17 Ideeën voor duurzaam architectuurontwerp

Categorie

Blogs, Duurzaamheid

Duurzame architectuur – 17 ontwerpideeën voor duurzame architectuur

1. Open regenscherm

Architect: NOMA Arkitekter Foto: Jean Lorentzen, Petter Nordahl

Isolatie is essentieel voor het beheren van de binnentemperatuur van een gebouw. Maar er zijn nog meer maatregelen die je kunt nemen om passieve verwarming en koeling nog efficiënter te maken. Een open regenscherm laat lucht door je gevelbekleding stromen, trekt stilstaande lucht en vocht weg van het waterdichte membraan en houdt warme of koude lucht uit de omgeving weg van de isolatie. Deze moderne bibliotheekrenovatie maakt voor dit effect gebruik van houten gevelbekleding van Kebony.

2. Natuurlijke gevelbekledingsmaterialen

Architect & Foto: Arches

Deze villa in een schilderachtige vallei in Litouwen is op een holistische en milieuvriendelijke manier ontworpen en gebouwd. Niet alleen passen de vorm en de massa bij het omringende landschap, de architecten hebben ook producten gekozen met een zo laag mogelijke CO2-impact. Door gebruik te maken van natuurlijke materialen voor gevelbekleding, dakbedekking en vlonders wordt de impact van elke bouwklus geminimaliseerd. In het geval van deze villa is bijna elk buitenoppervlak bekleed met duurzaam gewonnen en gefabriceerd Kebony hout, waardoor het comfortabel opgaat in het bladerdak van de bomen en helpt om de omgeving te beschermen.

3. Gemeenschappelijke buitenruimte

Architect: Mandaworks Foto: Anthony Hill Photography

Soms is duurzaamheid meer dan alleen efficiënte boilers en specificaties met een lage impact. Soms gaat het erom bewustzijn te creëren voor de natuurlijke schoonheid van onze omgeving en mensen te herinneren aan de gemeenschappen die samenleven met de natuurlijke wereld. Dit project in Malmo, Zweden, biedt inwoners en toeristen een milieuvriendelijke plek om samen te komen en Moeder Natuur in al haar overvloed te observeren. Om deze band te versterken gebruikten de ontwerpers lokaal bewerkt hout voor de terrassen en verhoogde banken.

4. Hernieuwbare, hydraulische energieproductie

Duurzame architectuurArchitect: Stein Hamre Arkitekter Foto: Bjørn Leirvik

Deze waterkrachtcentrale in Noorwegen laat iedereen zien dat zelfs de meest technische en functionele openbare werken niet saai hoeven te zijn. Het bouwwerk is een prachtige uitdrukking van wat het betekent om hernieuwbare energie te verzamelen in de moderne wereld. De formele expressie in combinatie met de intense materialiteit weerspiegelt het serene landschap waar het aan grenst en maakt mensen zelfs bewust van het belang van een wereld die niet meer afhankelijk is van olie. De houten gevelbekleding van Kebony zal na verloop van tijd op natuurlijke wijze een zilveren patina ontwikkelen, dat de steeds veranderende schoonheid van het buitenleven nabootst.

5. Terrassen op daken (duurzame architectuur)

Foto: Salih Usta

Het dak is misschien wel de meest onderbenutte ruimte bij het ontwerpen van gebouwen. Het is vaak een bijzaak – iets om regen af te voeren en mechanische apparatuur te huisvesten. Er is echter een waardevolle vierkante meter boven op een gebouw die niet alleen kan worden gebruikt voor functionele ruimte, maar ook om het energieverbruik te verminderen. Het bouwen van een plat dak biedt ruimte voor een bruikbaar terras en ook voor het planten van groene daken en bomen. Het toevoegen van groen op je dak vermindert de impact van direct zonlicht en houdt je gebouw koel, waardoor actieve koelsystemen minder lang hoeven te draaien.

6. Onderhoudsvriendelijke buitenbekleding

Duurzame architectuurArchitect & Foto: MDH Arkitekter

Duurzaamheid betekent bestendigheid. Het meest milieuvriendelijke dat je kunt doen als je een gebouw ontwerpt, is ervoor zorgen dat het de komende 100 jaar meegaat. Dit vermindert afval en energiekosten in de loop van een paar decennia en heeft het potentieel om op de lange termijn een enorme impact te hebben op de wereldwijde ecologie. Het gebruik van onderhoudsarme, duurzame bevelsidingproducten, zoals de Kebony shiplap bevelsiding die gebruikt is in dit studentenhuisvestingsproject, helpt een lange levensduur van de constructie te garanderen.

7. Gebruik een milieuvriendelijk ontwerp om te inspireren

Architect: The Edible Bus Stop

De beste manier om de milieuvriendelijke liefde te verspreiden is door het laagdrempelig te maken. Soms kan het te serieus nemen van deze dingen mensen wegjagen die niet de harde waarheid over de gezondheid van onze planeet onder ogen willen zien. Dit project van Get Living London doet precies dat – het gebruikt design om de draak te steken met zichzelf en brengt ook gemeenschappen bij elkaar om te praten over het belang van gezond leven. Gezond leven vertaalt zich naar een gezonde planeet door bewust te zijn van de omgeving waarin we leven.

8. Kleine ruimtes, grote ideeën (duurzame architectuur)

Duurzame architectuurArchitect: TYIN Tegnestue & Rintala Eggertsson Architects Foto: Andrew Devine

Een van de beste manieren om de ecologische voetafdruk van je huis te verkleinen, is door de fysieke voetafdruk van je huis te verkleinen. Dit kunstenaarsverblijf in Noord-Noorwegen is een perfect voorbeeld van tiny living zonder in te boeten aan design en functionaliteit. Het ligt bovenop een verhoogde steiger die uitkijkt over een waterweg die onder het huis doorzwemt. De unieke kiezelstenen gevelbekleding van Kebony vormt de perfecte aanvulling op de klotsende golven en het serene uitzicht op de bergen.

9. Efficiënte LED-verlichting

Architect: LINK Arkitektur Foto: Jiri Havran

Je interieur helder en functioneel houden is belangrijk voor elk stukje architectuur. Al dat kunstlicht kan echter snel je elektriciteitsrekening opdrijven – om nog maar te zwijgen van de negatieve invloed op het milieu. De Waldorf School in Fredrikstad, Noorwegen gebruikt LED-verlichting met veel effect. De structuur heeft een uitgesproken modern ontwerp dat de lucht- en lichtkwaliteit binnenshuis bevordert. Wanneer de grote, strategisch geplaatste ramen het interieur overspoelen met natuurlijk licht, doet een unieke selectie van hangende LED lampen het werk.

10. Duurzame houten terrassen

Duurzame architectuurArchitect: Werner Nasahl, Dipl.-Ing. Architekt Foto: Salih Usta

Deze voetgangersbrug in Berlijn is een uitstekend voorbeeld van hoe je duurzaam gekapte en gemodificeerde houten vloeren kunt gebruiken. Als je zoveel van een bepaald materiaal gebruikt, is het belangrijk om naast de ecologische voetafdruk ook naar de kwaliteit te kijken. Dit product van Kebony is het perfecte alternatief voor de meer gangbare tropische hardhoutsoorten en geeft de brug een geheel eigen karakter.king

11. Gerecycled materiaal gebruiken

Duurzame architectuurArchitect: GoBoat Photo by: Olnhausen Design

Deze jachthaven van het bedrijf Go Boat is bedoeld om de schoonheid van het omringende water te promoten door mensen dichter bij het water te brengen. Ze gebruiken gerecycled plastic om hun boten te bouwen, wat een mooie aanvulling is op het duurzame hout dat zich uitstrekt over de hele jachthaven en in elke boot. Het project hoopt het watertoerisme in Stockholm te stimuleren en tegelijkertijd mensen te laten zien dat niet alle nieuwe productie uit ongebruikte grondstoffen hoeft te komen.

12. Natuurlijk licht (duurzame architectuur)

Duurzame architectuurArchitect: Pir II Foto: Angell foto AS / © Sindre Karlsen and Pir II

De beste manier om het gebruik van kunstlicht te verminderen is door een overvloed aan natuurlijk licht in het interieur te introduceren. Dit project voor het Noorse Instituut voor Natuuronderzoek maakt gebruik van een reeks gefacetteerde volumes met grote glazen openingen, die alle binnenverlichting leveren die ze nodig hebben. Dit zorgt ook voor een geweldig uitzicht op het buitenlandschap, waar de werknemers van plan zijn veel natuuronderzoek te doen, zowel in hun vrije tijd als wanneer ze op kantoor zijn. De enorme ramen worden onderbroken door duurzame houten gevelbekleding van Kebony, wat een natuurlijke dimensie toevoegt aan het gebouw.

13. Traditionele materialen gebruikt op innovatieve manieren

Duurzame architectuurArchitect: KREOD

Dit unieke en bizarre paviljoen van architectenbureau Kreod staat symbool voor de designgrenzen die je kunt verleggen met de meest conventionele bouwmaterialen. Met behulp van de veelzijdige en duurzame houten planken van Kebony hebben ze een puur geometrische vorm geïntroduceerd – de zeshoek – om het gebouw inherent structureel te maken, en om heel eerlijk te zijn, heel opmerkelijk. De planken zijn in een elegant patroon aan elkaar geschroefd om zowel de constructie als de omhulling te vormen, waarbij het systeem de plaats inneemt van twee afzonderlijke constructiemethoden.

14. Verstoor niet wat niet hoeft

Duurzame architectuurArchitect: VEGA Landskab Foto: VEGA Allesandro Merati

Dit speeltuinproject in Denemarken is een geweldig voorbeeld van een functioneel openbaar ontwerp dat niet te veel probeert te doen. De ontwerpers hebben een paar strategische gebieden uitgesneden voor houten loopplanken, bankjes en speelplekken, maar verder hebben ze het terrein open, groen en natuurlijk gelaten. Soms is de natuur zijn gang laten gaan de beste manier om een gezonde planeet te bevorderen. Het verkleinen van de voetafdruk van door de mens gemaakte structuren is wat dit project zo’n succes maakt.

15. Natuurlijke ventilatie (duurzame architectuur)

Architect & foto: Tommy Bahama

Het verminderen van je afhankelijkheid van actieve verwarmings- en koelsystemen is een geweldige manier om je impact op het energieverbruik te verminderen. Deze Tommy Bahama winkel maakt gebruik van open ramen aan alle kanten van de winkelruimte, waardoor de koele lucht vrij door het interieur kan stromen. Dit geeft winkelend publiek en restaurantbezoekers een comfortabele browse-ervaring zonder het gebruik van enorme, energieverslindende luchtbehandelingskasten. Het is de perfecte touch voor een winkel die het openluchtgevoel van een echte strandwandeling belichaamt.

16. Houten zwembad terrassen (duurzame architectuur)

Duurzame architectuurArchitect: North on Sixty Foto: Christopher Lawson

Je zwembad omringen met de warme, natuurlijke uitstraling van een terras van echt hout is een no-brainer. Het zal je misschien verbazen dat het ook heel eenvoudig kan zijn om een duurzame ruimte te creëren! Het begint allemaal met het hout. In dit geval is Kebony gebruikt als duurzaam alternatief voor tropisch hardhout, dat met uitsterven wordt bedreigd. Bovendien laat een houten terras water op natuurlijke wijze door de latten weglopen, terwijl beton of pleister een ondoordringbaar oppervlak creëert dat ongewenste afvloeiing en erosie kan veroorzaken bij hevige regenval.

17. Passieve verwarming en koeling (duurzame architectuur)

Architect: Simone Kreutzer, Tommy Wesslund Foto: Anders Bergön

De Villa Circuitus is een gecertificeerd passiefhuis. Het vertrouwt niet op één of twee duurzaamheidstechnieken, maar op een heel leger daarvan om een zo milieuvriendelijk mogelijke constructie te bouwen. Van de duurzame houten gevelbekleding van Kebony en de verticale schoorsteenventilatie tot de strategische zonwering, dit huis doet er alles aan om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen en volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet te leven. De cirkelvormige plattegrond is de meest functioneel efficiënte vorm voor bruikbare ruimte, waardoor de grootst mogelijke bruikbaarheid op de kleinst mogelijke oppervlakte wordt verkregen.

Bestel een Sample Vind een Verdeler Het Modificatieproces
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.