur van de Adriatische Zee en haar charmante kustplaatsen.”

Voor de aankleding van deze paradijselijke plek heeft Eric Merlin gekozen voor Kebony-hout: “Ik heb voor dit hout gekozen vanwege de onvergelijkbare en, voor zover ik weet, onverslaanbare kwaliteiten op het gebied van weerstand, duurzaamheid en levensduur, die bevestigd wordt door de garantie van een ongekende dertig jaar, evenals vanwege het feit dat het hout onderhoudsvrij is. Ik heb ook veel waardering voor ‘betrokken’ bedrijven, zoals Kebony. We delen dezelfde waarden op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzame ontwikkeling”, licht hij toe.

De revolutionaire technologie van Kebony is ontwikkeld in Noorwegen en is een proces met respect voor de natuur, waarbij de uit duurzame bronnen verkregen zachte houtsoorten worden gemodificeerd door het hout te impregneren met furfurylalcohol, een bijproduct uit de landbouw. Door de celwanden van het hout te polymeriseren krijgt deze zachte houtsoort permanent de kenmerken van tropisch hardhout, bestaande uit verhoogde duurzaamheid, hardheid en maatvastheid. Tijdens dit proces worden niet alleen de fysieke kenmerken van het hout aanzienlijk verbeterd, maar krijgt het hout ook zijn unieke uiterlijk dankzij de zilvergrijze kleur die zich in de loop der tijd ontwikkelt.

Deze zilvergrijze kleur is verwerkt in 3D-simulaties, zodat de ontwikkeling van bruin naar zilvergrijs kan worden gevisualiseerd. Zo wordt een esthetische continuïteit gegarandeerd, met name ten opzichte van de aluminiumkleur van de vensters. Het hout zorgt er dan weer voor dat de ecolodge prachtig opgaat in de schoonheid van het omliggende landschap.