Een definitieve gids voor het kiezen van houten vloeren

Categorie

Blogs

Houten terras – houtsoorten voor terrassen

Het klassieke houten terras is een onmisbare toevoeging aan elk woonhuis. Een goed gebouwd, ruim terras is niet alleen de perfecte plek om buiten te entertainen, maar voegt ook waarde toe aan je huis als je besluit het te verkopen. Houten terrassen bieden een hoge ROI van ongeveer 80 procent, wat beter is dan concurrerende composiet terrassen, die slechts een ROI van 68 procent hebben. Dit komt doordat houten terrassen vaak goedkoper zijn om te bouwen en ook aantrekkelijker zijn voor potentiële kopers.

Hout is over het algemeen misschien een waardevoller materiaal dan composiet, vinyl en andere alternatieven voor terrassen, maar je moet goed nadenken over het soort hout dat je kiest. Het houtmateriaal dat je uiteindelijk kiest, heeft een aanzienlijk effect op de onderhoudsbehoeften, de levensduur en de totale levenscycluskosten.

Hardhout vs zachthout – wat zijn de verschillen?

De keuze tussen hardhout en zachthout voor houten terrassen is het eerste dat je moet overwegen. Als je nog niet bekend bent met hout als bouwmateriaal, weet je misschien niet precies wat de verschillen tussen deze twee zijn.

Hardhout is een categorie langzaam groeiende, breedbladige boomsoorten. Veel voorkomende hardhoutsoorten zijn Teak, Ipe, Kers en Eik, om er een paar te noemen. Naaldhout is een categorie van sneller groeiende soorten, waaronder vaak groenblijvers en coniferen. Soorten in deze categorie zijn onder andere den, spar, spar en ceder.

Hardhouten terrassen zijn meestal veel beter dan zachthouten terrassen als het gaat om weerbestendigheid, algemene “stevigheid” en duurzaamheid. Ze zijn extreem duurzaam, maar aan dat niveau van duurzaamheid hangt een aanzienlijk prijskaartje. Naaldhouten terrassen, die meestal behandeld worden met conserveringsmiddelen, zijn een veel voordeligere keuze en kunnen een tijdje meegaan, maar er is jaarlijks onderhoud nodig om de levensduur van dit soort terrassen te maximaliseren.

Onder druk behandeld hout – de klassieke voordelige optie voor houten terrassen (houten vloeren)

 

Een van de populairste houtsoorten voor terrassen is onder druk behandeld hout (PT-hout). PT-hout is, zoals we al zeiden, meestal gemaakt van zacht hout, meestal grenen, en heeft een chemische verduurzamingsbehandeling ondergaan om het bestand te maken tegen vocht en insecten. Het behandelingsproces van zachthoutsoorten maakt het beter geschikt voor een groot aantal toepassingen, zoals funderingen, omheiningen en natuurlijk houten terrassen.

PT-hout wordt vaak gekozen door huiseigenaren die een stevig houten terras willen zonder veel uit te geven. Planken van PT-hout gaan vrij lang mee, maar ze zijn niet zonder problemen. Zo hebben dekken van PT-hout zeer veel onderhoud nodig en moeten ze jaarlijks of tweejaarlijks worden gewassen, gebeitst en verzegeld. Ze zijn ook berucht omdat ze niet goed verouderen en veel kunnen krimpen als de planken na verloop van tijd uitdrogen. Houtsplinters van PT houten dekken zijn pijnlijk en kunnen infecties veroorzaken door de aanwezige chemicaliën. Dit maakt het een minder dan ideale keuze voor gezinnen met kinderen en huisdieren die in direct contact komen met het hout.

Redwood en ceder – een verbetering ten opzichte van onder druk behandeld hout (houten vloeren)

 

Redwood- en cederhouten terrassen zijn een mooie verbetering ten opzichte van drukbehandelde terrassen. Beide houtsoorten zien er prachtig uit en hebben een klassieke, natuurlijke uitstraling. Beide worden vaak over één kam geschoren, maar er zijn enkele verschillen.

Roodhout heeft meer een roodachtige tint, terwijl cederhout meer aan de gele kant is, hoewel beide houtsoorten na verloop van tijd vergrijzen tot een zilverachtige tint. Roodhouten planken zijn vaak gladder en verkrijgbaar in blanke kwaliteit, wat betekent dat de planken afkomstig zijn van het duurzame kernhout van de boom, een zeer vage houtnerf hebben en geen knoesten. Redwood is ruwweg 23 procent sterker dan ceder, maar beide presteren nog steeds erg goed voor een gemiddeld terras in een woonhuis. Bovendien is cederhout vaak iets goedkoper dan redwood.

Zowel redwood als ceder zijn houten terrasplanken die meer onderhoud vergen. Hoewel ze van nature rotbestendig zijn, kunnen elementen het hout snel doen slijten, dus jaarlijks schoonmaken en verzegelen wordt aanbevolen. Bovendien kan de beschikbaarheid van dit soort terrasdelen beperkt zijn, wat de prijs flink heeft opgedreven, vooral als je niet in de buurt van de bron bent (westkust).

Tropische houtsoorten – hoe zit het met exotische houtsoorten? (houten terrassen)

Tropisch hardhout, zoals Ipe, Cumaru, Tigerwood en Massaranduba, is prachtig en een echte luxe voor elke huiseigenaar. Velen beschouwen deze houtsoorten als het beste terrashout. Er zijn echter een paar belangrijke problemen met tropische houtsoorten die je moet weten.

Ten eerste is tropisch hardhout duur, misschien wel 3x zo duur als ander hardhout of zachthout. Ten tweede kunnen ze moeilijk te verkrijgen zijn, vooral als je op zoek bent naar een bedrijf dat de tropische hardhout bossen op een verantwoorde en duurzame manier beheert. Ontbossing is een groot probleem bij dit soort hout en meestal hebben overzeese leveranciers niet dezelfde FSC– en vergelijkbare certificeringen als Noord-Amerikaanse leveranciers. Dit betekent dat een groot deel van de aanvoer afkomstig kan zijn van bronnen die een ravage aanrichten in bossen die honderden jaren nodig hebben om weer aan te groeien. Daarom zijn dekken van tropisch hardhout niet gewild bij iedereen die producten zoekt die ons ecosysteem respecteren en er zorgvuldig mee omgaan.

Tropisch hardhout is superdicht, waardoor het duurzamer is dan drukbehandeld hout, cederhout en redwood, maar het heeft nog steeds verzorging nodig in de vorm van verzegeling en andere oppervlaktebehandelingen.

Gemodificeerd hout – superieur in bijna alle aspecten (houten terrassen)

houten terrassen

Gemodificeerd hout was een enorme technologische vooruitgang toen het voor het eerst op de markt kwam en heeft sindsdien keer op keer zijn waarde bewezen. Architecten en huiseigenaren zijn er dol op vanwege de schoonheid van echt hout, de superieure duurzaamheid, de lage onderhoudsvereisten en het milieuvriendelijke karakter.

Gemodificeerd hout, zoals Kebony, maakt gebruik van duurzame naaldhoutsoorten en gebruikt een niet-giftige vloeistof die de houtcelstructuur verandert om het superdicht te maken zodat het meer presteert als tropisch hardhout. In tegenstelling tot onder druk behandeld hout is gemodificeerd hout volledig veilig en bevat het geen agressieve chemicaliën, waardoor het een veilige keuze is voor gezinnen. Het is verkrijgbaar in zowel blanke als karakteristieke kwaliteiten, dus of je nu een gladde en gepolijste of rijke en rustieke look wilt, je vindt wat je zoekt in gemodificeerd hout. Net als redwood en ceder vergrijst gemodificeerd hout tot een prachtige zilvergrijze tint, wat de natuurlijke charme van je terras versterkt.

houten terrassen

Insecten en ander ongedierte worden niet aangetrokken door gemodificeerd hout. Dit materiaal is zeer vochtbestendig en doet het goed in vrijwel elk klimaat. Kebony is gebruikt als houten terrasplanken in vrijwel elk sfeervol landschap over de hele wereld, dus je kunt er zeker van zijn dat het ook in jouw tuin optimaal zal presteren. Het beste van alles is dat gemodificeerd hout slechts af en toe schoongemaakt hoeft te worden om het er geweldig uit te laten zien. Het is net zo onderhoudsvrij als terrasplanken van composiethout – je hoeft het niet te restaureren, af te kitten of op een andere manier te behandelen, tenzij je dat zelf wilt.

Er is geen goed of fout antwoord op de vraag welk hout het beste is voor je terras. Als je altijd al hebt gedroomd van een prachtig eiken terras, zijn de hogere kosten misschien elke cent waard. Aan de andere kant, als je budget erg beperkt is, is onder druk behandeld hout misschien een betere optie. Als je echter evenveel waarde hecht aan schoonheid, duurzaamheid, een lange levensduur en onderhoudsgemak, dan is gemodificeerd hout het beste hout voor een terras.

Bestel een Sample Vind een Verdeler Het Modificatieproces