Waarom gemodificeerd hout de beste optie is voor uw terras

Categorie

Blogs

Gemodificeerde houten terrasplanken – de beste optie voor je terras

Gemodificeerd hout is snel aan het uitgroeien tot een eersteklas terrasmateriaal voor zowel woonhuizen als commerciële omgevingen. Bijna iedereen kan de natuurlijke schoonheid van houten terrassen waarderen, maar velen zullen het ermee eens zijn dat het hoge onderhoud dat ermee gepaard gaat een belangrijke reden is om voor alternatieve materialen te kiezen.

Gemodificeerd hout biedt alle schoonheid van echt hout zonder de zorgen over duurzaamheid, lange levensduur en onderhoudsbehoeften. In plaats van vinyl, composiet of duur hardhout te kiezen, zijn hier 30 redenen waarom je gelukkiger zult zijn met een gemodificeerd houten terras.

1. Gemodificeerde houten dekken ontwikkelen na verloop van tijd een natuurlijk patina

Foto: Salih Usta

Hoewel het een persoonlijke mening is, genieten veel liefhebbers van houten terrassen van het natuurlijke grijze patina dat echt hout krijgt naarmate het ouder wordt. Omdat gemodificeerd hout echt hout is, ontwikkelt het na verloop van tijd dit aantrekkelijke, verweerde uiterlijk. Dit patina zal zich sneller ontwikkelen in gebieden met veel zon of zware regenval.

2. Jaarlijks schilderen en afdichten is niet nodig, dus u bespaart geld

Architect: Vettermann + Rickens Foto: Salih Usta

Gemodificeerd hout hoeft niet jaarlijks geschilderd of opnieuw verzegeld te worden als onderdeel van het onderhoud zoals andere houten terrassen. Verven, beitsen en afdichtmiddelen van hoge kwaliteit zijn zeker niet goedkoop, vooral niet als het gaat om producten met een laag VOS-gehalte, wat betekent dat je op jaarbasis heel wat bespaart door te kiezen voor gemodificeerd hout.

3. Leuningen kunnen worden gemaakt van hetzelfde materiaal

Architect: architecturemade Foto: Rene Sievert

Als je houdt van het naadloze uiterlijk van een bij elkaar passend terras en leuningen, zul je blij zijn te weten dat gemodificeerd hout kan worden gebruikt voor alle onderdelen van de terrasconstructie. Leuningen gemaakt van gemodificeerd hout verweren op natuurlijke wijze net als het terras zelf en bieden een sterk, glad splintervrij oppervlak dat niet barst.

4. Houten terrassen zijn een veilige optie voor gezinnen (gemodificeerd hout voor terrassen)

Architect & Foto: Studio 3001

Kinderen brengen vaak een groot deel van hun tijd op het terras door. Direct in contact met het hout en ze spelen vaak op het terras zelf. Daarom is het uiterst belangrijk dat gezinnen investeren in een terras dat vrij is van chemicaliën en geen pijnlijke splinters achterlaat. Terrassen van gemodificeerd hout bevatten geen chemicaliën en zijn een uitstekende keuze voor eigendommen waar jonge kinderen aanwezig zijn. Gemodificeerd hout voor terrassen is dus ideaal!

5. Gemodificeerde houten planken zijn net zo hard als tropisch hardhout

Architect & Foto: Studio 3001

Tropisch hardhout wordt vaak beschouwd als de beste optie voor houten terrassen, maar gemodificeerd hout biedt meer voordelen en is in wezen even dicht. Deze dichtheid maakt gemodificeerd hout zo duurzaam en moeilijk te beschadigen. Als je de sterkte van tropisch hardhout wilt zonder het tropisch regenwoud verder aan te tasten, dan is gemodificeerd hout het perfecte alternatief.

6. Ruwe houtmaterialen zijn afkomstig uit gecertificeerde duurzame bossen

Architect: Marcel Adam Landschaftsarchitekten Foto: Salih Usta

Een groot probleem met tropisch hardhout is de vraag welke bomen worden gekapt om het hout te verkrijgen. Veel bedrijven die aangepast hout gebruiken, maken gebruik van gecertificeerde houtleveranciers die zich houden aan duurzame en verantwoordelijke bosbouwpraktijken. Het gebruik van gemodificeerd hout betekent dat je terras niet bijdraagt aan gewetenloze schade aan oude bossen of slecht beheerde bossen.

7. Het gebruik van gemodificeerd hout is een milieubewuste en groene optie

Het gebruik van gemodificeerd hout heeft geen negatief effect op het milieu zoals veel andere terrasplanken dat wel hebben. Andere houten terrassen kunnen behandeld zijn met schadelijke chemicaliën of zijn afkomstig van dubieuze leveranciers. Vinyl, composiet en andere hout-alternatieven kunnen ook beladen zijn met gevaarlijke chemicaliën en zijn mogelijk niet recyclebaar. Gemodificeerd hout voor terrassen is een van de meest groene opties op de markt.

8. Modified Wood Decks vereisen slechts een eenvoudige reiniging om te onderhouden

Architect: NAV A.S Arkitekter

Het enige wat je hoeft te doen om je gemodificeerde houten terras te onderhouden, is het schoonhouden. Je hoeft niet opnieuw te lakken of te sealen en je hoeft ook geen speciale schoonmaakmiddelen aan te schaffen. Zeep en water zijn prima om vuil, vuil, algen enz. te verwijderen. Dit vergt weinig inspanning en is vaak niet meer dan een paar minuten vegen of wassen.

9. Gemodificeerd hout wordt op dezelfde manier gehanteerd en gezaagd als andere houten platen

Vinyl, sommige composieten en vezelcementplaten worden ook gebruikt voor dekken, maar kunnen vaak niet worden behandeld zoals hout. Sommige vereisen speciale apparatuur voor het snijden en installeren, waardoor het moeilijk te realiseren is als doe-het-zelfproject. De arbeidskosten kunnen in deze gevallen de totale kosten flink opdrijven, waardoor aangepast hout vaak een veel redelijkere uitgave is.

10. Gemodificeerde houten dekken gebruiken vloeistoffen op biologische basis in plaats van agressieve chemicaliën

Architect: LPO Arkitekter Foto: Nils Petter Dale

Veel houtsoorten die voor terrassen worden gebruikt, bevatten chemische producten om een grotere duurzaamheid te bereiken. Gemodificeerd hout, zoals Kebony, gebruikt echter een natuurlijke vloeistof op biologische basis om superieure eigenschappen te verkrijgen, in plaats van te vertrouwen op agressieve chemicaliën. Direct contact met een gemodificeerd houten terras is veilig en je hoeft je ook geen zorgen te maken dat chemicaliën in de omringende grond terechtkomen.

11. Gemodificeerd hout presteert even goed in elk klimaat

gemodificeerd hout voor terrassen

Het klimaat in je regio speelt vaak een rol bij de materiaalkeuze voor de buitenkant van je huis, maar niet als je kiest voor een materiaal als gemodificeerd hout. In tegenstelling tot andere producten is gemodificeerd hout door zijn duurzaamheid een veelzijdig materiaal dat geschikt is voor elk klimaat, zelfs klimaten waar hout vaak wordt genegeerd ten gunste van kunststof of composiet.

12. Gemodificeerde houten planken voorkomen de gebruikelijke krimpproblemen van traditioneel hout

Architect: Gerkens Garten- und Landschaftsbau Foto: Rene Sievert

De celmodificatie die optreedt tijdens het modificatieproces zorgt ervoor dat deze houten planken een veel lager vochtgehalte hebben dan behandeld hout. Dit betekent dat wanneer de planken worden geplaatst en het terras wordt gebouwd, de natuurlijke krimp die zal optreden sterk wordt verminderd omdat het vochtgehalte al minimaal is.

13. Wijzigingsproces vermindert zwelling door vocht aanzienlijk

gemodificeerd hout voor terrassenArchitect: grad™ lifetime decking Foto: Ed Kingsford Photography

Omdat de cellen van het hout verstevigd en versterkt zijn, doortrokken met een polymeer en verhard met hitte, kunnen de cellen van de planken niet zoveel vocht opnemen als ander hout. Dit betekent dat gemodificeerde houten planken zeer geschikt zijn voor klimaten met een hoog vochtgehalte, omdat de planken niet in die mate opzwellen als andere houtsoorten of materialen.

14. Dichtheid van hout maakt kromtrekken zeer onwaarschijnlijk (gemodificeerd hout voor terrassen)

Foto: Salih Usta

Het is onwaarschijnlijk dat planken van gemodificeerd hout kromtrekken door de dichtheid en het gebrek aan zwellen of krimpen. Het gebrek aan vocht in de plank, dat krimpen helpt voorkomen, en de dichtheid, die zwelling helpt voorkomen, betekenen ook dat deze planken doorgaans recht en sterk blijven.

15. Insecten en ongedierte worden niet aangetrokken door gemodificeerd hout

 

gemodificeerd hout voor terrassenSchade door insecten en ongedierte zijn twee veelvoorkomende problemen bij het gebruik van hout aan de buitenkant van een huis. Gemodificeerd hout is echter zeer goed bestand tegen insecten, waardoor het een veilige en betrouwbare keuze is.

16. Huizen met gemodificeerde houten terrassen zijn waardevoller voor potentiële huizenkopers

Architect: North on Sixty Foto: Christopher Lawson

Vanwege de vele voordelen van gemodificeerd hout is een terras van dit materiaal een groot verkoopargument voor potentiële kopers. Als je een nieuw terras installeert maar van plan bent om het binnen een paar jaar te verkopen, overweeg dan zeker om te investeren in gemodificeerd hout in plaats van een goedkopere optie. De kans is groot dat je er een uitstekende ROI uit zult halen.

17. Gemodificeerd hout is een van de duurzaamste opties

gemodificeerd hout voor terrassenFoto: Balteschwiler AG / Thomas Wilper, Lorenz Obrist

Als het gaat om een lange levensduur zijn er maar weinig organische materialen die beter presteren dan gemodificeerd hout. Als je een terras van echt hout wilt dat meer dan 30 jaar meegaat, is gemodificeerd hout de meest waardevolle optie met het minste onderhoud.

18. Gemodificeerd hout is ideaal voor terrassen bij zwembaden of aan het water

gemodificeerd hout voor terrassenArchitect: Family Vogel Foto: Märchenhotel Bellevue

Als je een terras wilt bouwen voor een zwembad of een terras dat zich langs of boven water uitstrekt, is je materiaalkeuze beperkt, omdat veel opties het laten afweten als ze in direct contact met water komen. Gemodificeerd hout is echter een uitstekende keuze en wordt ten zeerste aanbevolen voor deze vochtige gebieden. Als je echt hout wilt, is gemodificeerd hout een slimme keuze voor deze toepassingen.

19. Terrassen van aangepast hout splinteren veel minder snel

gemodificeerd hout voor terrassenArchitect: Homexo Foto: Studio Oslo

Een groot probleem met veel houten terrassen is dat ze na verloop van tijd beginnen te splinteren, wat vaak leidt tot pijnlijke splinters. Splinters kunnen niet alleen pijn doen, maar het kan ook gevaarlijk en zorgwekkend zijn om plakjes chemisch behandeld hout onder de huid te hebben. Gemodificeerd hout biedt in de loop der jaren meer sterkte en duurzaamheid en wordt daarom door velen beschouwd als een “splintervrije” optie. In het geval van structurele schade die mogelijk kan leiden tot een splinter, gebruikt gemodificeerd hout, zoals Kebony, alleen organische gefurfurylateerde alcohol in het modificatieproces, zodat je niet wordt blootgesteld aan schadelijke chemicaliën, zoals bij behandeld hout.

20. Gemodificeerde houten terrassen zullen niet vervellen of splijten bij het ouder worden

Architect: ARK NET AS Foto: Jacob Buchard

Vinyl terrassen worden vaak niet mooi oud en beginnen in plaats daarvan af te bladderen en te splijten. Ook houten terrassen die in de loop der jaren geverfd zijn, kunnen afbladderen en afschilferen, waardoor het moeilijk wordt om ze te herstellen en een gladde afwerking te creëren. Als echt houten terrasdelen verweert gemodificeerd hout op natuurlijke wijze, maar zonder zijn superieure eigenschappen te verliezen.

21. Gemodificeerd hout is zeer goed bestand tegen bedreigingen zoals schimmels en zwammen

gemodificeerd hout voor terrassenArchitect: hacedor/maker: arquitectos

Door de biogebaseerde vloeistof en de algemene dichtheid van gemodificeerd hout is de kans erg klein dat er schimmel, rot, algen of schimmel zal groeien op een terras van dit materiaal. Hoewel je maatregelen moet nemen om deze problemen te voorkomen door regelmatig schoon te maken en het gebladerte in de buurt te snoeien, is een gemodificeerd houten terras beter bestand dan andere houtsoorten die vatbaarder zijn voor schimmelgroei en aantasting.

22. Gemodificeerd hout is verkrijgbaar in verschillende variëteiten

Architect: Werner Nasahl, Dipl.-Ing. Architekt Foto: Salih Usta

Als het gaat om gemodificeerd hout, zijn de opties niet beperkt tot één soort, want verschillende houtsoorten leiden tot meerdere opties voor eindgebruikers. Neem bijvoorbeeld gemodificeerd Kebony hout. Kebony Clear heeft een zachte, gladde nerf zonder knoesten voor een strakke afwerking; het lijkt veel op het uiterlijk van ipe, maar is veel milieuvriendelijker. Aan de andere kant biedt Kebony Character een rustieke uitstraling met een knoestig grenen uiterlijk. Beide bieden de duurzaamheid die gebruikers zoeken met gemodificeerd hout en helpen bij het creëren van een veelheid aan ontwerpstijlen.

23. Kleur kan behouden worden met gemodificeerde houten terrassen

gemodificeerd hout voor terrassenFoto: Mareiner Holz

Hoewel de meeste consumenten er de voorkeur aan geven om gemodificeerde houten terrassen kaal te laten zodat ze op natuurlijke wijze verweren tot de tijdloze zilvergrijze patina, bestaat de optie om de oorspronkelijke bruine kleur te behouden als je daarvoor kiest. Er zijn verschillende producten die kunnen worden aangebracht om de kleur te beschermen, zoals een Penofin houtafwerking. Schilderen is zelfs een optie bij gemodificeerd hout, in tegenstelling tot PVC of composietterrasplanken. Gemodificeerd hout biedt de flexibiliteit om je eigen look te kiezen en van mening te veranderen.

24. Voor het onderhoud van gemodificeerde houten terrassen is alleen water of een zeer mild schoonmaakmiddel nodig.

gemodificeerd hout voor terrassen

Houten terrassen hebben geen speciale oliën of reinigingsmiddelen nodig om ze mooi te houden. Als je je terras goed onderhoudt en regelmatig schoonmaakt, is de kans groot dat je alleen water nodig hebt. Dat gezegd hebbende, kun je desgewenst zachte schoonmaakmiddelen gebruiken, maar controleer altijd eerst de instructies van de fabrikant.

25. Ongebruikte gemodificeerde hout plank kan gemakkelijk opnieuw worden gebruikt of gerecycled

gemodificeerd hout voor terrassenArchitect: Henning Kongshavn Frønsdal Foto: Per Erik Jæger

Een andere manier waarop gemodificeerd hout een milieuvriendelijke keuze is, is omdat de planken gemakkelijk kunnen worden hergebruikt of gerecycled. Natuurlijk is het een goed idee om planken van gemodificeerd hout te recyclen voor andere projecten, vooral ongebruikte stukken, maar afval van de bouw of volledige planken van een oud terras aan het einde van hun levensduur kunnen worden verbrand zonder schadelijke vervuiling in de lucht te brengen.

26. Gemodificeerd hout is koeler en voelt prettiger aan

gemodificeerd hout voor terrassenArchitect & Foto: Tommy Bahama

Vinyl en andere hout-alternatieven staan erom bekend dat ze heet worden in de zon en in sommige gevallen te heet zijn om er met blote voeten op te staan. Vloeren van echt hout, zoals gemodificeerd hout, blijven koeler, zodat je er zelfs in de felle zon volop van kunt genieten.

27. Gemodificeerd hout biedt de voordelen van tropisch hardhout zonder het milieu te schaden

gemodificeerd hout voor terrassenArchitect & Foto: Basecamp Explorer

Tropisch hardhout is vaak het toppunt van mooie houten terrassen, maar de destructieve effecten van niet-duurzame bosbouwpraktijken die leiden tot de achteruitgang van het regenwoud kunnen het ethisch gezien tot een moeilijke keuze maken. Gemodificeerd hout is een uitstekend alternatief voor de huis- of bedrijfseigenaar die een even mooi terras wil, maar meer respect wil tonen voor de aarde en haar natuurlijke hulpbronnen.

28. Natuurlijk verouderingsproces heeft geen invloed op de duurzaamheid van het terras

gemodificeerd hout voor terrassenFoto: Salih Usta

Het aantrekkelijke grijze patina dat hout krijgt naarmate het ouder wordt is vaak ook een teken dat je houten terras aan het verslijten is en meer onderhoud nodig heeft, maar dit is niet het geval bij gemodificeerd hout. Een gemodificeerd houten terras veroudert op natuurlijke wijze zonder dat je speciale inspanningen hoeft te doen om de duurzaamheid te behouden. Deze terrassen zijn net zo sterk op de eerste dag van de bouw als tientallen jaren later.

29. Een gemodificeerd houten terras schoonmaken vereist geen hogedrukreiniger

Voor een aangepast houten terras is het gebruik van een hogedrukreiniger niet nodig, maar volstaat een gewone tuinslang met sproeier en een harde borstel. Dit is eigenlijk een enorm voordeel, aangezien veel huiseigenaren traditionele houten terrassen uiteindelijk beschadigen met een hogedrukreiniger door het verkeerde mondstuk en de verkeerde drukinstellingen te gebruiken.

30. Levensduur en weinig onderhoud maken aangepaste houten terrassen voordeliger

gemodificeerd hout voor terrassenArchitect: João Mendes Ribeiro Foto: do mal o menos – Eduardo Nascimento, João Fôja

Hoewel gemodificeerde houten terrassen iets duurder kunnen zijn dan drukbehandelde houtsoorten en sommige alternatieve houtsoorten, is het nog steeds een voordeligere optie bij het vergelijken van kosten en waarde. Het gebrek aan onderhoud, de uitstekende duurzaamheid en een potentiële levensduur van meer dan 30 jaar zorgen al snel voor lagere totale levenscycluskosten dan veel andere terrasplanken op de markt.

Al met al is gemodificeerd hout een echte winnaar als het gaat om onderhoudsgemak, een lange levensduur en de algehele waarde voor de eigenaar. Een goed geconstrueerd terras van gemodificeerd hout gaat langer mee dan andere houten terrassen en vergt minder onderhoud, wat betekent dat je meer tijd overhoudt om van je terras te genieten.

Bestel een Sample Vind een Verdeler Het Modificatieproces