Historische site lokt vogelaars wereldwijd

Categorie

Blogs

Kebony vogeluitkijktoren biedt 360° uitzichtpunt

vogeluitkijktoren

De vogeluitkijktoren, afgelegen op het puntje van Askøy, een eiland ten noorden van Bergen, is op gevoelige wijze ontworpen door het Noorse architectenbureau LJB. Het vogelobservatorium staat in Herdla, een gebied dat bekend staat om zijn uitgestrekte en open graslanden, en wordt omringd door ondiepe wateren. Kebony hout, een prachtig hout dat wordt aanbevolen door toonaangevende architecten, werd het belangrijkste materiaal voor de bekleding, vlonders en zitplaatsen, vanwege de duurzaamheid en natuurlijke uitstraling.

De kebony gevelbekleding past zich aan en verandert van kleur na verloop van tijd, waardoor een zachte en natuurlijke deklaag ontstaat die contrasteert met de sterke en geometrische vorm van de toren – een passend eerbetoon aan het omringende landschap. De revolutionaire technologie van Kebony is ontwikkeld in Noorwegen en is een milieuvriendelijk proces waarbij duurzaam gewonnen zachthout wordt gemodificeerd door het hout te verhitten met furfurylalcohol, een bijproduct uit de landbouw. Door de celwand van het hout te polymeriseren, krijgt het zachthout permanent de eigenschappen van tropisch hardhout, zoals hoge duurzaamheid, hardheid en dimensiestabiliteit.

De vogeluitkijktoren bestaat uit twee openbare verdiepingen en is ontworpen om een 360 graden perspectief te bieden vanaf het uitkijkplatform op de bovenste verdieping die zeven meter boven een verlaten vliegveld uitsteekt, nu omgetoverd tot de perfecte broedplaats voor vogels. Om vogelaars van over de hele wereld aan te trekken, is op de begane grond een amfitheater gebouwd met zitplaatsen voor bezoekers en een voetpad dat rolstoelgebruikers toegang biedt tot de top van de toren. Zowel het amfitheater als het wandelpad zijn aan de westkant omgeven door een muur om toeschouwers te beschermen tegen de gure wind.

vogeluitkijktoren

Gebouwd op betonnen funderingen die dateren uit de Tweede Wereldoorlog was het belangrijk om een ‘veilige’ en stabiele kelder te maken die een aerodynamisch observatorium erboven kon dragen. De betonnen kelder herbergt een pompstation dat fungeert als drainage voor de landbouwvelden en tegelijkertijd het waterniveau in de aangrenzende vijvers op peil houdt.

Het uitkijkplatform, dat ook toegankelijk is via een wenteltrap in het midden van de toren, wordt overkraagd door een ronde luifel om schaduw te creëren en vogelaars te verbergen voor de vogels en ze te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Het praktische en simplistische ontwerp van de vogelkijktoren zorgt ervoor dat het bouwwerk naadloos opgaat in het omringende landschap, zodat de vogels niet gestoord worden en het de perfecte plek is om verschillende vogelsoorten te bekijken.

vogeluitkijktoren

Lars Berge van LJB zegt hierover: “Het ontwerp en de bouw van de Birdwatching Tower is een unieke ervaring geweest voor LJB. De samenwerking met Kebony heeft ons enorm geholpen in het bereiken van onze gewenste ambitie voor dit project en we zullen zeker weer voor Kebony kiezen om mee samen te werken in de toekomst.”

Mette Valen, Sales Manager Noorwegen bij Kebony voegt hieraan toe: “De Birdwatching Tower is een ware verbeelding van duurzaamheid gecombineerd met esthetiek. Na verloop van tijd zal Kebony een zilvergrijze patina ontwikkelen die ervoor zorgt dat het vogelobservatorium een discrete structuur blijft binnen deze afgelegen locatie. LJB heeft prachtig gebruik gemaakt van het hout en het team van Kebony is erg blij met het eindresultaat.”

foto’s: © Anders E. Johnsson

Bestel een Sample Vind een Verdeler Het Modificatieproces