6 Redenen waarom Shou Sugi Ban de populairste trend in architectuur is

Categorie

Blogs

6 Redenen waarom Shou Sugi Ban de populairste trend in architectuur is

Shou Sugi Ban – hippe trend in architectuur

Trends in architectuur draaien niet altijd om nieuwe ideeën, maar knikken af en toe naar het verleden door oude technieken weer tot leven te brengen met verbeterde technologie. Een groeiende trend die hier een perfect voorbeeld van is, is Shou Sugi Ban.

Shou Sugi Ban is een oude Japanse bouwtechniek die werd gebruikt om hout te verduurzamen door het oppervlak te verkolen met een hete vlam. Shou Sugi Ban staat ook bekend als Yakisugi en werd traditioneel uitgevoerd op Sugi hout, een Japanse ceder. Het proces bestond uit het verkolen van het hout, het afkoelen, het schoonmaken van roet of verbrande resten op het oppervlak en ten slotte het afwerken van de planken met een olie.

Hoewel je vuur misschien beschouwt als een vijand van hout, die het alleen maar aantast, verhoogt Shou Sugi Ban juist de duurzaamheid en is het een natuurlijke manier om hout te conserveren zonder chemicaliën, verf of andere oppervlaktebehandelingen.

Als huidige trend in moderne architectuur kun je verwachten dat Shou Sugi Ban zowel buiten als binnen te zien is en zelfs gebruikt wordt op meubels en decoraties. Maar waar Shou Sugi Ban echt schittert, is als buitenbekleding of als accenten op binnenmuren. Ondanks het feit dat het een zeer oude methode is om hout te behandelen, is het flexibel genoeg om er prachtig uit te zien in zowel moderne als rustieke omgevingen.

Hier zijn 6 redenen waarom deze prachtige donkere muren een groeiende trend zullen blijven in de hedendaagse architectonische vormgeving.

Natuurlijke duurzaamheid betekent dat Shou Sugi Ban geschikt is voor buiten

Verkoolde Kebony door Shou Sugi BanArchitect: David Stanley Architects Foto: Verkoolde Kebony door Shou Sugi Ban, Adelina Iliev Photography

Oorspronkelijk werd Shou Sugi Ban gebruikt aan de buitenkant van Japanse gebouwen en het wordt actief gebruikt in zowel exterieur- als interieurtoepassingen. Ironisch genoeg is het juist de schade die wordt aangericht door het vuur dat Shou Sugi Ban sterker maakt en een geweldige keuze maakt voor huizen of gebouwen.

Wanneer er vuur wordt toegepast op houten planken, creëert het verbrandingsproces een dunne laag koolstof op het houtoppervlak, wat we zien als verbrand hout. Deze koolstoflaag beschermt het hout aan de binnenkant op dezelfde manier als beitsen of afdichtingsmiddelen dat zouden doen. Shou Sugi Ban gevelbekleding is zeer onderhoudsarm en van nature bestand tegen insecten en vochtschade. Deze voordelen worden nog duidelijker wanneer Shou Sugi Ban wordt gebruikt om gemodificeerde houten planken te verbeteren, die al dichter en duurzamer zijn dan veel andere houtsoorten.

Het Shou Sugi Ban proces is milieuvriendelijk en draagt niet bij aan schadelijke vervuiling. Er zitten geen chemicaliën in deze gevelbekleding die in het milieu terecht kunnen komen en het is volkomen veilig voor huizen met kinderen. Shou Sugi Ban is een duurzame manier om gevelbekleding aan de buitenkant op natuurlijke wijze te beschermen en als de levensduur is bereikt, kan het gerecycleerd worden zonder dat het milieu daar schade van ondervindt. Dit in tegenstelling tot met beits of verf behandeld hout.

Shou Sugi Ban is een uitstekend alternatief voor zwarte verf

Foto: Verkoolde Kebony door Les Brûleurs du Bois voor Cinna & Ligne Roset Showoom in Limoges
Foto: Verkoolde Kebony door Les Brûleurs du Bois voor Cinna & Ligne Roset Showoom in Limoges

Voor een gedurfde look kun je gemakkelijk zwarte of andere donkere oppervlaktebehandelingen gebruiken, zoals beitsen en verven. Afhankelijk van de route die je kiest, kun je nog steeds een deel van de onderliggende houtnerf zien, maar vaak maskeert verven of beitsen van hout de schoonheid van de natuurlijke nerf. Een ander nadeel van het gebruik van dit soort oppervlaktebehandelingen is dat ze onderhoud vereisen, regelmatig opnieuw moeten worden aangebracht en schadelijke ingrediënten kunnen bevatten.

De groene beweging groeit gestaag in de wereld van architectuur en gebouwontwerp, waarbij steeds meer mensen op zoek gaan naar natuurlijke, veilige middelen om dezelfde looks te bereiken. Met Shou Sugi Ban krijg je een prachtige donkere afwerking voor je project, zonder dat je hoeft te vertrouwen op giftige oppervlaktebehandelingen die schadelijk kunnen zijn voor de mensen en het milieu eromheen.

Shou Sugi Ban is een veel veiligere optie, zelfs in vergelijking met VOC-arme behandelingen die vrij populair zijn. De algemene veiligheid en het lage onderhoud van Shou Sugi Ban maken het ideaal voor zowel openbare als privéruimtes. Shou Sugi Ban voegt een zeer unieke visuele aantrekkingskracht toe aan elk pand, die een breed scala aan ontwerpstijlen verbetert en aanvult.

Shou Sugi Ban maakt het aanvullen en contrasteren van gemengde materialen eenvoudig

Shou Sugi Ban hout
Architect: William Rawn Associates Foto: Verkoolde Kebony door Delta Millworks voor W Hotel Boston

Weten welke materialen je moet mixen binnen ontwerpen kan een uitdaging zijn; het kan moeilijk zijn om te weten wat wel en niet samen zal werken. Shou Sugi Ban hout is een materiaal dat deze taak eenvoudig maakt, omdat het werkt met zoveel verschillende bouwmaterialen om vrijwel elke ontwerpstijl te helpen creëren.

Het W Hotel in Boston, Massachusetts, hier te zien, gebruikt Shou Sugi Ban Kebony in combinatie met metaal, spiegels en marmer om een luxueuze uitstraling te creëren. Shou Sugi Ban werkt ook ongelooflijk goed met steen en ander hout van verschillende natuurlijke tinten, om een meer charmante en rustieke ruimte te creëren. Of je nu dramatisch, warm, modern of traditioneel wilt, Shou Sugi Ban is veelzijdig genoeg om bij elke stijl te passen.

Shou Sugi Ban is verkrijgbaar in verschillende texturen en tinten

Shou Sugi Ban houtArchitect: The Lauckgroup, Drophouse Foto: Verkoolde Kebony door Delta Millworks, Aaron Weiss

Hoewel het verkolen van hout eenvoudig genoeg klinkt, zijn er eigenlijk veel verschillende technieken om Shou Sugi Ban te maken, wat resulteert in veel verschillende texturen en tinten om uit te kiezen. Als je op zoek bent naar iets met pit en karakter, iets dat een gedurfd statement maakt, kies je misschien voor Shou Sugi Ban hout met een dikke houtskool en een diepzwarte kleur. Als je ontwerp in plaats daarvan vraagt om iets dat wat gladder is, met een schonere afwerking, dan is een geborstelde Shou Sugi Ban ideaal. Er zijn zelfs methoden die het hout lichtjes verkolen en koelen om een verscheidenheid aan tinten in een enkel stuk te creëren, terwijl het toch de superieure prestatiekenmerken en duurzaamheid behoudt die de verbrandingsmethode met zich meebrengt.

Hoewel er veel verschillende Shou Sugi Ban opties zijn, is het belangrijk om te onthouden dat niet alle producten hetzelfde zijn, omdat niet alle hout hetzelfde brandt. Sommige houtsoorten die om te beginnen een zwakker nerfpatroon hebben, kunnen er na het branden wat flets uitzien, overheerst door de zwarte houtskool. Daarom heeft hout zoals Kebony vaak de voorkeur vanwege zijn gedurfdere, rijke nerfpatroon nadat de Shou Sugi Ban brandtechniek is toegepast.

Shou Sugi Ban Siding is eindeloos in patronen en ontwerpen

Shou Sugi Ban houtArchitect: Claridge Architects Foto: Oak Hill House door Seb Scapolan, Claridge Architects / Voorverweerd Kebony by Shou Sugi Ban

Een van de beste dingen aan Shou Sugi Ban is dat het echt houten gevelbekleding is, wat betekent dat de mogelijke ontwerpen en patronen vrijwel onbeperkt zijn. Shou Sugi Ban kan op verschillende manieren worden geïnstalleerd, waardoor het ideaal is voor creatieve ontwerpen van muurbekleding.

Een uitstekend voorbeeld van creatief gebruik van Shou Sugi Ban is het gebruik van dunne planken in een diagonaal patroon, zoals te zien is aan de buitenkant van dit privéhuis. Onderdeel van zowel de oude als de moderne Japanse architectuur is het gebruik van dunne gezaagde planken, wat wordt versterkt door de uitstraling van verkoold hout. De verscheidenheid aan tinten die het Shou Sugi Ban Kebony hout oplevert, voegt een diepte en volwassenheid toe aan de woning die de look compleet maakt.

Met Shou Sugi Ban kun je de look krijgen die je wilt, of het nu smalle latten zijn in een diagonale installatie of bredere latten in een horizontale shiplap, met een unieke uitstraling en verweringseigenschappen die ervoor zorgen dat je ontwerp lang meegaat, of het nu binnen of buiten is.

Shou Sugi Ban verbetert de natuurlijke schoonheid van hout

Shou Sugi Ban hout
Photo: Verkoolde Kebony door Shou Sugi Ban

Shou Sugi Ban is ideaal voor toepassingen en ontwerpen die het karakter van hout willen, met een beetje meer intrige. De verschillende verkolingsmethodes benadrukken de natuurlijke nerf, waardoor het een geweldige aanvulling is op traditioneel hout, maar ook het perfecte contrast vormt met modernere materialen zoals metaal en glas. De diepe nerf, benadrukt door de Shou Sugi Ban techniek, is een eenvoudige manier om een unieke look te creëren die zeker een blijvende indruk zal maken.

Of het nu binnen of buiten wordt gebruikt, Shou Sugi Ban hout heeft superieure eigenschappen waardoor je ontwerp langer mooi blijft.

De schoonheid van deze verkoolde zwarte muren en de natuurlijke duurzaamheid zorgen ervoor dat Shou Sugi Ban steeds vaker wordt gebruikt in bouwontwerpen over de hele wereld. Het algehele onderhoudsgemak en de optie van milieuvriendelijke planken zoals Shou Sugi Ban Kebony zullen verder helpen om Shou Sugi Ban tot de eerste keuze in houten gevelbekleding te maken.

Bestel een Sample Vind een Verdeler Het Modificatieproces