Canada’s eerste kabelbaan opent in Edmonton

Categorie

Blogs

 

Fotografie: Brock Kryton

Canada’s eerste kabelbaan, officieel genaamd ‘the 100 Street Funicular and Frederick G. Todd Lookout’, is nu geopend als publiekstrekker in het centrum van Edmonton. Dit project van 24 miljoen dollar is in zijn geheel ontworpen door Dialog Design en is door de overheid gefinancierd om de toegang tot de riviervallei van Edmonton te verbeteren – de grootste en openbaar toegankelijke groene ruimte van de stad. Kebony, een prachtige houtsoort die door vooraanstaande architecten wordt aanbevolen, werd bewust gekozen voor de kabelspoortrappen, bekleding en promenade vanwege zijn slijtvaste en milieuvriendelijke karakter.

170 treden gemaakt van Kebony hout voor de kabelbaan.

De mechanische kabelbaan van Edmonton verbindt de promenade met een verhoogd uitkijkpunt dat een onbelemmerd uitzicht biedt over de vallei en het omringende landschap. De lift kan worden gebruikt voor het vervoer van mobiliteitshulpmiddelen, fietsen en kinderwagens, terwijl hij parallel loopt aan een trap met 170 treden gemaakt van Kebonyhout voor degenen die liever lopen. De trap heeft ingebouwde betonnen zitplaatsen voor bezoekers om op te loungen, naast een speciaal pad voor hardlopers die omhoog en omlaag kunnen hobbelen.

kabelbaan

In elke fase van het ontwerp en de bouw was duurzaamheid van groot belang voor de architecten, die een milieuvriendelijk materiaal nodig hadden dat bestand was tegen alle weersomstandigheden en er tegelijkertijd vanuit elke hoek opvallend uitzag. De zilvergrijze patina die Kebony na verloop van tijd ontwikkelt, zal ervoor zorgen dat de kabelbaan van Edmonton de komende jaren net zo adembenemend blijft.

De gepatenteerde technologie van Kebony is ontwikkeld in Noorwegen en is een milieuvriendelijk proces dat duurzaam gewonnen zachthout modificeert door het hout te verhitten met een vloeistof op biologische basis. Door de celwand van het hout te polymeriseren, krijgt zachthout permanent de eigenschappen van tropisch hardhout, zoals hoge duurzaamheid, hardheid en dimensiestabiliteit.

Commentaar:

Architectenbureau Dialog Design gaf het volgende commentaar: “De materialiteit en algehele vorm van het project zijn sterk beïnvloed door de bestaande verbindingsinfrastructuur van het rivierdalsysteem van de stad. De riviervallei is verbonden door een reeks meanderende houten trappen, promenades en verweerd stalen voetgangersbruggen en dit is een ervaring die wordt versterkt door het ontwerp. Kebonyhout is gebruikt voor de promenade en de architectonische bekleding. Het ziet er niet alleen prachtig uit en geeft warmte, het heeft ook een uitstekende dimensionale stabiliteit en weerstand tegen rot, ontworpen om 6 keer langer mee te gaan dan drukbehandeld hout.”

Adrian Pye, International Sales Director bij Kebony voegt toe: “De Edmonton Funicular is een zeer prijzenswaardig project en het team van Kebony is verheugd dat ons materiaal heeft bijgedragen aan de esthetische, duurzame en slijtvaste elementen van dit project. Kebony’s weerstand tegen slijtage en weersinvloeden en de indrukwekkende garantie van dertig jaar zullen ervoor zorgen dat de kabelbaan robuust en esthetisch mooi blijft ondanks de blootgestelde locatie.”

Kebony is geleverd door het bedrijf North on Sixty uit Toronto.

kabelbaan

Bestel een Sample Vind een Verdeler Het Modificatieproces
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.